Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ: Χριστουγεννιάτικη παράσταση απο τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ: «Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι»

            Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, θα ανεβάσουν την θεατρική παράσταση: «Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι». 
      Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΠΑΛ Βόνιτσας.
    Ζωντανή Μουσική- χορός- θέατρο- παζάρι κατασκευών, γλυκίσματα και τρελό τρελό κέφι στην Αγέλαστη πολιτεία και τους καλικάντζαρους των αδερφών Κατσιμίχα........



   Την παράσταση θα συνοδεύουν οι μουσικοί: Βάλια Σπαθάρα, λαούτο- φωνή Διονύσης Σκλαβενίτης, κιθάρα- φωνή Θάνος Μανετζής, πιάνο- φωνή

    Η Παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Κατσιμίχα (1983), η παράσταση διασκευάζει θεατρικά την μακραίωνη λαϊκή παράδοση περί καλικάντζαρων στην μελωδικά πιο δημιουργική της εκδοχή. 
       "Η συνταγή είναι απλή. Δε θα τη βρείτε σε κάποιο βιβλίο μαγειρικής, δε χρειάζεται αποστήθιση. Όλοι γνωρίζουμε αυτή τη συνταγή, μα την έχουμε ξεχάσει! Έξω στα δάση, στα λαγκάδια, πιασμένοι σε παρδαλό χορό, πίνοντας κρασί και τρώγοντας γλυκά, και ενώ η φωτιά αχνίζει στο τσουκάλι, σκορπίζοντας παντού κατακόκκινους, ευωδιαστούς καπνούς – κάπως έτσι βράζουμε το μαγικό βοτάνι!
       Το τραγούδι γεννάει τη φωτιά, ο χορός σηκώνει τους καπνούς. Και ενώ εσύ παρατηρείς πλήθη από καλικάντζαρους να χοροπηδάνε πάνω κάτω, γύρω απ’ το τσουκάλι, αντηχεί στ’ αυτί σου η παιχνιδιάρικη μελωδία των φωνών τους. Εμπρός, τραγούδησε και συ μαζί τους!
Ρουμ, παπαρούμ, παπαρούμ, παπαρούνα,
τη στίβουμε και κάνουμε μαντζούνα
και ύστερα τη βάζουμε να βράζει
δεκαοχτώ μερόνυχτα σε σιγανή φωτιά

       Και όσο ο μυστήριος καπνός από τη χύτρα εξαπλώνεται στις πέρα πολιτείες, δες, τα πήλινα πόδια των κατοίκων θα ταρακουνηθούν! Τα τετραγωνισμένα, γκρίζα κτίρια θα χάσουν τις γωνίες τους και θα γίνουν στρογγυλά και πολύχρωμα, σα λουκουμάδες. Το χιόνι που θα έχει στρώσει τους δρόμους θα ναι ζεστό και λαχταριστό, σα ζάχαρη άχνη.
          Τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, θα βγουν απ’ τις τροχιές τους, θα εγκαταλείψουν αυτή την τόσο προβλέψιμη ευθεία τους και θ’ αρχίσουν τα ζιγκ ζαγκ, σα ρόλερ κόστερ.
         Και οι άνθρωποι επιτέλους θα χαμογελάνε, θα κοιτάζουν ο ένας τον άλλο με χαρά και δε θα σκύβουν το κεφάλι.
Για λίγο έστω, ο χειμώνας άνοιξη θα γίνει! "
Σας καλούμε όλους..."....



1 σχόλιο:

  1. Γέννηση Χριστού , θα ακουστεί πουθενά ή οι καλικάντζαροι θα έχουν την τιμητική τους μόνο ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο