Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Πυροσβέστες: «Δεν αντέχουμε άλλο, εξαντληθήκαμε»

Στα όριά τους φαίνεται πως έχουν φτάσει οι πυροσβέστες οι οποίοι προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους… 
Αυτό προκύπτει από την επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία κάνουν λόγο για άσκοπες μετακινήσεις, ενώ παράλληλα ζητούν πιο ορθολογική διαχείριση στον τρόπο διασποράς των δυνάμεων.

Συγκεκριμένα η επιστολή τους αναφέρει:
«Η Ένωση μας για άλλη μία φορά αναγκάζεται να καταγγείλει το φαινόμενο των μετακινήσεων σε Περιφέρειες για ενίσχυση με προσωπικό αλλά και οχήματα για κατάσβεση πυρκαγιών .
Συγκεκριμένα οχήματα κλήθηκαν να μεταβούν για ενίσχυση στην φωτιά στο Νησί της Ζακύνθου και κατέληξαν να κάνουν Υπηρεσία σε σταθμούς της Πελοποννήσου και της Αιτω/νιας για πάνω από 5 ημέρες . Στην πρόσφατη φωτιά στο Νησί της Κέρκυρας οχήματα και προσωπικό από την Ήπειρο κλήθηκαν για 4 ημέρες να συνδράμουν εκεί. Στην φωτιά στις Σπέτσες μετακινήθηκαν ομάδες πεζοπόρων από τα Ιωάννινα. Για την φωτιά στην Μυτιλήνη διατάχτηκαν οχήματα και προσωπικό να μεταβούν για ενίσχυση και όταν έφτασαν στο λιμάνι να πάρουν το πλοίο διατάχτηκαν να επιστρέψουν πίσω. Δεν έχουν περάσει ακόμα 24ωρες από την μετακίνηση αυτή και τώρα από τις ίδιες Υπηρεσίες φεύγουν πάλι οχήματα και προσωπικό για ενίσχυση στο νησί των Κυθήρων. Δεν θα κάνουμε λόγο για την άσκοπη κατά την γνώμη μας μετακίνηση οχημάτων στην πυρκαγιά στα Ιωάννινα που το πλήθος των οχημάτων που μετακινήθηκαν (ντακότες με 500 λίτρα νερό) δεν έριξαν σταγόνα νερού απλά μόνο να πάνε εκεί.
Σας μεταφέρουμε το αίσθημα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί στους συναδέλφους για την στοχοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου με τις άσκοπες συνεχόμενες μετακινήσεις καθώς σίγουρα δεν υπάρχει ενημέρωση προς την φυσική μας Ηγεσία για την της περιφέρειας μας. Ζητάμε για τον λόγο αυτό η διασπορά των δυνάμεων για ενίσχυση σε άλλες περιφέρειες να μην γίνεται μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου αλλά να γίνεται πιο ορθολογικά η μετακίνηση όλων. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί με τις μετακινήσεις αυτές καθώς έχουν κληθεί και το τελευταίο διάστημα να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Περιφέρεια μας και ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση είναι πλέον εμφανής .
Η Ήπειρος σαν περιφέρεια λανθασμένα θεωρείται ότι έχει χαμηλό κλιματολογικό δέκτη, με τον δύσβατο ορεινό όγκο που διαθέτουμε και τις κλιματολογικές αλλαγές οι φωτιές είναι δύσκολες στην περιφέρεια μας και σε συνδυασμό με τα ακινητοποιημένα οχήματα που έχουμε η οποιαδήποτε μετακίνηση οχημάτων και προσωπικού μας αφήνει «γυμνούς» . Μην ξεχνάτε ότι στην γείτονα χώρα Αλβανία λόγο των μεγάλων πυρκαγιών ενισχύουν δύο αεροσκάφη τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην περιφέρεια μας σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς».
Υπενθυμίζεται πως
Φωνές από τις αρχές Ιουλίου: Με επικοινωνιακούς τρόπους δεν σβήσουν οι φωτιές
Στις αρχές Ιουλίου η Ενωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος είχε ρίξει
τα βέλη της κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για τα προβλήματα στον μηχανισμό δασοπροστασίας.
Σε ανακοίνωσή τους κατηγορούσαν την πολιτική ηγεσία πως με επικοινωνιακούς τρόπους δεν μπορούν να σβήσουν οι φωτιές. Μάλιστα, απαριθμούσαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ενδεικτικά ανέφεραν:
Είναι καλοδεχούμενο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά πρωτεύον ρόλο έχει τα οχήματα να είναι αξιόπιστα, επισκευασμένα από βλάβες, με καινούργια ελαστικά, ώστε να κινούνται και να επιχειρούν.
Είναι εξαιρετικό για τον συντονισμό η διαχείριση από οθόνη της θέσης των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά πρωτεύον ρόλο έχει να υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας για να μπορούν να συνεννοούνται στην πραγματική πραγματικότητα του πεδίου επιχειρήσεων.
Είναι εξαιρετικό η επιτήρηση από μη επανδρωμένα αεροπλανάκια και εξαιρετικής επικοινωνιακής αξίας και τα εικονολαμβανόμενα από αυτά αρχειάκια εικόνας, αλλά πρωτεύον είναι να υπάρχουν επαρκή σε αριθμό και κατασβεστική ικανότητα εναέρια μέσα πυρόσβεσης για να υποστηρίζουν τις δύσκολες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.
Είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Έλληνα πολίτη οι αεροδιακομιδές ασθενών με τα εναέρια μέσα του Π.Σ. (οι οποίες και διαφημίζονται καθ’ εκάστη μετά την ολοκλήρωσή της), αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη μέριμνα για τον μαχόμενο πυροσβεστικό υπάλληλο, όταν χρειάζεται υγειονομική περίθαλψη και διακομιδή
tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο