Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Λίγα λόγια για το συγγραφέα Βασίλη Στράτο και το βιβλίο του: "Το ταξίδι της ζωής μου"

         Ο τ. Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης απο τη Βόνιτσα γράφει για τον Αστακιώτη συγγραφέα Βασίλη Στράτο και το βιβλίο του: "Το ταξίδι της ζωής μου".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ:  Ένας οραματιστής ενός καλύτερου μέλλοντος στον Αστακό 

        "Το ταξίδι της ζωής μου" είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Βασίλη Στράτου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Aιτωλοακαρνανικός Τύπος και στο οποίο περιγράφει με κινηματογραφικό τρόπο τη ζωή του, από τα χρόνια του πολέμου μέχρι σήμερα και μαζί την εξέλιξη της πόλης του Αστακού, που την αγάπησε και τον τίμησε με το αξίωμα του Προέδρου!!!
       Προ ημερών δέχθηκα τηλεφώνημα από φίλο και μου ανακοίνωσε ότι θα παραλάβω πρόσκληση και το βιβλίο με τίτλο "Το ταξίδι της ζωής μου" αυτοβιογραφία του Βασίλη Στράτου τέως Κοινοτάρχη Αστακού που θα παρουσιασθεί στην Αθήνα την Κυριακή 6 Μαΐου 2018
      Περίμενα με ανυπομονησία να το παραλάβω και ήμουνα βέβαιος ότι θα είχε στοιχεία σημαντικά και για τα δικά μου ενδιαφέροντα.
        Μόλις το πήρα στα χέρια μου, είδα μια τολμηρή αυτοβιογραφία, με πολλές πτυχές κι αμέσως έριξα μια ματιά στον πίνακα περιεχομένων, που αρχίζει να περιγράφει τα πρώτα παιδικά του χρόνια, την οικογενειακή του καταγωγή, τις εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας του και την ενασχόληση του με τα κοινά, περιγράφοντας το αναπτυξιακό του έργο σαν μέλος του Λιμενικού Ταμείου και αργότερα πρόεδρος της κοινότητας Αστακού. 
         Ο Βασίλης Στράτος έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα δύσκολα ακόμα χρόνια για τον Αστακό, για τη μετεξέλιξη του και ήταν ο πρόεδρος που δρομολόγησε όλα τα μεγάλα έργα της πόλης, βάζοντας ένα μεγάλο λιθάρι στο όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας...................

 
       Γνωρίζω τον Βασίλη Στράτο από τα παιδικά μου χρόνια αφού οι γονείς μας είχαν μεγάλη πνευματική φιλία.        Ο πατέρας μου Ιερέας μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα αρετής, ήθους και προσφοράς προς τον άνθρωπο, συνδεόταν με στενή φιλία με τον Μπάρμπα Κώτσιο Στράτο πρόσωπο βαθιά θρησκευόμενο και δυναμικό έμπορο, ο οποίος είχε τα χαρακτηριστικά των παλαιών μεγάλων οικογενειών που συνηθίζουμε να τους προσφωνούμε νοικοκυραίους, όχι για την οικονομική επιφάνεια τους αλλά για το ήθος τις αρετές και την πιστή του στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις.
        Τον θυμάμαι τον Βασίλη όταν κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν τα ιαματικά λουτρά Αγίου Βαρβάρου στην γενέτειρα μου στο χωριό Τρύφος, ένας υπέροχος άνθρωπος, οποίος αγαπούσε όσο κανείς τον Αστακό.
         Να τονίσω ότι είχα ενημερωθεί όταν σπούδαζα στην Ιταλία, στην δεκαετία του 1970, από τον παλιό μου Αστακιώτη φίλο Θανάση Τρίτσα (Κατοστάρας) για την εικόνα της πόλεως του Αστακού που είχε αλλάξει με τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και τα αλλά αναπτυξιακά αστικού χαρακτήρα της πόλεως, που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά του Βασίλη Στράτου στην πόλη και τους ανθρώπους της.

          Δεν έχω σκοπό να πλέξω το εγκώμιο του Βασίλη Στράτου, άλλωστε δεν το έχει ανάγκη καθ όσον έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των συμπατριωτών του, σαν ένας σπουδαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε την κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας. 
          Διαβάζοντας το καλαίσθητο βιβλίο των 193 σελίδων νομίζεις πως βρίσκεσαι στην παραλία του Αστακού και ακούς τον συγγραφέα να αφηγείται παραστατικά τις ιστορίες των ενεργειών και των αποφάσεων και  τις ικανότητες που τον διακρίνουν, διότι δεν δίσταζε να κάνει κάτι έξω από τα συνηθισμένα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνει όπως τα σφαγεία ή τους χώρους υγιεινής, κ.α. όπως θα δείτε στις ωραίες και σπάνιες φωτογραφίες του παλιού Αστακού και ενεργούσε σωστά και αποτελεσματικά και υπηρέτησε τον τόπο με εντιμότητα και σεμνότητα.
         
      Συνεχίζοντας την ανάγνωση του πολυτελούς βιβλίου που μοιράζεται και δωρεάν διαπιστώνω ότι είναι υπερβολικά ειλικρινής, αφού αναφέρεται στη πορεία της οικογένειας του, ξετυλίγει την αυτοβιογραφία του, ποτέ δεν διαχώριζε τους ανθρώπους κατά τις πολιτικές τους προτιμήσεις, ήταν πάντα υπεράνω κομμάτων και έστεκε μακριά από τους λαϊκισμούς που δυστυχώς μας έφεραν στην σημερινή τραγωδία και συνεχίζονται, και να επισημάνω ότι την περίοδο που του ανετέθει η προεδρία της κοινότητας την τελευταία περίοδο της επταετίας δεν είχε σχέση ιδεολογική με το καθεστώς των απριλιανών, αλλά προείχε η ανάπτυξη και η μεγάλη αγάπη του για τον Αστακό και κέρδισε δίκαια, με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και το σεβασμό των Αστακιωτών. 

           Η ανέγερση του HOTEL STRATOS άλλαξε τα τουριστικά δεδομένα του Αστακού και προχώρησε στο μέλλον με ένα μοναδικό τρόπο. Διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο στον μεχρι εκείνη τη στιγμη υποτυπώδη τουρισμό της πόλεως και ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες, που τον επέλεξαν σαν τόπο διακοπών τους. Εδω να σημειωθεί ότι ο Αστακός μέχρι και σήμερα δεν έχει πρόσβαση και οδικό δίκτυο με ταχύτητα και ασφάλεια.
         Τέλος τον χαρακτήρισα οραματιστή του παρόντος και του μέλλοντος, διότι τότε χωρίς τα σημερινά τεχνικά μέσα και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε και έδωσε βαρύτητα στον τουρισμό, διανοίγοντας δρόμους που την εποχή εκείνη και το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι οι άνθρωποι εμπόδιζαν την διάνοιξη δρόμων και δεν προέβλεπαν ότι τα παιδιά τους θα χρειάζονταν δρόμο για να παρκάρουν στα γκαράζ τα αυτοκίνητα τους, κ.α. 

              Πολλά θα μπορούσα να περιγράψω άλλα δεν είναι και το γνωστικό μου αντικείμενο προερχόμενος από τις θετικές επιστήμες και ολοκληρώνω οτι το βιβλίο αυτό είναι μέρος της τοπικής ιστορίας και θα πρέπει να φθάσει σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες του Δήμου Ξηρομέρου για να ενταχθεί στα προγράμματα των πρότζεκτ και των σχολικών καινοτομιών.
          Η πόλη του Αστακού ωφείλει στον Βασίλη Στράτο, σημαντική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, οραματιστή Κοινοτάρχη και πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης, στον "ευγενή, ευπρεπή με φινέτσα και λεπτότητα", μεγάλες ευχαριστίες για το έργο του και του ευχόμαστε μακροζωία για να συνεχίσει να προσφέρει στην γενέτειρα του και πολύ χαρά στο σπίτι του και στην οικογένεια του....  

********************

-Η εκδήλωση, στην οποία το βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 11.30 π.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης), στην οδό Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στην Αθήνα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
•-Αριστοτέλης Μιμμής, Επιτ. Δικηγόρος, πρ. Βουλευτής
•-Νικόλαος Τέλωνας, πρ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας - Αντινομάρχης, συγγραφέας
•-Διονύσιος Μπερερής, πρ. Σχ. Σύμβουλος Π.Ε., συγγραφέας
Χαιρετισμό θα απευθύνουν:
•-Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης
•-Ο πατήρ Βασίλειος Πόπης, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΙ.ΠΟ.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο