Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Χρήστες ναρκωτικών ετών 13!


Σοκάρουν τα στοιχεία για τους μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας
Σειρά δράσεων στο Αγρίνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Σε καθημερινή σχεδόν βάση, στο αστυνομικό δελτίο συμβάντων στην Αιτωλοακαρνανία συμπεριλαμβάνονται υποθέσεις ναρκωτικών, σε πολλές εκ των οποίων μάλιστα, πρωταγωνιστούν νεαρά άτομα, ακόμη και ανήλικα, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό και ανησυχία για το μάλλον της νεολαίας και της κοινωνίας, καθώς οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα υγιή πρότυπα έχουν πλέον εξαφανιστεί και κυριαρχούν κίβδηλα και σαθρά τα οποία συντελούν στον αποπροσανατολισμό των νέων και στην δυσκολία ορισμού ενός στόχου.
Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουνίου, γιορτάζεται  είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και τα στοιχεία για την χρήση ουσιών στην Αιτωλοακαρνανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και αποτελούν «γροθιά» στο στομάχι της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» και την Διοικητικά και Επιστημονικά υπεύθυνη Δρ. Αθανασία Δημητρίου από έρευνα που έγινε προ πενταετίας πριν μια πενταετίας (2012) τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, ενώ τα ποσοστά, που παρουσιάζονται παρακάτω έχουν πλέον διπλασιαστεί!
1 στους 23 μαθητές ηλικίας 13 με 14 ετών, έχει κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, κάνναβης ή ακόμα και έκστασης, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. 1 στους 14 μαθητές από το δείγμα των σχολείων του νομού, ηλικίας 15 με 16 ετών και 1 στους 11 ηλικίας 17 με 18 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης, ηρωίνης, κοκαΐνης, κρακ, αμφεταμίνης, έκστασης, LSD, κ.α., με τα ποσοστά των αγοριών να είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των κοριτσιών. (16,8% με 2,8%)
Όπως επισημαίνει στη «Σ» η Δρ. Δημητρίου, ποσοστό 5,9% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Ποσοστό 3,1% ανέφεραν χρήση περισσότερων από 3 φορές στη ζωή τους. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό είναι αυτό των αγοριών απ’ των κοριτσιών, 10,1% και 1,8% αντίστοιχα, που ανέφεραν πως έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Η Διοικητικά και Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» Δρ. Αθανασία Δημητρίου


Οι μαθητές ηλικίας 13 με 14 ετών αναφέρουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 2,7% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 1,6%. Οι μαθητές ηλικίας 15 με 16 ετών ανέφεραν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 4,8% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 1,9%, ενώ εκείνοι ηλικίας 17 με 18 ετών ανέφεραν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μα φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 4,8% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 4,9%.
Τουλάχιστον 1 φορά τον τελευταίο χρόνο έκανε χρήση κάνναβης το 3,5% των μαθητών ηλικίας 15 – 16 ετών και 6,6% ηλικίας 17 – 18 ετών. Για χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2% και 2,2%. Τα αγόρια, όπως ανέφερε η Δρ. Δημητρίου, αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τα κορίτσια πρόσφατη χρήση κάνναβης (10,4% και 1,6% αντίστοιχα για χρήση τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα).
Ποσοστό 1,9% των μαθητών όλων των ηλικιών έχουν κάνει χρήση της ουσίας έκσταση, αγόρια και κορίτσια σε παρόμοια ποσοστά χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών ηλικιακών ομάδων.
1 στους 13 μαθητές όλων των ηλικιών έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών λ.χ κόλλα, βενζίνη, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, χωρίς να καταγράφεται σημαντική διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών (9,3% και 5,5% αντίστοιχα). Οι μαθητές 13 – 14 ετών αναφέρουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών σε 4,3%, 15 – 16 ετών σε ποσοστό 11,9% και 17-18 ετών σε ποσοστό 5,9%.
Ποσοστό 7,6% των μαθητών, σύμφωνα με την Δρ. Δημητρίου, έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, 2,2% ηλικίας 13 – 14 ετών, 10,1% 15 – 16 ετών και 9,9% 17-18 ετών, χωρίς να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών.

Σύγκριση της Αιτωλοακαρνανίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το πανελλαδικό δείγμα

Σύμφωνα με την Δρ. Δημητρίου συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Ελλάδας τα ποσοστά του νομού Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με τη χρήση όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν διαφέρουν σημαντικά. Σε σχέση με το σύνολο της χώρας, οι μαθητές στην Αιτωλοακαρνανία αναφέρουν ότι καπνίζουν και ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης (τόσο σε ολόκληρη τη ζωή τους, όσο και πρόσφατη χρήση) και εισπνεόμενων ουσιών σε χαμηλότερο ποσοστό. Όσον αφορά στα οινοπνευματώδη ποτά, την ουσία έκσταση, τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χωρίς συνταγή γιατρού, τα ποσοστά χρήσης των έφηβων στην Αιτωλοακαρνανία είναι αντίστοιχα με εκείνα των εφήβων στο σύνολο της χώρας.
Παράλληλα με την δράση που θα αναπτύξει το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» – ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους την ερχόμενη Δευτέρα στο Συντριβάνι από τις 11 έως τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 22.00 το Κέντρο Πρόληψης, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στις 19:00 μ.μ. ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συνεργασίας ΟΚΑΝΑ με την Ελληνική Αστυνομία – Δικτύωση υπηρεσιών στην τοπική κοινότητα» στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο