Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Στην πινακοθήκη Αγρινίου, το επόμενο "ταξίδι στον χρόνο..." του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή, 21 Μαρτίου - 30 Απριλίου

Ο Δήμος Αγρινίου σας καλεί σε ένα "ταξίδι στο χρόνο..." μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή από τις 21 Μαρτίου και έως τις 30 Απριλίου.
Όσοι είναι γνώστες και λάτρεις του έργο του καλλιτέχνη, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτή την έκθεση, να δουν πάρα πολλούς πίνακες του που δεν έχουν ξαναεκτεθεί.
Όλοι οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουν το δικό τους "ταξίδι στον χρόνο..." μέσα από την ζωγραφική του, σε μια από τις πιο εκτεταμένες ατομικές εκθέσεις του.....

 Ένα ταξίδι στην εποχή που ακόμα ακούγαμε την μουσική του ανέμου ανάμεσα στα φύλλα των δέντρων, το γλυκό μουρμούρισμα των κυμάτων, τον ήχο της επαφής της σόλας με τα χαλίκια των μονοπατιών...
Ένα ταξίδι στην εποχή που οι γειτονιές ξεχείλιζαν από ζωή και ακούγονταν οι φωνές των (εξαφανισμένων πια) περιπλανώμενων επαγγελματιών που διαλαλούσαν τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες τους και τα παιδιά όταν δεν τραβούσαν την φούστα της μάνας για παγωτό, κάστανα ή κεράσια έπαιζαν αμέριμνα στα σοκάκια.
Ένα ταξίδι στην εποχή που οι στεγνωμένοι από κούραση άνθρωποι του μόχθου ρουφούσαν με λαχτάρα κάθε στιγμή ξεκούρασης, κάθε ήχο, χρώμα και μυρουδιά γύρω τους και κάθε στιγμή χαράς που θα τους ξαναγεμίσει δύναμη να συνεχίσουν.
Ένα ταξίδι στην εποχή που οι μαστόροι, με την ευφυΐα και την προσήλωση στην τέχνη τους, κατάφερναν να ευκολύνουν και να ομορφύνουν την καθημερινότητα μας και να ζωντανεύουν την οικονομία ενός τόπου ρημαγμένου από πείνα και πολέμους.
Σήμερα, αυτούς τους ανθρώπους που βγήκαν οριστικά από το κάδρο των ενδιαφερόντων μας, όπως όλοι οι κλασσικοί λαϊκοί ζωγράφοι, ο Νώντας Ρεντής τους ξανατοποθετεί μέσα από τα δικά του κάδρα, σαν φύλακας της συλλογικής μας μνήμης, στο κέντρο της νοσταλγίας μας. Τους βάζει μπροστά στα μάτια μας να μας διηγηθούν, αυτοί, την πιο "σιωπηλά φλύαρη" νεότερη ιστορία μας, τον πόθος και την αγάπη για ζωή, το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο της ύπαρξης μας.
Έτσι οι επισκέπτες αυτής της έκθεσης θα μπορέσουν να ζωντανέψουν ξεχασμένες μνήμες και οι νεώτεροι από αυτούς, που δεν είχαν μέχρι τώρα επαφή με αυτό το πρόσφατο παρελθόν, θα μπορέσουν να ζωντανέψουν ξεχασμένες ιστορήσεις γερόντων και κοντινών, πριν αυτές βυθιστούν μέσα στην λήθη.
Το μάζεμα της ελιάς, το αρμάθιασμα του καπνού, το καθάρισμα του καλαμποκιού, ο αγγειοπλάστης, η υφάντρα, ο καλαθάς, η μοδίστρα, ο καστανάς, ο γανωματής, ο τροχιστής, ο πεταλωτής, ο σαμαρτζής, ο παγωτατζής, ο μανάβης, ο καρεκλάς, η φουρνάρισσα και οι πλύστρες, οι γεωργοί, οι ξυλοκόποι, οι βαρελάδες, οι κυνηγοί και πολλοί άλλοι από την παρέα τους και ο ίδιος ο Νώντας με τις διηγήσεις του, σας περιμένουν να ανταμώσουμε.

Ένα ταξίδι στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης όπου οι μόνοι ήχοι που ακούγονται μας ενώνουν στον πόθο και την αγάπη για ζωή.

Η έκθεση ξεκινάει την Τρίτη 21 Μαρτίου και τα εγκαίνια θα γίνουν την ίδια μέρα στις 8 μ.μ., στο στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου
Ώρες επισκέψεων:
Τρίτη έως Σάββατο: 10:30 – 13:30 & 18:00 – 21:00
Κυριακή: 11:00-13:30, Δευτέρα κλειστά


http://nontas-rentzis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο