Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Αντίθετη στην εγκατάσταση μονάδων καύσης Βιομάζας και Βιοαερίου στην ΚΑΤΟΥΝΑ και στη θεση ΓΟΥΡΓΟΥΒΛΗ

Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας
ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

     Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας καταδικάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια Ιδιωτών και λέει «όχι» στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο στη δήμο μας.
      Η πρώτη Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (500 kWel)», με φορέα την «Farm Tek ΕΠΕ», γίνεται στη θέση «Φραξούλι», ΔΚ Κατούνας, ΔΕ Μεδεώνος, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας......



         H εν λόγω μονάδα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού 16.606,83 m 2 και θα διαχειρίζεται κοπριά βοοειδών (14.800 τόνους ανά έτος κοπριάς κτηνοτροφικών μονάδων) και φυτικά ενσιρώματα (αραβοσίτου 4.500 τόνους ανά έτος), όπου με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης θα παράγεται βιοαέριο. Στη συνέχεια το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. 

       Η δεύτερη Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 MW», με φορέα την “ΧΡ. ΣΤΟΥΜΠΟΣ - ΚΛ. ΚΑΡΒΕΛΗ Ο.Ε.”, γίνεται  στη θέση «Γούργουβλη», ΔΕ Ανακτορίου, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
     Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε μισθωμένο οικόπεδο εμβαδού 8.239,82 m2 και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση βιομάζας (βιοέλαια και βιορευστά) προερχόμενης από την προμήθεια ή συλλογή φυτικών ελαίων. Η ηλεκτροπαραγωγή θα πραγματοποιείται με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και η πώληση της ενέργειας.

      Οι παραπάνω μονάδες θα κατασκευαστούν σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, παραλίες, λίμνες, σε πηγές άρδευσης, στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές, κτηνοτροφικές μονάδες και σε ελαιώνες.
      Πλησιέστεροι οικισμοί στη πρώτη μονάδα είναι η Κατούνα σε απόσταση περίπου 2 km, ο Στάνος σε απόσταση περίπου 3 km και σε απόσταση περίπου 6,4 km ο Τρύφος. Επίσης σε απόσταση περίπου 7 km βρίσκεται η πόλη της Αμφιλοχίας. Πολύ κοντά βρίσκεται η παραλία Λουτρακίου.
      Ενώ οι πλησιέστεροι οικισμοί στη δεύτερη μονάδα είναι ο Δρυμός στα 2.1 km και τα Παλιάμπελα στα 4.6 km. Επίσης σε απόσταση περίπου 10 km βρίσκεται η πόλη της Βόνιτσας, ενώ η θέση του γηπέδου γειτνιάζει με τη Ν.Ε.Ο. Ακτίου – Αμβρακίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες ρούγα Παλιαμπέλων, παλιόμυλος Θυρρείου και η παραλίου Δρυμού.

     Μεγάλες ευθύνες έχει η περιφέρεια και ιδιαίτερα η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» που πήρε την προκλητική απόφαση να επιτρέψει την εγκατάσταση της επιχείρησης καύσης Βιομάζας και Βιοαερίου στο δήμο μας. Επίσης τεράστιες είναι οι ευθύνες του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού που γνωμοδότησε θετικά, άλλωστε το έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και έχει εγκληματικές ευθύνες το ότι με τις αποφάσεις του μετέτρεψε τον Αμβρακικό σε νεκρή Θάλασσα. 
       Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Η Δημοτική Αρχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας (Η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έδωσε θετική εισήγηση για την κατασκευή της πρώτης μονάδας και αρνητική για την δεύτερη) απαιτείται να πάρει άμεσα θέση, να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

      Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο.
     Το δεδομένο αυτό αποκαλύπτει το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση επιβολής λύσεων που δε θα σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και την επιλογή μεθόδων με επιστημονικά κριτήρια. Ένα μόνο στόχο έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί: ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών.
       Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου - Βόνιτσας:
-Καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια ιδιωτών  που από την μία μεριά φουσκώνει τα κέρδη των επιχειρηματιών και από την άλλη μεριά φουσκώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την λαϊκή οικογένεια.
-Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, να ενημερώνει το λαό της περιοχής, να τον καλεί να παλέψει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο πρόβλημα δεν είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. 
     Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια-λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος»

ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα φυσα προς το χωριό να δείτε γλέντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η λαϊκή συσπείρωση έχει τόση ευαισθησία στα οικολογικά θέματα? ???κ Εάν Ναι. ...Γιατί μόνο σε αυτά λειτουργεί κατά το δοκούν. ...Μην εμποδίσει γνωστούς κ συγγενείς. ...
    Θα έχουμε όμορφη συνέχεια. ....με πολλά απρόοπτα ανατρεπτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο