Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του καταδρομέα ήρωα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΛΗ στο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ (ΦΩΤΟ)






          Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Αρχοντοχωρίου, το 40ημερο μνημόσυνο του ήρωα καταδρομέα Γεωργίου Χολή. Ο Γεώργιος Χολής ήταν ένας από τους Αιτωλοακαρνάνες λοκατζήδες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και στις πολεμικές επιχειρήσεις της Α΄ Μοίρας Καταδρομών (ΑΜΚ-35 ΜΚ) στην Κύπρο το έτος 1974. Προσγειώθηκαν από τα Χανιά στην Κύπρο με κίνδυνο της ζωής τους και πολέμησαν σώμα με σώμα, με θάρρος και αυταπάρνηση με τους Τούρκους εισβολείς.
           Το μνημόσυνο που έγινε με τον προσήκοντα σεβασμό, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης, τέλεσαν ο εφημέριος του χωριού π. Αθανάσιος Φραγκοτάσιος και ο εφημέριος της Κανδήλας π. Ευφρόσυνος Γρίβας, παρουσία πολλών κατοίκων του Αρχοντοχωρίου................



     Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου «Κομάντος 1974» κ. Αφάλης Παναγιώτης και μελη του συλλόγου κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο Πρόεδρος του Χωριού κ. Λιοντάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Βασίλης Μουρκούσης, οι δημοτκοί σύμβουλοι κ. Ηλίας Κακούρης και κ. Ρετούλης Θωμάς και ο κ. Χρήστος Κολοβός Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο, κ.α.
            Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε καφές στο κέντρο του χωριού, όπου με πρωτοβουλία του συλλόγου «Κομάντος 1974» προβλήθηκε και μικρού μήκους ταινία η οποία αναφερόταν στην Α Μοίρα Καταδρομών και στους ήρωες λοκατζήδες.

Παρουσιάζουμε την ομιλία του Χρήστου Κολοβού Ταξίαρχου ε.α, που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του ήρωα και άξιου τέκνου του Αρχοντοχωρίου Γεωργίου Χολή:

      Ήταν χρέος μας να έρθουμε σήμερα εδώ στο Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου, στο 40ήμερο αυτό μνημόσυνο για να αποτίσουμε όλοι μαζί οι Ξηρομερίτες, τον ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα  ήρωα μαχητή της Α (35) μοίρας καταδρομών της (Γ ΜΑΚ) Γεώργιο Χολή και να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. 
            Σήμερα ήταν εδώ και ο πρόεδρος του πολεμικού συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» Αφάλης Παναγιώτης καθώς και άλλα μέλη του συλλόγου, επιζώντες του πολέμου καταδρομείς, όπως ο συγχωριανός μου Ευστάθιος Κουτσομπίνας
         Ο Γεώργιος Χολής ήταν ένας από τους Αιτωλοακαρνάνες λοκατζήδες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και στις πολεμικές επιχειρήσεις της Α΄ Μοίρας Καταδρομών (ΑΜΚ-35 ΜΚ) στην Κύπρο το καλοκαίρι του  1974. Αερομεταφέρθηκαν από τα Χανιά στην Κύπρο και πολέμησαν σώμα με σώμα, με θάρρος και αυτα-πάρνηση  τους Τούρκους εισβολείς. 
        Πριν λίγες μέρες στις 17 Μαρτίου απέθανε και ο Διοικητής τους της Μοίρας καταδρομών ταξίαρχος ε.α  Γεώργιος Παπαμελετίου, ο οποίος τερμάτισε τον επίγειο βίο του κι αναγεννήθηκε στην αιώνια πλέον ζωή, όπως και ο εκλιπών έφεδρος καταδρομέας Γεώργιος Χολής, όπου όλοι εγκάρδια ευχόμαστε και προσευχόμαστε οι ψυχές τους να έχουν αιώνια μακαριότητα και αγαλλίαση.
         Από την ιστορία των μαχών τους στη Κύπρο διαβάζουμε ότι ποτέ τους δεν διαπραγμάτευτηκαν, ποτέ τους δε συμβιβάστηκαν, ποτέ δεν υποτάχθηκαν, ποτέ δεν υποχώρησαν, μπροστά στις ορδές του Αττίλα. Γιατί η ψυχή των ηρώων καταδρομών στη Κύπρο, δε ζυγίζεται και οι αρετές τους δε μετριούνται. Οι Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών της επιχείρησης ΝΙΚΗ, διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνο-κυπριακή ιστορία με την αντίσταση που προέταξαν στον τούρκικο «Αττίλα». Το γεγονός ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Λευκωσίας δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ήταν δική τους επιτυχία, καθώς και στις μετέπειτα μάχες, όπως  στο ύψωμα «Κολοκασίδη», που ήταν καθοριστικές και συνέβαλαν στην αποτροπή της αποκοπής –απομόνωσης της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο, αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη του εθνικού ζητήματος.
          Τελειώνοντας και εν όψει της αυριανής διπλής Εθνικής  και Θρησκευτικής μας εορτής για την 25η Μαρτίου, θα ήθελα να πω ότι η σκέψη μου σήμερα είναι και στους δύο συναδέλφους μου Στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και εύχομαι γρήγορα να τελειώσει η ομηρία τους.
       Η τωρινή και κλιμακούμενη κατάσταση με τη Τουρκία είναι ανησυχητική και δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει με τα πονηρά τερτίπια των τούρκων πασάδων. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη περίοδο πρέπει να μας ανησυχούν, διότι έχουμε εισέλθει από καιρό σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας, λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής- γαιωστρατηγικής και οικονομικής της σημασίας. Η Τουρκία επιδιώκει συνεχώς να προκαλέσει κρίση, για την υφαρπαγή φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους Ελληνισμού και του διεθνούς δικαίου, αλλά και αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος.
        Πρέπει να αφυπνιστούμε για το Έθνος μας, για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας. Απαιτείται εθνική συστράτευση, ομοψυχία και ανόρθωση των διαχρονικών μας αξιών, αλλά πρέπει να υπάρξουν και από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας, διότι ‘ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα’.
         Εμείς πρέπει να είμαστε πάντοτε δυνατοί για να μας σέβονται οι σύμμαχοί μας, να μας φοβούνται οι εχθροί μας και να μη διανοούνται να σκεφτούν ότι θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση εις βάρος των χιλιόχρονων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
       Αείμνηστε, Αθάνατε και παρασημοφορεμένε καταδρομέα Γεώργιε Χολή: 
       Μακαρία η ανάπαυσή σου και αιωνία η μνήμη σου. Νάναι ελαφρύ το χώμα σου και να μοσχομυρίζει και να σταθείς στα δεξιά Αυτού που μας ορίζει.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο