Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Νέα κρούσματα ιλαρά στην Αιτωλοακαρνανία!

Τα πρωτεία πήραν οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας τον Δεκέμβριο στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων ιλαράς. Στην Αχαΐα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφηκαν 43 νέα κρούσματα, στην Ηλεία 44 και στην Αιτωλοακαρνανία 3.

Αχαΐα και Ηλεία είχαν πανελλαδικά τον περασμένο μήνα τα περισσότερα κρούσματα.
Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον προηγούμενο μήνα εμφανίστηκαν 90 νέα κρούσματα της νόσου, που επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια, κυρίως, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω του μη εμβολιασμού των παιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί πανελλαδικά δύο θάνατοι εκ των οποίων ο ένας αφορούσε έναν 17χρονο ρομά στην Ηλεία.
Από τον Μάιο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αχαΐα έχουν καταγραφεί συνολικά 76 περιστατικά ιλαράς, στην Ηλεία 87 και στην Αιτωλοακαρνανία 4. Συνολικά και στους τρεις νομούς τα κρούσματα ανέρχονται σε 167.
Περιστατικά έχουν νοσηλευτεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στο ΠΓΝΠ και στον Άγιο Ανδρέα.
Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ πανελλαδικά από τα 968 μέχρι σήμερα δηλωθέντα κρούσματα, τα 539 κρούσματα (56%) νοσηλεύτηκαν. Από τα 968 κρούσματα, τα 114 κρούσματα (11,8 %) παρουσίασαν επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή). Καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Για όλα τα υπόλοιπα κρούσματα η έκβαση ήταν ίαση.
Οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης με πρώτο τον εμβολιασμό, όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, όπου χρειάζεται. Η διαπίστωση επάρκεια αντισωμάτων μπορεί να διαπιστωθεί με εξέταση και σε αυτή την υπό διερεύνηση κατηγορία εντάσσονται κυρίως αυτοί που έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά, οπότε και συνηθέστερα γινόταν μία δόση του εμβολίου mmr, που είναι κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας.
Ανάμεσα στους ασθενείς με ιλαρά είναι και ιατρικό προσωπικό γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη λήψη μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο