Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Σαφάρι του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εντοπίσει ποιοι εισπράττουν επιδοτήσεις και πρόωρη σύνταξη

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινάει εξονυχιστικούς μηχανογραφικούς διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους για να εντοπίσει είτε «θανόντες» δικαιούχους είτε δικαιούχους που εισπράττουν και ενιαία ενίσχυση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η διαδικασία εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων δικαιούχων και σε κάθε αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Μέτρου 113 που αφορά στην Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών, είναι επαναλαμβανόμενη και αρχίζει μετά την έκδοση των αποφάσεων οριστικής ένταξης στο Πρόγραμμα για την καταβολή της ενίσχυσης, λήγει δε με την οικονομική εκκαθάρισή της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, βάσει των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο δικαιούχος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Κάθε μήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων ακολουθούνται οι κάτωθι ενέργειες:
Για όσους δικαιούχους έχει ολοκληρωθεί ο διοικητικός και μηχανογραφικός έλεγχος της αίτησης πληρωμής μεταφέρονται με ηλεκτρονικό τρόπο τα απαραίτητα στοιχεία από τη μηχανογραφική βάση της Τράπεζας Πειραιώς (Π.Σ.Α.) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α.)
 Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας: - Δημιουργεί παρτίδα πληρωμής στο ΟΠΣΑΑ, που περιλαμβάνει τους ανωτέρω δικαιούχους. - Καταχωρεί στο ΟΠΣΑΑ το αρχείο των δικαιούχων που βρίσκονται σε κατάσταση εξαίρεσης 3) Η Δ/νση Οικονομικής του ΥΠΑΑΤ καταχωρεί την εντολή κατανομής της σχετικής παρτίδας πληρωμής στο ΟΠΣΑΑ. 
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας στη συνέχεια:
- συντάσσει Λίστα ελέγχου (Check List) του Μέτρου 113 (Λ_1) με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του ελέγχου ανά κανονισμό, όπου αναγράφονται αναλυτικώς η (μη) επιλέξιμη δαπάνη, το πλήθος των (μη) επιλέξιμων προς πληρωμή δικαιούχων, η ύπαρξη συγκεντρωτικής κατάστασης ελέγχων (Check List) καθώς και τριμηνιαίας έκθεσης ελέγχου από το φορέα εφαρμογής και τέλος ο αριθμός των επιτόπιων για το ελεγχόμενο διάστημα αναφοράς
- Εκτυπώνει Κατάσταση Πληρωμής Υποχρεώσεων από το ΟΠΣΑΑ με την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης με πρωτότυπες υπογραφές (από τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο του τμήματος και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης)
- συντάσσει Διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών ενισχύσεων (Δ_1)
Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης
Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας προωθεί, με υπογραφή προϊσταμένου της Διεύθυνσης, το φάκελο πληρωμής στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων - Τμήμα Λογιστηρίου για την πραγματοποίηση της πληρωμής. Μετά την έκδοση της Εντολής Πληρωμής αποστέλλεται στο Τραπεζικό Ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ηλεκτρονικό αρχείο για την πίστωση του ποσού της πληρωμής στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου. Στη συνέχεια η Δ/νση Πληρωμών - Τμήμα Λογιστηρίου καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. τον αριθμό και την ημερομηνία της Εντολής Πληρωμής προκειμένου να ενημερωθεί ο Φορέας Εφαρμογής για την πραγματοποίηση της πληρωμής των δικαιούχων της παρτίδας.
Δύο φορές κάθε έτος, η πρώτη στο διάστημα από 1/1/ έως 31/3 και η δεύτερη από 1/7έως 30/9, η Διεύθυνση Πληροφορικής σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., διενεργεί μηχανογραφικούς διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους για το σύνολο των ενταγμένων, συζύγων και διαδόχων στο μέτρο 113 με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους, προκειμένου να επαληθεύσει: 1. Οι Α.Φ.Μ. και τα Ονοματεπώνυμα των δικαιούχων, συζύγων και διαδόχων έχουν ταυτοποιηθεί και είναι εν ζωή. 2. Οι δικαιούχοι και οι σύζυγοι δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις 3. Οι δικαιούχοι και οι σύζυγοί τους δεν έχουν στην κατοχή τους ζωικό και φυτικό κεφάλαιο 4. Οι διάδοχοι έχουν στην κατοχή τους την εκμετάλλευση και τη δηλώνουν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων – όσον αφορά τους δικαιούχους και συζύγους αυτών – η Δ/νση Πληροφορικής συντάσσει πρακτικό μηχανογραφικού ελέγχου (ΠΡ_1) στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα των ανωτέρων ελέγχων.
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας εφόσον προκύψουν ευρήματα αποστέλλει τα ανωτέρω αποτελέσματα μέσω ηλεκτρονικού αρχείου στο Φορέα Υλοποίησης (Τράπεζα Πειραιώς), για την διενέργεια των απαιτουμένων ελέγχων και την καταχώρησή τους στη βάση δεδομένων του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια του έτους και μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανωτέρω έλεγχοι από τη Τράπεζα Πειραιώς, για όσους δικαιούχους και σύζυγους αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο πρακτικό τη Δ/νσης Πληροφορικής βρεθεί να έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, τίθενται σε κατάσταση εξαίρεσης από τις τρέχουσες πληρωμές. Από το καθεστώς της εξαίρεσης απαλλάσσονται όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Τράπεζας Πειραιώς και δεν διαπιστωθούν παραβάσεις ή εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, όταν εκδοθεί η προβλεπόμενη Απόφαση από τον Αρμόδιο Περιφερειάρχη και ενημερωθεί σχετικά η ηλεκτρονική βάση του Μέτρου από τον Φορέα Υλοποίησης.
 https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο