Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μοναδικό θέαμα που κόβει την ανάσα: Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΕΠΕΤΟΣ στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας (ΦΩΤΟ)




      Αφήνει άφωνο όποιον τον βλέπει ο καταρράκτης Σεπετός στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης, μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.
    Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα 40 μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα, φαινόμενο ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
    Είναι ένα φυσικό στολίδι που προσφέρει μοναδικό θέαμα. Είναι ένα μέρος που θυμίζει έργο τέχνης... 

Μοναστηράκι: Το χωριό του νερού
   Ο περίφημος καταρράκτης Σεπετός, το ποτάμι Κεφαλόβρυσο που διασχίζει το χωριό και περνάει κατά μήκος της πλατείας, οι ξακουστές ιαματικές πηγές της κορπής, οι νεροτριβές, είναι στοιχεία που καθιστούν το Μοναστηράκι μοναδικό χωριό. Λίγα χωριά της Ελλάδας είναι προικισμένα με τόσο πολλές φυσικές ομορφιές και τοπία, όσο το Μοναστηράκι. Χτισμένο στους πρόποδες των Ακαρνανικών, με καταπληκτική θέα  στον Αμβρακικό κόλπο, τη Βόνιτσα, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά.

Η «Νεραϊδοσπηλιά» στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και ο καταρράκτης του Σεπετού

Γράφει ο: Κώστας Μπακολίτσας, 
Βιολόγος - Σπηλαιολόγος
ΦΩΤΟ: Διονύσης Πετρόπουλος

       Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 280 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη.......



   Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με λεωφορείο, (4 ώρες από Αθήνα), με τερματικό σταθμό τη Βόνιτσα και μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο για το Μοναστηράκι (10 λεπτά). Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

     Ο επιβλητικός καταρράκτης του Σεπετού βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από Βόνιτσα και σχηματίζεται όταν τα νερά του ποταμού Kεφαλόβρυσος συναντούν απότομο βάραθρο. 

        Ο επισκέπτης θα μαγευτεί αφού το νερό ξεχύνεται με ορμή από τα βράχια της κορυφής και πέφτει στα πετρώματα της βάσης σχηματίζοντας λιμνούλα και συνθέτοντας ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο.
        Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, μοναδικό στην περιοχή. Ο Καταρράκτης που το ύψος του ξεπερνά τα 80 μέτρα. Ο Σεπετός λέγεται και “λαμπάδα”. Την ονομασία αυτή την πήρε λόγω της ευθύγραμμης πτώσης του νερού και στο ότι στην κορυφή του είναι στενός και πλαταίνει όσο κατεβαίνει με αποτέλεσμα η όψη του από μακριά να είναι σαν μια τεράστια λευκή λαμπάδα. Ο Σεπετός είναι η συνέχεια του ποταμού Κεφαλόβρυσου που πηγάζει μέσα στο Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία.

          Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη μιας και δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σ’ αυτόν, παρά μόνο μονοπάτια, τα οποία πρόσφατα καθαρίστηκαν από ομάδα νέων με της περιοχής που αγαπούν τον τόπο τους και με διοργανωτή όλης της προσπάθειας τον Μοναστηριώτη Πετρόπουλο Διονύση. Κοντά στον καταρράκτη υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, η Νεραϊδοσπηλιά. 

   

  Η θερμοκρασία του εσωτερικού του σπηλαίου είναι 18(+1)(-1) ο C, και η υγρασία του 80+%. Φιλοξενεί πλούσια και σπάνια σπηλαιοπανίδα με ένα επιβλητικό και μοναδικό σταλακτιτικό και σταλαγμητικό διάκοσμο.

Το μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο παραμένει αναξιοποίητο ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό πόλο έλξης συνδυάζοντας πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ένα παραμύθι για τον καταρράκτη και τη σπηλιά…

       Η νεραϊδοσπηλιά και ο καταρράκτης του Σεπετού 
   Πριν πολλά χρόνια ζούσε μια αρχοντοπούλα στο Μοναστηράκι που άλλη τόσο όμορφη δεν υπήρχε στο Ξηρόμερο όλο. 
     Η αρχοντοπούλα ήθελε τον όμορφο γιο του μυλωνά να πάρει για άντρα της, όμως ο πατέρας της που ήταν άρχοντας μεγάλος από πλούσια οικογένεια δεν συμφωνούσε και την αρραβώνιασε με τον γιό του Μεγαλέμπορα του κυρ Αντώνη που είχε τρανή περιουσία και όνομα
     Η αρχοντοπούλα τότε αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της πηδώντας από τον Καταρράκτη του Σεπετού, που είναι περισσότερο από 80 μέτρα ψηλός. 
         Και τότε ξαφνικά ξεπρόβαλε από τη σπηλιά, που η φύση φρόντισε να κρύβει επιμελώς δίπλα στον καταρράκτη, μια πεντάμορφη νεράιδα που έλαμπε σαν πυγολαμπίδα στο μισοφωτισμένο φαράγγι του ποταμού. Πήρε την αρχοντοπούλα αγκαλιά και την κατέβασε απαλά δίπλα στα κρύα νερά στην όχθη του ορμητικού ποταμού. 
      Ο πατέρας της που είδε την κόρη του να τρέχει και να πέφτει στον καταρράκτη ευχήθηκε πως αν κατάφερνε να επιζήσει θα της επέτρεπε να πάρει τον φτωχό γιο του μυλωνά που αγαπούσε. Έτσι με τη βοήθεια της καλής νεραΐδας η αρχοντοπούλα παντρεύτηκε τον καλόν της, και έζησαν όλοι ευτυχισμένοι στο γραφικό Μοναστηράκι
      Κι από τότε πολλοί νέοι και νέες επισκέπτονται τον καταρράκτη του Σεπετού και τη Νεραϊδοσπηλιά μήπως και δουν την νεράιδα να ξεπροβάλει από τους πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες της. 

Περιοχή: Μοναστηράκι Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας 

Η ιστορία είναι μύθος, βγαλμένος από τη λαϊκή παράδοση. Την διηγούνται οι γέροντες στις εγγονές τους δίπλα στο αναμμένο τζάκι το χειμώνα...

Μπακολίτσας Κώστας
Βιολόγος – Σπηλαιολόγος














































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο