Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τοποθέτηση "Συμπολιτείας Ξηρομεριτών" για τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ πεπραγμένων της τριετίας του ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου

               Στην πρόσφατη δημόσια έκθεση των πεπραγμένων του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου, η Συμπολιτεία Ξηρομεριτών, παρούσα κατά τη διαβούλευση, εξέθεσε τις πάγιες απόψεις της σχετικά με τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου, τονίζοντας την ανάγκη για ανάδειξη διακριτών ρόλων ανάμεσα στο Ν.Π.Δ.Δ. και την Κοινωφελή Επιχείρηση, με τρόπο που να επιτρέπει στο Νομικό Πρόσωπο να διαδραματίζει ξεκάθαρο ρόλο και να διεκδικεί περισσότερα προγράμματα προς όφελος των δημοτών.
      Αναφέραμε σχετικά προγράμματα του Τ.Π.Δ. τα οποία ενδεχομένως μπορούν διερευνηθούν από το Ν.Π.Δ.Δ.
       Επιπλέον, η Συμπολιτεία επεσήμανε την ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου, εξαίροντας τον επαγγελματισμό των εργαζομένων. Ωστόσο, υπογράμμισε την προ έτους αναστάτωση που προκλήθηκε από τις συνεχείς αλλαγές στην σύνθεση του προσωπικού και ζήτησε από τον Πρόεδρο να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων, λαμβάνοντας την απάντηση ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν, στην έκταση και στον βαθμό που ορίζει ο νόμος............



    Με αφορμή τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Σκουρτούς, η Συμπολιτεία επισήμανε ότι αναδύεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής βιβλιοθήκης στον Αστακό, ζήτημα το οποία θα φέρει προς συζήτηση στα προσεχή συμβούλια.
      Επίσης, τόνισε τη σημασία της ίδρυσης μουσείου βελανιδιάς, το οποίο άλλωστε δρομολογείται, με παράλληλη σύνδεσή του με το Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου, το οποίο εκπονεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές.
        Ως προς την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η Συμπολιτεία επεσήμανε ότι η ημερίδα που διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων αποτελεί θετικό βήμα και αναμένει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου ιστορίας και αρχαιολογίας του Ξηρομέρου με σκοπό την προσέλκυση νέων ερευνητών στην περιοχή. Πολύ περισσότερο, οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου μπορούν να ενοποιηθούν σε μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές (κυρίως) και ευρύτερου ενδιαφέροντος πολιτιστικές δράσεις.
           Ως προς τις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων, η Συμπολιτεία είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η πρότασή της για δημιουργία μητρώου συλλόγων με κατάθεση καταστατικού και αξιολόγηση των προς χρηματοδότηση δράσεων εισακούστηκε από το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου.

         Επισημαίνουμε ότι η Συμπολιτεία Ξηρομεριτών, σε όσα όργανα του Δήμου εκπροσωπείται, επιχειρεί αφενός μεν ασκήσει έλεγχο εκεί όπου είναι αναγκαίο για την υπεράσπιση της διαφάνειας και του συμφέροντος του πολίτη, αφετέρου δε να συμβάλει με δημιουργικές προτάσεις στην βελτίωση των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, άσκησε, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί δριμεία κριτική στον προϋπολογισμό και τον απολογισμό κάθε νομικής οντότητας του Δήμου, ειδικά από το νέο έτος και έπειτα, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες του Ν.Π.Δ.Δ. θα είναι περιορισμένες εξαιτίας του δανείου που έχει επωμιστεί ο Δήμος μας.
    Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου και προγράμματος που θα μπορεί να συμβάλει στην ποιοτική βελτίωση κάθε πτυχής της καθημερινότητας του πολίτη.
         Τέλος, η Συμπολιτεία θα συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο με τους πολίτες, προκειμένου να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του τόπου και να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. 
     Η δημόσια λογοδοσία του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τον δημοκρατικό διάλογο, μολονότι διεξήχθη απουσία των συμπολιτών μας
     Είμαστε όμως ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι πλήθος κόσμου θα συρρεύσει από κάθε γωνιά του Ξηρομέρου όταν θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη και μη ακόμη γενόμενη δημόσια λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

2 σχόλια:

  1. Εδώ δεν έχουμε να φάμε κ εσείς λέτε για βιβλιοθήκες κ Μουσείο βελανιδιάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βελανίδι κάποτε τάιζε ολόκληρη την περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο