Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου βραβεύθηκαν από το «Χαμόγελο του Παιδιού»


«Φεύγοντας, βλέπουν τη συμμορία των αγοριών που κάθονταν και περίμεναν να χτυπήσουν την Πηνελόπη. Μα, μόλις την είδαν με τα άλλα κορίτσια, έκαναν μερικούς βηματισμούς προς τα πίσω και έφυγαν τρέχοντας. Αυτό είναι!, ξεφώνισε η Ελισάβετ. Η ένωση, η δύναμη της ένωσης, αυτή είναι που μας δίνει θάρρος και μας εμψυχώνει και διώχνει τους νταήδες από την Πηνελόπη».

Οι παραπάνω γραμμές είναι απόσπασμα του διηγήματος «Παραμύθι δίχως όνομα», που έφτιαξαν δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας. Η Σοφία Τριανταφυλλίδη έγραψε την ιστορία και η Μαρία-Ελένη Σκληρού το εικονογράφησε, αντλώντας την έμπνευσή τους από το δικό τους βίωμα: Τη στήριξη μίας συμμαθήτριάς του, η οποία έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού.
«Το κορίτσι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα και έψαχνε να βρει την αγάπη που της έλειπε. Αποφασίσαμε να της τη δώσουμε», περιγράφει η Σοφία στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Μαρία-Ελένη προσθέτει: «Πρέπει να ανεχόμαστε το διαφορετικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
«Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό και τα δύο κορίτσια θέλησαν, με το διήγημα, να ευαισθητοποιήσουν και άλλα παιδιά-παρατηρητές αντίστοιχων περιστατικών», εξηγεί η φιλόλογός τους, Παρασκευή Μπάρλα. Όπως επισημαίνει η κ. Μπάρλα, «το πρόβλημα εκφοβισμού στα σχολεία είναι έντονο και προβάλλοντας θετικά πρότυπα στα παιδιά τα βοηθάς να διώξουν τον αρνητισμό».
Οι δύο μαθήτριες ήταν ανάμεσα στα παιδιά που βραβεύτηκαν σήμερα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στα πρώτα «Yousmile awards», στην Αθήνα. Στόχος της βράβευσης ήταν να αναδειχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες, που τα ίδια τα παιδιά έλαβαν σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο και είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό περίγυρό τους και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες.
Μεταξύ αυτών και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου Κορίνθου, που έλαβε βραβείο ως ένα σχολείο που βοηθάει άλλα παιδιά. Οι μαθητές του έχουν αναλάβει τη στήριξη των απόρων συμμαθητών τους και όποιου άλλου αντιληφθούν ότι έχει ανάγκη, συγκεντρώνοντας χρήματα, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Λειτουργούν στο σχολείο κοινωνικό παντοπωλείο, ακυρώνουν εκδρομές για να δώσουν τα χρήματα σε όποιον τα χρειάζεται, προσέφεραν αναπηρικό αμαξίδιο σε γονιό μαθητή, δημιούργησαν ταμείο που καλύπτει τα έξοδα άπορων μαθητών για την αγορά γραφικής ύλης. Και αυτές είναι μόνο λίγες από τις δράσεις τους. Εκπροσωπώντας το σχολείο στη βράβευση, η Σοφία Σκούπα και ο Ανδρέας Τσουμάνης, τελειόφοιτοι της Γ’ Γυμνασίου, μας είπαν ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να είναι χαρούμενος. Προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο πιο πολλά χαμόγελα μπορούμε». Η διευθύντρια του σχολείου τους, Κωνσταντίνα Δράκου, συμπλήρωσε: «Τα παιδιά δεν είναι μόνα τους. Κανένας δεν είναι μόνος του. Είμαστε ο ένας για τον άλλον».
Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Σερρών έδωσαν βαρύτητα σε έναν άλλο τομέα κοινωνικής προσφοράς: Το περιβάλλον. Ομάδα οκτώ μαθητών της Γ’ Γυμνασίου διερεύνησε τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης τους, ενημέρωσε τους πολίτες για την οικολογική μετακίνηση και τη σημασία χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς, ενώ πρότεινε και λύσεις προς τους αρμόδιους φορείς. «Θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι ο χώρος που ζούμε και πρέπει να το προστατεύσουμε για να ζήσουμε καλύτερα», παρατήρησε η Ελισάβετ Κατλίδου, μαθήτρια του σχολείου. Επίσης, ο μαθητής και μέλος της ομάδας Νικόλαος Χαλατζογλίδης δημιούργησε την ηλεκτρονική εφαρμογή «Ecohero» (είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά Android), ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το οποίο μέσα από σειρά διλημμάτων προσεγγίζει τις αρχές της οικολογικής μετακίνησης. «Σκέφτηκα ότι μία εφαρμογή μπορεί να μάθει σε ένα παιδί την οικολογική μετακίνηση. Με φαντασία και δημιουργικότητα μπορούμε να φτιάξουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία. Ο εθελοντισμός μάς κάνει καλύτερα άτομα», είπε.
Ο 15χρονος μαθητής Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη δεξαμενή σκέψης εφήβων στην Ελλάδα «teens4greece.com», βραβεύτηκε στην κατηγορία «Δικαιώματα» και δήλωσε: «Η πλατφόρμα αποτελεί ένα βήμα για τους εφήβους να πάρουν θέση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Πρέπει να έχουμε όνειρα και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει ταβάνι στα όνειρά μας».
Επίσης, βραβείο απέσπασε ο 17χρονος αθλητής Εμμανουήλ Κάραλης, ο οποίος ειδικεύεται στο άλμα επί κοντώ και έχει καταφέρει κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατογηρία κάτω των 18 ετών.
Η μαθήτρια Ευγενία Δερμιτζόγλου βραβεύτηκε για μία ζωγραφιά της με θέμα την Ειρήνη, που διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Postcards for peace» και έγινε καρτ ποστάλ
Η ομάδα «SmartRobots» από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης τιμήθηκε για την ιδέα δημιουργίας ενός έξυπνου λεωφορείου χωρίς οδηγό, μία ιδέα για την οποία είχε λάβει βραβείο και από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Ο μόνος ενήλικας αποδέκτης βραβείων αποφασίστηκε να είναι ο καθηγητής Φυσικής του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, Αργύρης Δρίβας, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια του περασμένου σχολικού έτους έκανε μάθημα Αστρονομίας στους μαθητές κάθε Κυριακή απόγευμα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κατακτήσουν το δεύτερο βραβείο του 22ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας.
Τα βραβεία απένειμαν η ψυχολόγος, Μαρία Πετροπούλου, οι δημοσιογράφοι Λάμπρος Κωνσταντάρας και Φάνης Λαμπρόπουλος, οι παρουσιαστές Δημήτρης Ουγγαρέζος και Γιώργος Μαυρίδης, ο ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, η γενική διευθύντρια της Microsoft Hellas, Πέγκυ Αντωνάκου, ο τραγουδιστής Άρης Μακρής και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «Τα παιδιά έχουν φωνή, αρκεί να την ακούσουμε».
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο