Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ασφάλιση από το 2019 με 75 ένσημα - Περίθαλψη και σε ωφελούμενους προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη που δεν υπήρχε το υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης, έτσι και τώρα, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας θα έχει ετήσια διάρκεια, δηλαδή θα ισχύει από το φετινό Μάρτιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Από το 2019 και μετά οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 75 ένσημα για να μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή 25 ένσημα περισσότερα από αυτά που ισχύουν για φέτος. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (πχ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί κατά τουλάχιστον τρεις μήνες από το 2019 και μετά, δηλαδή ένα μήνα περισσότερο από το όριο των δύο μηνών που ισχύει για φέτος. Η ικανότητα χορηγείται ακόμα και για περιπτώσεις ασφαλισμένων με χρέος που έχει δημιουργηθεί έως 31.12.2016.
Όμως υπάρχει η προϋπόθεση οι ασφαλισμένοι να έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τις ελάχιστες εισφορές από την 1.1.17 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν καταβάλλει 168 ευρώ το μήνα, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και 87 ευρώ εάν πρόκειται για αγρότες. Ειδική αναφορά γίνεται σε όσους ασφαλισμένους αμείβονται με εργόσημο. Για την περίπτωση αυτή η εγκύκλιος ορίζει ότι για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να έχουν καλύψει 150 ημέρες ασφάλισης το λιγότερο.
Όσοι είναι μαθητευόμενοι και απασχολούνται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων τους.
Όσοι μισθωτοί καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξής τους.
https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο