Τα οξυμένα προβλήματα της παραγωγής, διάθεσης και επεξεργασίας του γάλακτος, της αύξησης των εισαγωγών και των παράνομων πρακτικών «ελληνοποίησης», καθώς και τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, της στήριξης και της ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού της, τέθηκαν σήμερα στο Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, με θέμα την «ανάγκη προστασίας της παραγωγής του γάλακτος και της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Απαντώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ανέφερε ότιστο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών – μελών για μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων παραγώγων, δεν αντίκειται στην Eνωσιακή Νομοθεσία. Άλλωστε, οι ποσότητες που εισέρχονται στη χώρα καταγράφονται και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας μετατρέπονται σε αντίστοιχα προϊόντα.
Ο Υπουργός είπε ότι έχει εξασφαλισθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξει στις συσκευασίες των συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, σε ευδιάκριτη θέση, σήμα που θα αναφέρει τη χώρα «άμελξης» της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος. Αυτό είναι μια παρέμβαση, συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου, που  θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της διαφάνειας της αγοράς και θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν το ελληνικό προϊόν.
Ως προς τα νομικά ή άλλα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή του γάλακτος από παράνομες πρακτικές, η επεξεργασία του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφέςκαι η ποιότητα των προϊόντων του, ο Υπουργός επισήμανε τη μεγάλη σημασία των ελέγχων κατά τη διακίνηση του γάλακτος. Τέτοιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται αφενός από το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, όπου γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν πιθανότητες παραπλάνησης του καταναλωτή, και αφετέρου μέσω της συνεργασίας με άλλα Υπουργεία και της συνδρομή φορέων, όπως το συντονιστικό κέντρο καταπολέμησης του παραεμπορίου.
Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, αυτή διαμορφώνεται ελεύθερα, είπε ο Υπουργός, με βάση την προσφορά και τη ζήτησή του και, επομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε σχέση με το παράδειγμα των συνεταιρισμών Καλαβρύτων και Βόλου, οι οποίοι εξασφαλίζουν για τους παραγωγούς τιμή κοντά στο 1ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι πωλούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες, γύρω στα 83 λεπτά ανά λίτρο, ο κ. Αποστόλου αναρωτήθηκε: «Η απάντηση στην προκειμένη περίπτωση μήπως είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες, μέσα από μια τέτοια διαδικασία, να μπορούν να παρεμβαίνουν και αυτοί για να ελέγχουν την αγορά;».Ο κ. Βαρεμένος, στο σημείο αυτό, συμφώνησε με τον Υπουργό ως προς την προτροπή για την ανάπτυξη συνεργατικών δραστηριοτήτων και ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς και ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα αυτών.
Ο κ. Βαρεμένος έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα των πρακτικών παράνομης «ελληνοποίησης» εισαγόμενου γάλακτος, καθώς και της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και, ιδιαίτερα, της φέτας. Ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι αυτό που μπορεί να πράξει το Υπουργείο, είναι να δει πόσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος δηλώνονται και πόσο από αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας. Υπουργός και βουλευτής συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες και τα συγκεκριμένα μέτρα για να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στην αγροτική οικονομία, ενώ, όσον αφορά την πρόταση για τη δημιουργία πρότυπων κτηνοτροφικών και αγροτικών πάρκων με τη διάθεση δημοσίων γαιών, κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία και στο οποίο επέμεινε ο κ. Βαρεμένος, πρέπει το ταχύτερο και με τη συνδρομή των Περιφερειών να επιλυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη.