Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ-ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ



Γράφει ο : Πάνος Χολής 
Για να σας γλυκάνω λίγο θα σας πω πως έφτιαξα την μουσταλευριά και το πετιμέζι. Είναι γνωστό στους περισσότερους βέβαια πως γίνετε ,δεν θα πω κάτι καινούργιο αλλά να το θυμίσω θέλω και σε όσους πιθανόν να μη ξέρουν.

Όταν πατήθηκαν τα σταφύλια και βγήκε ο πρώτος χυμός-μούστος, πήρα αμέσως 100 κιλά μούστο τον έβαλα σε δυο μεγάλα καζάνια παραδοσιακά και του πρόσθεσα στάχτη για να σταματήσει να βράζει..... Ο μούστος δεν πρέπει να αρχίσει να βράζει ,αν θέλουμε να φτιάξουμε τα παραπάνω προϊόντα. Στη συνέχεια έβαλα τα καζάνια σε δυνατή φωτιά για να βράσει ο μούστος. Όταν άρχισε να βράζει, συγχρόνως δημιουργήθηκε αφρός τον οποίο και έβγαλα με μια κουτάλα μέχρι να σταματήσει εντελώς και να καθαρίσει από τη στάχτη. Συνεχίζοντας το βράσιμο και λίγο πριν αρχίζει να πήζει, έχοντας πάρει και ένα κίτρινο περίπου χρώμα έβγαλα από το καζάνι περίπου 2 κιλά βρασμένο μούστο και τον άφησα να κρυώσει για να φτιάξω την μουσταλευριά.
Τα καζάνια μου συνέχιζαν για πολλές ώρες ακόμα να βράζουν για να γίνει το πετιμέζι. Όταν το χρώμα άρχισε να σκουραίνει και να γίνετε ποιο ρευστό ποιο πηχτό σαν σιρόπι κατέβασα τα καζάνια από τη φωτιά. Το πετιμέζι ήταν έτοιμο. 
Συνέχεια ξεκίνησα να φτιάξω την μουσταλευριά με τον μούστο που είχα βράσει και είχε κρυώσει. Για δυο κιλά μούστο βρασμένο, έβαλα 16 κουταλιές της σούπας αλεύρι κίτρινο ,ξανά στη φωτιά, βράσιμο και ανακάτεμα έως ότου γίνει ρευστό σαν κρέμα .Έτοιμη η μουσταλευριά που τη σερβίρουμε γαρνιρισμένη με κανέλα αμύγδαλο τριμμένο κλπ.
Τα 100 κιλά μούστο μου έδωσαν 1 κιλό μουσταλευριά και 28 κιλά πετιμέζι. Χρειάστηκαν 6 ώρες βράσιμο για να γίνει το πετιμέζι.
Να είστε καλά που με ανεχτήκατε και του χρόνου με υγεία .

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο