Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Αγρίνιο: Συγκίνηση και φέτος στην λαμπαδηφορία για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)


Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η Λαμπαδηφορία στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Αγρίνιο.
Η Λαμπαδηφορία οργανώθηκε για τρίτη χρονιά από τον Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και παραπέμπει στις αμέτρητες πορείες προσφυγιάς.

Η εκκίνηση της πομπής έγινε λίγα λεπτά μετά τις 8:00 το απόγευμα από την Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και ο τερματισμός ήταν η Πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική πλατεία) του Αγρινίου, έχοντας διασχίσει της οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Παπαστράτου.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κρατώντας λαμπάδες τίμησαν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συνοδεία ποντιακής λύρας, τραγουδώντας για την χαμένη πατρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 19η Μαΐου είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιερώθηκε το 1994, με απόφαση της Βουλής Ελλήνων.
Η Γενοκτονία εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων, ενώ οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Δείτε φωτογραφίες:










http://www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο