Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Η ΔΕΗ τοποθέτησε στύλους μεταφοράς ρεύματος μέσα στη Λίμνη Αμβρακία!


Με το φακό του Στέλιου Φούντα

       Η περιοχή της Λίμνης Αμβρακίας είναι προστατευόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία του δικτύου «Natura 2000» για τη σπάνια περιβαλλοντική της σημασία και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που την εντάσσουν ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες Λίμνες της Ελλάδας.
      Παρά του ότι η Λίμνη Αμβρακία είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, η ΔΕΗ τελευταία κατασκευάζει δίκτυο μέσα στη λίμνη και τοποθέτησε στύλους - ξύλινες  κολώνες  μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και στην αισθητική του τοπίου........



        Φαντάζει αδιανόητο ο αισθητικός βιασμός που υφίσταται ένα  τέτοιο φυσικό μνημείο ανεκτίμητης βιολογικής και αισθητικής αξίας. Έτσι ο επισκέπτης αντί να βλέπει τη λίμνη και τον παράδεισο των πουλιών, θα βλέπει και τις κολώνες της ΔΕΗ με τα καλώδια!!

       Ο Στέλιος Φούντας που αγωνίζεται χρόνια για την προστασία του ευαίσθητου οικοσύστηματος της Λίμνης μας λέει σαρκαστικά: «Τι είν’ τούτο ωρέ παιδιά; Στην Αμβρακία, σε περιοχή Natura 2000; Δίκτυο της ΔΕΗ εντός του νερού; Ευτυχώς που δεν υπάρχουν κάστορες στην Αμβρακία, θα μέναμε από ρεύμα!!!».

       Εδώ και τώρα η ΔΕΗ να  δώσει εντολή ώστε  μεταφερθούν σε άλλο σημείο οι κολώνες και να αποδοθεί  άμεσα στους ντόπιους και στους επισκέπτες αυτό που επί αιώνες  είχαν, προστάτευαν, απολάμβαναν και καμάρωναν, την φυσική ομορφιά της λίμνης. 





9 σχόλια:

  1. η ΔΕΗ να τσακιστεί και να βγάλει τις κολώνες απο τη λίμνη αμέσως, διαφορετικά θα τις βγάλει η Χρυσή Αυγή και θα τους τις βάλει εκει που ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηπως απλα ανεβηκε το νερό της λίμνης και πήρε και τις κολώνες της ΔΕΗ μέσα?? Νομίζω πως αυτό έγινε διότι μου φαίνετε αδιανόητο ο οποιοσδήποτε υπάλληλος της ΔΕΗ να μπήκε μέσα στο νερό, να ανοιξε τρύπα για να βάλει μία κολώνα! Ακόμα και τσάπα δεν μπορεί να μπει εκεί γιατί θα βουλιάξει. Άρα λοιπόν πριν γράψετε ένα άρθρο καλά είναι να εξετάσετε όλες τις πτυχές του τι έχει συμβεί και να μην απειλείτε με χρυσή αυγή κλπ. Φέτος όλες οι λίμνες της Ελλάδας ξεχειλίζουν από το πολύ νερό, και η Αμβρακία δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε φερανε μικρη τσαπα με ερπυστριες το ειδα με τσ ματια μου Σε αυτο το σημειο εμεις που.ξερουμε τη λιμνη το νερο ειναι κοντα στο μισο μετρο Εινσι ακριβως οπως τα λει ο Στελιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αντιδήμαρχοσ κολοβού εχει παει στη δεη στο αγρινιο και στην αμφιλοχια, και δεν εχουν μπει αλλεσ κολονεσ και οσεσ νπηκαν θα βγουν της ειπαν. το ειπε και στα καφενεια στο ριβιο. ακουστηκε οτι ηταν για το φωτοβολταικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κολονες εχουν ξεκινησει απο τη Στανου παραλληλα απο τη λιμνη και ειναι αρκετες μερες που εχουν μπει τωρα αν θα βγουν μη το πιστευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπορει να μη πιστευω ακομα τη δεη αν θα βγουν αλλα βασιζομαι στη κολοβου και στο στρατηγο γιατι ξερω πωσ δουλευουν. θα δουμε τι θα γινει.ειμαι σιγουροσ οτι θα βγουν.τουλαχιστον στο κομματι του δημου μου. στη στανου ειναι η αμφιλοχια ασ ενεργησει ο κ κοιμησησσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας Κανουμε οτι μπορουμε ολοι μας οσο ειναι καιρος να μεταφερθει το δικτυο πιο ψηλα παραλληλα με τη εθνικη οδο ή παραλληλα με την διωρυγα...σας ευχαριστω όλους για την ενασχόληση με το θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση και το σκεπτικό του Στέλιου Φούντα. Αντίστοιχο θέμα είχα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και στην επικαιρότητα δια μέσου του διαδικτύου και εφημερίδων, για την "πεζογέφυρα απορίας" για μένα και "έκτρωμα" για άλλους, όπως χαρακτηρίστηκε, αυτή που κατασκευάσθηκε στο Ρίβιο. Εδώ η ΔΕΗ, για την επέκταση του δικτύου της και για κάλυψη αιτήσεων -αναγκών (πχ φωτοβολταϊκά συστήματα, κλπ), άρχισε από 20ημέρου, στη τοποθέτηση στύλων σύμφωνα με μελέτη. Η λίμνη είναι προστατευόμενη περιοχή, απαιτούνται ειδικές περιβαλλοντικές άδειες, και εγκρίσεις για εκτέλεση έργων κλπ κλπ. Προς το παρόν δεν το γνωρίζω τι αναφέρεται στη μελέτη,τι άδειες και εαν έχουν δοθεί και από ποιόν φορέα-υπηρεσία για την εργασία αυτή. Σε επιτόπου επίσκεψή μου στη ΔΕΗ Αμφιλοχίας, τέθηκε προφορικά το θέμα και υπήρξαν προφορικές επιβεβαιώσεις ότι οι κολόνες θα αποσυρθούν και θα επανατοποθετηθούν σε άλλη θέση. Την ίδια απάντηση είχα και από τη ΔΕΗ Αγρινίου. Εάν απαιτηθεί θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο σύμφωνα με τις έγγραφες απαντήσεις που θα ληφθούν ούτως ή άλλως. Όλα διορθώνονται αρκεί να υπάρχει κατανόηση συνεργασία και τήρηση της νομιμότητας. Η ΔΕΗ είναι κοινωφελής Δημόσια Επιχείρηση και τα συνεργεία της εργάζονται με βάση εντολές και μελέτες που έχουν γίνει. Εδώ η όδευση της γραμμής περνά μέσα από τη λίμνη που ανέβηκε πολύ εφέτος με τις βροχές και θα επανορθώσουν. Πρόκειται για ενίσχυση της γραμμής για εξυπηρέτηση 70 αιτήσεων για φωτοβολταϊκά. Άλλες κολόνες έχουν τοποθετηθεί στη Στάνου, άλλες στη Λεπενού κλπ. Τη μελέτη και το έργο τη χρηματοδότησε η ΕΑΣ Αγρινίου.
    Ο Στέλιος Φούντας είναι ένας ενεργός πολίτης-δημότης που αγωνίζεται πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του και με τη ανάδειξη-διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και τον συγχαίρω. Συμπορεύομαι μαζί του στα ζητήματα αυτά και τον ενημερώνω ότι το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε "Εθελοντική ομάδα Δημοτικής Ενότητας Φυτειών" για να καθαρίσουμε τις λίμνες Αμβρακία και Οζερό από τα σκουπίδια που είναι στις ακτές καθώς και για άλλες δράσεις (δενροφυτεύσεις το φθινόπωρο κλπ).
    Επίσης στο άμμεσο μέλλον θα εισηγηθώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωης του Δήμου μας, αφού πρώτα εξετάσω όλες τις παραμέτρους, να ενταχθούν οι δύο λίμνες στον Φορέα Διαχείρησης Αμβρακικού. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά.

    Ευθυμία Καραπάνου -Κολοβού
    Αντιδήμαρχος Δ. Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυρία Καραπάνου σας επισημαίνω την ύπαρξη των βελανιδοδασών του Πεταλά και της Μάνινας -Λιγοβιτσίου που σχετίζονται άμεσα με τις λίμνες, γιατί φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια λεκάνη απορροής και κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να εξετάζουμε τις λίμνες και τα δασολίβαδα της βαλανιδιάς μαζί, σαν ένα ενιαίο φυσικό πάρκο.

    Οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας με την συχνή τους παρουσία σ' αυτούς τους φυσικούς πόρους (ξύλα, βαλανίδια, βόσκηση και πότισμα ζώων, βαλμάδες, Ψάρεμα, πλύσιμο μαλλιών και ρούχων, κλπ) μας κληρονόμησαν κατά κάποιο τρόπο μια μορφή διαχείρισης την οποία εμείς πρέπει απλά να την προσαρμόσουμε στα σύγχρονα δεδομένα.

    Η ένταξη αυτού του "φυσικού πάρκου" στο φορέα διαχείρισης είναι επιτακτική και σ'αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας
    Φιλικά
    Αποστόλης Τζογάνης
    ιδρυτικό μέλος Συλλόγων βελανιδιάς και Παιώνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο