Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η παραδοσιακή γιορτή της φακής στην Εγκλουβή Λευκάδας (φωτο & video)

 Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στην περιοχή του Αγίου Δονάτου της Εγκλουβής στην Λευκάδα, πραγματοποιείται η γιορτή της φακής.
Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην περιοχή από την εποχή της Ενετοκρατίας χωρίς να αλλοιωθεί ο σπερματότυπός της. Είναι πιστοποιημένη διεθνώς μεταξύ 8.500 χιλιάδων ποικιλιών με τον κωδικό ELL293. Η καλλιέργεια της γίνεται, όπου αυτό είναι δυνατό, με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο.

 Οι φακές Εγκλουβής αποτελούν πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Το πλεονέκτημα τους σε σχέση με παρόμοια όσπρια, είναι ο ελάχιστος χρόνος μαγειρέματος και η καταπληκτική τους γεύση. Ο σπόρος της Φακής Εγκλουβής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα από σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που την ξεχωρίζουν από της υπόλοιπες ποικιλίες φακής.
 Η Εγκλουβή (730 μ. υψόμετρο) είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. Δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο της νήσου και η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο). Οι εργατικότατοι κάτοικοί του από γενιά σε γενιά, ασχολούνται με την καλλιέργεια της μοναδικής φακής τους. Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως προστατευόμενη περιοχή μοναδικού αισθητικού / φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδας.





Στη γιορτή της 6ης Αυγούστου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση αρχίζει με εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου και στη συνέχεια προσφέρεται σε όλους δωρεάν φακή, μαγειρεμένη σε μεγάλα καζάνια. Το τοπίο είναι υπέροχο. Σώζονται παλιές, μικρές πέτρινες αποθήκες, που σχηματίζουν το καλύτερο σκηνικό για το μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς, που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη γιορτή.
Δείτε το video:


Του Γιάννη Γιαννακόπουλου – postmodern.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο