Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

«Άστεγοι» 200 πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Σταματούν τις σπουδές, επειδή δεν πήραν δωμάτιο σε εστία


Από τις 300 αιτήσεις που έγιναν για δωμάτια σε φοιτητική εστία δεκτές έγιναν μόνο οι 73! - 50 πήγαν σε ξενοδοχεία - «Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες λόγω κρίσης. Φέτος υπήρχαν κάποια προβλήματα γιατί έμειναν πρόσφυγες», δηλώνει στο protothema.gr ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Τα όνειρα 200 πρωτοετών φοιτητών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα φαίνεται πως «γκρεμίζονται», καθώς βλέπουν τους κόπους ετών να πηγαίνουν χαμένοι λόγω της έλλειψης υποδομών στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Από τις 300 αιτήσεις που έγιναν για δωμάτια σε φοιτητική εστία δεκτές έγιναν μόνο οι 73 με αποτέλεσμα πολλοί πρωτοετείς να μένουν… άστεγοι. 


Όπως δηλώνει στο protothema.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξιος Μπρέντας «τα δωμάτια είναι 850 παρόλα αυτά κάποια κρατούνται για Erasmus, κάποια δεν είναι διαθέσιμα λόγω τεχνικών βλαβών και κάποια άλλα παραμένουν κλειστά γιατί οι φοιτητές δεν έχουν παραδώσει τα κλειδιά, άρα μένουν γύρω στα 750 δωμάτια. Παρότι σύμφωνα με την Πρυτανεία είναι μεγάλος ο αριθμός είναι λίγα σε σχέση με τα άτομα που έχουν κάνει αίτηση. Φέτος έκαναν αίτηση 300 πρωτοετείς φοιτητές και πήραν μόνο 73. Άλλοι 50 πήγαν σε ξενοδοχεία ενώ χωρίς στέγη έμειναν και 50 φοιτητές μεγαλύτερων ετών που δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Πήραν τα παιδιά που έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Υπάρχουν όμως και παιδιά που έχουν κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα 1000-2000 ευρώ που δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να νοικιάσουν σπίτι. Η πλειοψηφία των φοιτητών αναμένεται να σταματήσει τις σπουδές, να γυρίσει στο σπίτι και να περιμένει τον επόμενο χρόνο». 
Σύμφωνα με τους φοιτητές, το θέμα τέθηκε στις πρυτανικές αρχές χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση ενώ υπήρχαν και μέλη της Συγκλήτου που παρομοίασαν το πρόβλημα των φοιτητών με το Πρωτάθλημα που δεν κατάφερε να πάρει ο ΠΑΟΚ. «Η απάντηση των πρυτανικών αρχών στα προβλήματα των εστιών, που θέσαμε στην σύγκλητο σε κινητοποίηση του συλλόγου ήταν ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε παράλογα αιτήματα. Και ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πρωτάθλημα αλλά δεν το κάνουμε θέμα», προσθέτει ο κ. Μπρέντας. 
Ωστόσο, κάποιοι από τους «άστεγους» φοιτητές αναμένεται να νοικιάσουν δωμάτιο σε ξενοδοχεία της πόλης όπου κι εκεί οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, με την τιμή του δίκλινου να φτάνει τα 600 ευρώ τον μήνα. «Είναι πολλά χρήματα κι έχουμε καταθέσει πρόταση για να νοικιαστούν σπίτια στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια. Αλλά λόγω του νομικού πλαισίου δεν μπορούν να συνάψουν σύμβαση με ιδιώτες. Περιμένουμε απάντηση μήπως μπορεί να γίνει μέσω εταιρειών», λέει ο Πρόεδρος. 
Η απάντηση του Πρύτανη 
Το protothema.gr επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα και καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί λύση. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν συνολικά 1200 δωμάτια αν προσθέσουμε και τα δωμάτια του παλιού πανεπιστήμιου. Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες λόγω κρίσης και επειδή στόχος μας είναι οι φοιτητές μας να σπουδάζουν στον χώρο του πανεπιστήμιου βγάζουμε μια ανακοίνωση και ζητάμε επιπλέον δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης. Και δεν το κάνει κανένα άλλο πανεπιστήμιο αυτό. Όντως, όταν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια μας τα διαθέτουν. Φέτος υπήρχαν κάποια προβλήματα γιατί έμειναν πρόσφυγες αλλά μας έδωσαν 50 δωμάτια. Αναφορικά με το Erasmus έχουμε συμβατική υποχρέωση και αυτό δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά όσον αφορά τους φοιτητές που δεν παραδίδουν τα κλειδιά των δωματίων γνωρίζουμε όλοι την κοινωνία μας, τις αντιδράσεις και το σύστημα μας. Συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, το έχουμε αντιπαλέψει και συνεχίζουμε να προσπαθούμε».

3 σχόλια:

  1. κατα πρςτον να ευχαριστησω το site διοτι κανεις δεν εβγαλε δημοσια αυτο το μεγαλο προβλημα . εν ολιγης τυχανει να ειναι και η κορη μου εκει και ολο το ποσο που εχουμε να ζησουμε ειναι της ταξης των ...... 3600 ευρω το χρονο . και λιγο απο την συνταξη της μανας μου . και ρωταω εγω τωρα ... ειναι δυνατον να μένει η κορη μου εξω απο τις εστιες με τοσο χαμηλο εισοδημα /? ναι δυστηχως εμεινε . λυση δεν βρηκα αν και προσπαθησα πολυ . βρηκα ομως ενα τροχοσπιτο ενος φιλου εν ακινησια και πολυ το σκεφτωμαι να το μεταφερω στο πανεπιστημιο να μενει το παιδι . ακουγεται τρελο ??? πολλοι ισως και να γελατε .. ομως η επομενη αποτυχημενη κινηση μετα απο αυτο ειναι να σταματησω το παιδι απο σπουδες . μια μαθητρια που παντα ηταν αριστη, παρολο την ταλαιπωρία μας .για αλλη μια φορα η ελλαδα τρωει τα παιδια της . τα καταβροχθιζει μαλλον . μονο και μόνον !!!!!! ο πριτανης μπορει να βοηθησει φτωχές οικογενειες . αν δεν μπορει και αυτος τι αλλο να κανουμε ?????? μετα απο αυτο καταλαβα γιατι φυτιτες κανουν πολυ ασχημες δουλειες ενω θα επρεπε να ειναι απλα σπουδαστες για να τα βγαλουν περα .. αυτα που εβλαιπα στις ειδησεις . και στα Μ.Μ.Ε. οπως και να εχει μονο ο πρυτανης μπορει να βοηθησει κανεις αλλος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι προσφυγες εχουν και boost και βοηθεια απο την ευρωπαικη ενωση . οι φοιτητές απο που εχουν βοήθεια ??? ειναι πανεπιστημιουπολη τα γιαννενα , ας φτιαξουν αλλες δομες για τους προσφυγες . δεν μπορουμε να καίμε τους φοιτητές κατα αυτο τον τροπο . απαραδεκτο.το υπουργείο ??? μπορει να μας δωσει μια απαντηση .. οχι σε μας στους φοιτητές ,.εδωσε καποια απαντηση γι αυτο ?? θελουν η δεν θελουν σπουδαγμενους ανθρωπους σε αυτο τον τοπο ?? ναι η οχι ?? η κριση σαρακωσε ολη την κοινωνία .απαραδεκτο .σκοτωνεται ανειρα ανθρωπων .. κριμα ... ειναι σαν να πατατε σε πτωματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως προβλεπουν διαλυση των παντων. Για να ξυπνησουμε λιγο απο το ληθαργο γιατι χωρις φωνες και αντιδρασεις θα γινουμε ολοι μεταναστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο