Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Δελτίο Τύπου
Σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πολιτών – Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

       Με την ανακοίνωση ενός μείζονος σημασίας έργου για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών, ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή συνεδρίαση που έγινε στην πόλη της Βόνιτσας.
    Πρόκειται για την υπογραφή της ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του εθνικού οδικού δικτύου που ενώνει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, σε δύο καίρια σημεία από Βόνιτσα προς Λευκάδα και από Άκτιο προς Άγιο Νικόλαο......



       Συνολικά, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, έχουμε στην περιοχή 24 έργα, προϋπολογισμού πάνω από 110 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί στους πολίτες, ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο, ή είναι υπό δημοπράτηση ή έχουν ενταχθεί ήδη προς χρηματοδότηση και θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
 «Μέσα σε πολύ δυσχερείς συνθήκες και πολύπλευρη κρίση, κατορθώσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για έναν ισχυρό θεσμό, αυτόν της αιρετής Περιφέρειας και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Γιατί ό,τι λέμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το κάνουμε πράξη. Δεν είναι απλές υποσχέσεις. Με αξιοπιστία, συνέπεια και διάρκεια στο λόγο μας, βάζουμε κάθε φορά τον πήχη όλο και ψηλότερα, χαράσσοντας καθημερινά νέες αναπτυξιακές στρατηγικές», υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας. 
       Και συνέχισε, λέγοντας πως «ό,τι είχαμε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε κάνει πάλι στη Βόνιτσα, πλέον έχει γίνει πραγματικότητα και προχωράμε στην υλοποίηση και νέων έργων, σημαντικών για την αναβάθμιση της περιοχής».

      Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό δίκτυο ολόκληρης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στην περιοχή αυτή, καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
    Τα έργα αυτά γίνονται ή προγραμματίζονται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το προηγούμενο Π.Ε.Π. 2007-2013 και το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
   «Η Περιφερειακή Αρχή σηκώνει το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης από ένα μικρό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σωστά, οργανωμένα και με ρεαλιστικό σχέδιο στις ανάγκες των συμπολιτών και των κοινωνιών μας. Η πολιτική της Περιφέρειάς μας για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, απαιτεί να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τέτοιου είδους έργα, αναπτυξιακά, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προστατεύουν το περιβάλλον, ενισχύουν την οδική ασφάλεια, δημιουργούν υποδομές κατάλληλες για τους επισκέπτες και τον τουρισμό», κατέληξε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη για τη στενή συνεργασία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια.

      Η σημερινή συνεδρίαση στην πόλη της Βόνιτσας, εκτός από το Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη, έγινε και με την παρουσία αντιδημάρχων, συμβούλων, και εκπροσώπων φορέων από την περιοχή.

Τα έργα μέσω ΠΔΕ ή ΠΑΑ
Αυτή τη χρονική περίοδο, δύο έργα συντήρησης βρίσκονται υπό εκτέλεση και συγκεκριμένα η συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Μοναστηράκι – Πάλαιρος – Μύτικα, αλλά και ολόκληρου του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Τα συνεχιζόμενα - υλοποιούμενα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι η αγροτική οδοποιία Βάρκου προς Μέγα Κάμπο Τ.Κ. Αετού, η αποκατάσταση στατικής επάρκειας 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και η διαμόρφωση ανατολικής και δυτικής εισόδου στην Βόνιτσα.
        Οι συνεχιζόμενες και υλοποιούμενες μελέτες στο ΠΔΕ είναι η αισθητική ανάδειξη και αξιοποίηση υδατορέματος Μοναστηρακίου και η αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ανακτορίου, ενώ τα έργα υπό δημοπράτηση είναι η βελτίωση του δρόμου Κατούνα – Λουτράκι, η συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχιών Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου και η συντήρηση, αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. 42 «Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα» και των οδικών τμημάτων «Βόνιτσα – Άκτιο» και «Άγιος Νικόλαος – Άκτιο».
       Τα έργα υπό χρηματοδότηση είναι η οδοποιία οδού Πογωνιά – Πλαγιά (α’ φάση) και η βελτίωση του αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου Πλαγιάς.

Τα ολοκληρωμένα έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013 
Τα έργα που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες είναι το Αποχετευτικό Δίκτυο και ο Βιολογικός Καθαρισμός Παλαίρου, η ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, και το Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Βόνιτσας Δήμου Ανακτορίου.
     Επιπλέον, υλοποιήθηκε το έργο αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Κατούνα, καθώς και η αποκατάσταση στατικής επάρκειας του Γυμνασίου – Λυκείου Βόνιτσας.
     Ένα ακόμη έργο, είναι η «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)», συνολικού προϋπολογισμού 16.366.115,70 ευρώ το οποίο έχει περάσει ως συνεχιζόμενο έργο.

Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020
    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει στην ένταξη έργων σημαντικών για την περιοχή, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
      Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας και η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση της υδροδότησης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και η κατασκευή – αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».
       Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο κατά το προηγούμενο ΠΕΠ 2007-2013, αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται με το ΠΕΠ 2014-2020, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση Ύδρευσης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Κοινότητας.







3 σχόλια:

  1. Έτοιμα τα βρήκε από τους προηγουμενους,σιγά μην νοιάζονται αυτοί για έργα και για τον τοπο. Τα στοιχεία τα λένε όλα. Δεν δέχεται αμφισβήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 6.51 , όταν δεν έχεις να πεις κάτι , καλλίτερα να σιωπάς. Αν δεις το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Αποστολάκη και το ετήσιο τεχνικό προγραμμα θα καταλάβεις πολλά. Ιδιαίτερα , αν βρεις και το συγκρίνεις με το πρόγραμμα των Σολδάτου-Φερεμτίνου Κομποτιάτη. Αν το βρεις
    sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειχες ωρα που σκεφτοσουν τι θα γραψεις? Αιντε ανθρωπε μου που θα μας οτι τα βρηκε ετοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο