Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σε εγρήγορση αλλά χωρίς πανικό για την μηνιγγίτιδα

Οι παιδίατροι προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Κρούσμα σε μικρό παιδί από τα Ιωάννινα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου

Ανησυχία προκαλεί στους γονείς η είδηση για τη νοσηλεία μικρού παιδιού από τα Ιωάννινα, το οποίο προσβλήθηκε από μικροβιακή μηνιγγίτιδα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ωστόσο, ο προβληματισμός για την επιλογή γονέων να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους με το εμβόλιο bexero στις τάξεις των παιδιάτρων γίνεται ολοένα και πιο έντονος μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα της σοβαρής νόσου ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο προτρέπουν τους, γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, παρότι το κόστος του εμβολίου -το οποίο δεν καλύπτεται ακόμη από το εθνικό σύστημα υγείας- είναι μεγάλο.
Όπως αναφέρει μιλώντας για το θέμα στη «Σ» η παιδίατρος Αδαμαντία Νίτσα, «ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους τύπους της νόσου, για τον ορότυπo C που γίνεται σε όλα τα βρέφη της ηλικίας των 12 μηνών, το τετραπλό εμβόλιο που περιλαμβάνει μια αναμνηστική δόση για τον C, τον ορότυπο Α, Υ και W135 που γίνεται στην ηλικία των 11 ετών, με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Υπάρχει επίσης και το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο β, το οποίο μπορεί να γίνει από την ηλικία των 2 μηνών και είναι συνιστώμενο από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, χωρίς όμως να βρίσκεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Είναι προαιρετικό. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και προφυλάσσουν από την μηνιγγίτιδα και κυρίως την μικροβιακή η οποία είναι η πιο διαδεδομένη. Οι συχνότερες παρενέργειες που μπορούμε να δούμε είναι ο πυρετός και συμπτώματα φλεγμονής στο σημείο της ένεσης, όπως όλα τα εμβόλια. Αντενδείξεις στον εμβολιασμό αποτελούν μια οξεία εμπύρετη νόσος ή εάν υπάρχει έντονο ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.
Ο πανικός που δημιουργείται και κλείνουν τα σχολεία δεν έχει νόημα, διότι, η καθαριότητα πρέπει να είναι βασική και επιπλέον δεν κολλάει κανείς από κάποια επιφάνεια στην οποία έχει έρθει σε επαφή το άτομο που μολύνθηκε ή ακόμη και αν υπήρχαν φλέματα από τον πάσχοντα στην επιφάνεια αυτή.
Η μηνιγγίτιδα είναι υπαρκτό νόσημα, σπάνιο και δεν πρέπει να δημιουργείται μεγάλο πανικός, αλλά έχει υψηλό ποσοστό θνητότητας και επιπλοκών. Έχουμε στα χέρια μας ασφαλή εμβόλια για να προστατευτούν τα παιδιά. Το σημαντικότερο είναι οι γονείς να μην αμελούν τα παιδιά τους. Από κει και πέρα, σημαντική είναι η εγρήγορση και η άμεση επικοινωνία του γονέα με τον γιατρό».
Κων/νος Χονδρός
 http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο