Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πάγωμα περικοπής συντάξεων αγροτών προωθεί το υπ. Εργασίας

Πάγωμα της διάταξης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) που βάζει «κόφτη» 60% στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα προβλέπουν και τα τρία σενάρια, που κατά πληροφορίες, επεξεργάζονται οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται η 6ετής μεταβατική περίοδος που έχει προβλεφθεί από τον νόμο για τις εισφορές της κύριας σύνταξης (τότε φτάνουν οι αγρότες στο 20% που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους από 1/1/2017).
- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2025, μεσούσης δηλαδή της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις (λήγει στις 31/12/2030). Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού.
Το 2025 είναι η χρονιά κατά την οποία το τμήμα που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού ξεπερνά για πρώτη φορά σε μερίδιο τον παλαιό τρόπο. Δηλαδή όσοι βγουν το 2025 στη σύνταξη θα πάρουν κατά 59,80% το άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής και κατά 40,2% την παλαιά σύνταξη όπως θα έβγαινε. 
- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» για 1-2 χρόνια.
Δεν έχει κοπεί καμιά σύνταξη
Ο «κόφτης», που ψαλιδίζει τη σύνταξη κατά 60% σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, προβλέπονταν βάσει του 4387/2016 να ενεργοποιηθεί πρώτη φορά για όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017, ωστόσο όπως έχει γράψει η Agrenda, στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί καμιά περικοπή.
Η ρύθμιση, όπως έχει γράψει η Agrenda, αναμένεται να αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο