Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ: «Μετά από 2,5 χρόνια άσκησης εξουσίας από τη σημερινή διεύθυνση, ο Δήμος Ξηρομέρου χρεοκόπησε!»

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ: «Μετά από 2,5 χρόνια άσκησης εξουσίας από τη σημερινή διεύθυνση, ο Δήμος Ξηρομέρου χρεοκόπησε!»


Μετά από 2,5 χρόνια άσκησης εξουσίας από τη σημερινή διεύθυνση, ο Δήμος Ξηρομέρου χρεοκόπησε. Δεν έχει καμιά σημασία αν πάρει το δάνειο, σημασία έχει ότι ο Δήμος Ξηρομέρου υπό τη διοίκηση του κ. Γαλούνη χρεοκόπησε, δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό και γι αυτό καταφεύγει στην προσπάθεια σύναψης δανείου ως τελευταίο καταφύγιο σωτηρίας του εαυτού τους και όχι βέβαια του Δήμου Ξηρομέρου.
      Το ζήτημα του δανείου όχι μόνο αποκαλύπτει πλήρως το αδιέξοδο του τρόπου διαχείρισης του Δήμου, αλλά συνιστά κατάρρευση όλου του μοντέλου αυτοδιοίκησης και εν τέλει κατάρρευση όλου του συστήματος που συγκροτεί την τοπική εξουσία, είτε αναφερόμαστε στην προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Σαμαρά είτε στη σημερινή υπό τον κ. Πανταζή και Γαλούνη, άλλωστε οι δύο συνδυασμοί συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία.....



     Η σημερινή διεύθυνση του Δήμου γνώριζε τα προβλήματα όταν ανέλαβε την εξουσία, προτίμησε όμως, αντί μιας συνετής και λιτής διαχείρισης, με έμφαση στις μελέτες για δημιουργία υποδομών και στην ανάπτυξη, να συντάσσει εικονικούς προϋπολογισμούς:

1. Αποκρύπτοντας οφειλές (αν το χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 1.100.000 είχε καταχωρηθεί στον προϋπολογισμό θα είχε ενταχθεί στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και θα είχε τακτοποιηθεί).
2. Υπερεκτιμώντας τα έσοδα (ήταν γνωστό από την πρώτη και δεύτερη τριμηνιαία έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού ότι ο μηχανισμός εισπραξιμότητας των ανταποδοτικών τελών είχε καταρρεύσει, η οικονομική υπηρεσία τον είχε προειδοποιήσει για αναμόρφωση του προϋπολογισμού με μείωση εξόδων. Ο Δήμαρχος όμως παραπλανώντας το ΔΣ έβλεπε αύξηση εσόδων και συνέχιζε το ίδιο βιολί).
3. Κατασπαταλώντας παράλληλα τα χρήματα του Δήμου σε ανύπαρκτα έργα, σε μικροέργα βιτρίνας και εξυπηρέτησης του πελατειακού δικτύου που ο ίδιος συντηρεί με παράνομες αναθέσεις, χωρίς έστω υποτυπώδεις διαγωνισμούς και με τους Αντιδημάρχους να εκτελούν χρέη εργολάβων.

      Έτσι λοιπόν όλους αυτούς τους πόρους που ξοδεύτηκαν χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική καλούνται να τους πληρώσουν οι δημότες μέσω της αποπληρωμής του δανείου που προσπαθεί να συνάψει ο Δήμαρχος.
     Η ανικανότητα διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων σε συνδυασμό με τη φαυλότητα συνιστά πρόκληση και χρειάζεται μαζική και συστηματική αντίδραση απέναντι σ´ αυτή την πολιτική και επειδή αυτή είναι η φύση των διοικούντων, δεν αλλάζουν, τα ελλείμματα θα παραμένουν και θα διογκώνονται υποθηκεύοντας οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.
      Η Συμπολιτεία,στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23/12, όχι μόνο καταψήφισε το δανεισμό συνεπής με τις προηγούμενες προτάσεις και επισημάνσεις που είχαν κατατεθεί σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια και οι οποίες προέβλεπαν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, αλλά πρότεινε:

- Ένα μαζεμένο προϋπολογισμό με οικονομία, με έμφαση στην αναπτυξιακή στρατηγική (μελέτες) και περιορισμό των κατακερματισμένων απ´ ευθείας ανατιθέμενων και μικρών έργων,
- Οι δράσεις του 5ετούς αναπτυξιακού:
Πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ύδρευσης, άρδευσης.
Σχέδιο εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας.
Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και συγκεκριμένο ετήσιο στόχο,
άμεση αντικατάσταση της ενέργειας για την ύδρευση,για το δημόσιο φωτισμό και τους ΤΟΕΒ από εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό έτσι ώστε να μην θεωρείται το 5ετές μια απλή υποχρέωση όπως συμβαίνει τώρα, αλλά ο αναπτυξιακός μπούσουλας του Δήμου.
- Να παταχθεί άμεσα το πελατειακό σύστημα που εξασφαλίζει παράνομες παροχές, εξυπηρετήσεις παντός είδους, ασυλία στις πληρωμές των ανταποδοτικών τελών και το οποίο συντηρούν τοπικοί παράγοντες συγκροτώντας το τοπικό παρασύστημα.
- Να εξασφαλιστεί η λειτουργία υπηρεσίας ύδρευσης, έτσι ώστε να ανατραπεί η πεποίθηση στη συνείδηση του κόσμου ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, λόγω της μη εγγυημένης ποιότητας του, άρα ούτε ανταποδοτικό το τέλος του.
- Να μεριμνήσει για τις κοινωνικές ομάδες που η κρίση αδυνατίζει τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τα ανταποδοτικά τέλη.
- Να εξηγήσει την περίεργη ιστορία του χρέους της ΝΑΒΙΠΕ προς το Δήμο, το οποίο ανέφερε στην αρχή της θητείας του ο νυν Δήμαρχος όπως και ο πρώην και έκτοτε ουδέν.

     Δεδομένης της απουσίας μείζονος αντιπολίτευσης, της οποίας οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, με εξαίρεση την κ. Κουμανδράκη-Σαμαρά, ψήφισαν τη σύναψη δανείου, η Συμπολιτεία είναι η μόνη ουσιαστικά αντιπολίτευση απέναντι στο καταστροφικό για τα δημοτικά συμφέροντα συστήματος διαχείρισης της τοπικής εξουσίας.

     Καλούμε τους συνδημότες μας, να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τη Συμπολιτεία Ξηρομεριτών στην προσπάθεια της για μια άλλη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις προγραμματικές αρχές και τα οράματά μας. Γιατί είμαστε η μοναδική ελπίδα για μια άλλη πορεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο