Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Έκκληση για την αναστήλωση του ιστορικού ναού Κοίµησης της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη ΒΟΝΙΤΣΑ

             Ο ιστορικός Ναός Κοίµησης της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα, αποτελεί μια από την παλαιότερη και πολύ σημαντική εκκλησία της περιοχής, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του 17ο αι. στον τόπο μας, που δείχνει πνευματικό μεγαλείο και αίγλη στα χρόνια της ακμής του. 
    Ο ναός ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τη Βόνιτσα προς τα ανατολικά (στον Αμαδερό), με ιδιαίτερη πολιτισμική αξία για την περιοχή, είχε πάθει σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1948 και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν παλιότερα (σιδηροκατασκευές, βελτίωση στατικότητας), δυστυχώς ο ναός σήμερα είναι έτοιμος για κατάρρευση.
            Επειδή το κόστος της αναστήλωσης ειναι δύσκολο να καλυφθεί, ο Βονιτσάνος Διονύσης Νιάφας απευθύνει έκκληση ζητώντας την οικονομική αρωγή απο όλους για το σπουδαίο αυτό τόλμημα και σημειώνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Dionisis Niafas:
Αφορά τους Βονιτσάνους κυρίως αλλά και όποιον θέλει να βοηθήσει... Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του Ιερού Ναου στο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 
     Οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο όποιος μπορεί ας βοηθήσει είτε από το υστέρημα του είτε από το περίσσευμά του (αν υπάρχει) ώστε να μην καταρρεύσει ο Ιερός Ναός
      Το έργο είναι πολυδάπανο και όλοι μας οφείλουμε να βοηθήσουμε (αν και εφόσον θέλουμε και μπορούμε), ώστε να σωθεί αυτός ο ναός στολίδι και μνημείο της περιοχής μας. 
       Όποιος θέλει να βοηθήσει ας έρθει σε επικοινωνία με τους εφημέριους του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Βόνιτσας. Και η ελάχιστη βοήθεια είναι σημαντική! 
      Τα ονόματα όσων βοηθούν στην ανέγερση Ιερών Ναών γράφονται στο Βιβλίο της Ζωής και μνημονεύονται σε κάθε ακολουθία καθώς ο ιερέας εύχεται για τους κτητορες του εκάστοτε Ιερού Ναού.....








2 σχόλια:

  1. Διονύση καλημέρα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Άξια επαίνου και σεβασμού, η προσπάθεια για την διάσωση του ιστορικού ναού.
    ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων! Ο σεβασμός και ο έπαινος αξίζει σε όσους βοηθήσουν στην πράξη σε αυτό το εγχείρημα. Η βοήθεια ας είναι μυστική, και οχι επιδεικτική, με αγάπη και από την καρδιά του καθενός, με ταπεινότητα. Ο Θεός ξέρει ποιός και τι πρόσφερε. Ούτε ανακοινώσεις χρειάζεται ούτε διαφήμιση για να γνωρίζει.... Και οτι καλό κάνει κάποιος στα κρυφά, θα του το ανταποδώσει ο Κύριος στα φανερά! Ας ελπίσουμε ο καθένας από την μεριά του να ενεργοποιηθεί και να ενεργοποιήσει και όσους άλλους νομίζει οτι μπορούν να προσφέρουν! Ακόμη και η ελάχιστη προσφορά έχει αξία! Όλα τα υπολογίζει ο Θεός! Ακόμη και την προαίρεση κάποιου που ισως θέλει αλλα δεν μπορεί να βοηθήσει υπολογίζει και επιβραβεύει...
    Νιάφας Διονύσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο