Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

      Ο Περιφερειακός Σύμβουλος  (Π.Ε. Αιτωλ/νίας) της μείζονος αντιπολίτευσης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με ανακοίνωση του απαντά στους δημάρχους Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας σχετικα με τα Πυρόπληκτα. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Δ. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

«Κοινή ανακοίνωση Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας» τιτλοφορείται το Δελτίο Τύπου που απέστειλαν οι Δήμαρχοι των ως άνω Δήμων στα Μ.Μ.Ε, σε απάντηση, δήθεν, της χθεσινής μου ανακοίνωσης σε σχέση με την έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της ένταξης και χρηματοδότησης έργων ύψους 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ. 
      Δεν θα επαναλάβω την επιχειρηματολογία της ως άνω ανακοίνωσής μου, αφού το περιεχόμενό της είναι απολύτως κατανοητό για όσους αντιλαμβάνονται ότι 1,2 εκατομμύρια είναι πολλά χρήματα για λίγα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας και σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο ασφάλτου, με αμφίβολο ουσιαστικό αποτέλεσμα και φυσικά ακατανόητο για όσους έχουν συνηθίσει να ξοδεύουν το Δημόσιο χρήμα με λογικές του παρελθόντος.
      Θέλω ωστόσο να σταθώ στο γεγονός της πρωτόγνωρης και άκομψης παρέμβασης των εν λόγω Δημάρχων –και όχι Δήμων- στο έργο της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου (τονίζω εδώ τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αν και «ψιλά γράμματα» για κάποιους).........



    Υπενθυμίζω ότι κληθήκαμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι, να εγκρίνουμε με την ψήφο μας την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χωρίς καν να έχουμε ενημερωθεί λεπτομερώς για το φυσικό αντικείμενο των συγκεκριμένων έργων ούτε για τις τεχνικές του λεπτομέρειες. 
    Από τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν τόσο από εμένα όσο και από άλλους περιφερειακούς συμβούλους και από τις απαντήσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Αγγελόπουλου, προέκυψαν τα εξής:

Α) Τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν για τα εν λόγω έργα τυγχάνουν υπερβολικά
Β) Σκοπιμότητα (βάσει σύγκρισης κόστους – οφέλους) των συγκεκριμένων έργων δεν διαγνώσθηκε 
Γ) Στρατηγική που να εντάσσει τα εν λόγω έργα στην γενικότερη πρόβλεψη του Ταμείου Μολυβιάτη δηλαδή άμβλυνση προβλημάτων ή πρόληψη προβλημάτων που αφορούν σε πυρόπληκτες περιοχές, δεν διαπιστώθηκε 

      Κατόπιν τούτου, ήταν αδύνατο, σταθμίζοντας την ευθύνη της ψήφου μας και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, να συναινέσουμε σε μια τέτοια χρηματοδότηση, τη στιγμή μάλιστα που, για να μην αναγκασθούμε να καταψηφίσουμε, ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του εν λόγω θέματος και την πρόσκληση των αρμοδίων Δημάρχων που θα μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε…
      Καλό θα ήταν λοιπόν οι αξιότιμοι κ.κ Δήμαρχοι, προτού, προτάσσοντας την εμπειρία (!!!) τους, επιπλήξουν έναν περιφερειακό σύμβουλο που προσπαθεί να ενεργήσει, ως οφείλει, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και με ενδιαφέρον για τον Νομό που εκπροσωπεί, να απαντήσουν στα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.
1)-Είναι λογικό να ξοδεύονται 1,2 εκατομμύρια για τη συγκεκριμένη αγροτική οδοποιία;
2)-Είναι σε θέση να μας κάνουν μια ανάλυση κόστους - οφέλους από το συγκεκριμένο έργο;
3)-Πόσοι πολίτες χρησιμοποιούν αυτό τον αγροτικό δρόμο και πόσες αγροτικές καλλιέργειες εξυπηρετούνται; Γιατί μιλάμε για αγροτική οδοποιία.
4)-Πώς συνδέονται με τα πυρόπληκτα τα συγκεκριμένα έργα;
5)-Με ποιο τρόπο τα εν λόγω έργα είναι «ζωτικά» και «θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες των Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους», για να χρησιμοποιήσω την ακριβή έκφραση της ανακοίνωσής τους.

      Κι όμως, δεν απάντησαν σε τίποτα από τα παραπάνω, παρά έσπευσαν να ευχαριστήσουν την Περιφερειακή Αρχή για την εξυπηρέτηση…

Ένα σχόλιο μόνο γι’ αυτό : Κάποιοι στο πρώην μεγάλο κόμμα «δεν βάζουν μυαλό». Έτσι ήταν πάντα. Το ΠΑΣΟΚ πάνω απ’ όλα. Εμείς θα τους αφήσουμε στο «παλιό» που ανήκουν…

Υ.Γ: Σκοπός μου ποτέ δεν ήταν να αντιπαρατεθώ με κανένα Δήμο (είτε ως θεσμό είτε ως σύνολο ανθρώπων που τον εκπροσωπούν) και δη της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία υπηρετώ και εκπροσωπώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με όλες μου τις δυνάμεις. Θα αντιπαρατεθώ όμως με όλες εκείνες τις «παλιές» λογικές που μας χρεοκόπησαν. Το οφείλω στον τόπο μου, σε όλους εκείνους που με εμπιστεύθηκαν  να τους εκπροσωπώ και φυσικά στις νέες γενιές Αιτωλοακαρνάνων που βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Το «παλιό» πρέπει να ηττηθεί και θα ηττηθεί!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 

Ν. Φαρμάκης: «Συνεχίζουν τις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν»

Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Σύμβουλου (Π.Ε. Αιτωλ/νίας) της μ. αντιπολίτευσης κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου και την απόφαση υλοποίησης έργων κυρίως στην Ηλεία μέσω του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη.
Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Φαρμάκης:

    «Διάβαζε κανείς το Δελτίο Τύπου (15-9-2016)  του κ. Περιφερειάρχη που προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και νόμιζε πως η Περιφέρεια μοιράζει λεφτά (15,8 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αλλάξει πρόσωπο.
    Έπρεπε να του υπενθυμίσουμε σήμερα ότι πρόκειται για χρήματα από το (πρώην) Ταμείο Μολυβιάτη, για να το επισημάνει στην ανακοίνωσή του μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης. Μήπως όμως ξέχασε να μας πει ότι αυτά τα έργα προκηρύσσονται 10 ολόκληρα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ήταν και ο λόγος σύστασης του Ταμείου;
     Μήπως επίσης ξέχασε να μας πει ότι σχεδόν κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει σχέση με την αποκατάσταση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών;
    Μήπως ξεχνάει το γεγονός ότι ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν υπάρχει σε όλα αυτά τα έργα που ανακοίνωσε; ‘H μήπως η αντιπλημμυρική προστασία δεν συνδέεται  με την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών;
     Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας και της νοοτροπίας μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων, που δεν αλλάζει αλλά εντείνεται, παρότι οι εποχές άλλαξαν και τα χρήματα των πολιτών θα έπρεπε να γίνονται περισσότερο σεβαστά, είναι και το παράδειγμα των έργων στην Αιτωλοακαρνανία.

Αγροτικές οδοποιίες στους Δήμους Ακτίου-Βόνιτσας (από Βαρκό προς Μέγα Κάμπο της Τ.Κ Αετού) και Ξηρομέρου (από Τ.Κ. Μπαμπίνης έως Αγ.Γεώργιο Δ.Ξηρομέρου),  με προϋπολογισθείσα δαπάνη 1,3 εκατομμύρια Ευρώ!!!  
    Τεράστια ποσά για λιγότερο από 10 χιλιόμετρα (συνολικά και στα 2 έργα) αγροτικής οδοποιίας με μόλις 1,5 χιλιόμετρο ασφαλτόστρωσης. Έργα εξυπηρέτησης ποιών άραγε;
      Είμαστε πλέον στο 2016 και βιώνουμε τα αποτελέσματα όλων αυτών των πολιτικών που μας χρεοκόπησαν. Κι όμως, κάποιοι συνεχίζουν όπως «μάθανε»…

Υ.Γ : Ας μη βιαστούν κάποιοι να μιλήσουν για φακέλους που κατατέθηκαν από τους Δήμους, αφού σε κάθε περίπτωση, αυτοί που σήμερα στήριξε με την ψήφο της, την ένταξη και χρηματοδότηση έργων σαν τα παραπάνω, δεν ήταν άλλη από την παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτά περί πολιτικών ευθυνών…»


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

         Με ειλικρινή απορία πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του περιφερειακού συμβούλου κ. Νεκτάριου Φαρμάκη σχετικά με τα έργα 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε τελικώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για εξαιρετικά σημαντικά έργα υποδομής στους δήμους μας.
     Ακόμη πιο ακατανόητη για εμάς ήταν η στάση, τόσο του ιδίου όσο και πολλών άλλων, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έχουν υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από όλους τους βαθμούς της και είναι αδύνατον να μην γνώριζαν την ζωτικότητα αυτών των έργων για τους δύο Δήμους......
     Ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μειώνει την αξία των παρεμβάσεων αυτών το γεγονός ότι προέρχονται από παλαιότερα προγράμματα, όπως τα πυρόπληκτα ή το «ταμείο Μολυβιάτη».  Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που πρόκειται για προτάσεις των ίδιων των δήμων, για φακέλους που κατέθεσαν οι ίδιοι με άμεσες ανάγκες γνωστές εδώ και πολλά χρόνια στους παλιούς και έμπειρους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
       Είναι από τις φορές που ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης βλέπει την Περιφέρεια να μην στέκεται ως επόπτης πάνω από τις προτάσεις του αλλά να τείνει πραγματική χείρα βοηθείας. Θα ανέμενε κανείς κλίμα συναίνεσης και θα ήταν καλοδεχούμενες οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις για τυχόν παραλείψεις.
       Αντίθετα, με πρωτοβουλία κάποιων, εμφανίστηκε κλίμα άρνησης σε έργα για τα οποία υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και η αναγκαιότητα τους είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί. Θεωρούμε πως το σύνολο της αντιπολίτευσης παρασύρθηκε από τους τακτικισμούς ορισμένων και πως δεν υπήρξε σκοπιμότητα.
   Θέλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ κ. Απόστολο Κατσιφάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτ/νίας κ. Σταρακά Χριστίνα, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, καθώς και όλους τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας, «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο», γιατί στήριξαν ομόφωνα με την ψήφο τους αυτά τα έργα τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες των Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου - Βόνιτσας να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους.

       Ο                                                                Ο
Δήμαρχος Ξηρομέρου                Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας
Γαλούνης Ερωτόκριτος         Αποστολάκης Γεώργιος


8 σχόλια:

  1. εσυ εκπροσωπεις πιο πολυ το παλιο κατεστημενο....ουδεποτε εχει κομματοποιηθει κατι στους συγκεκριμενους Δημους μονο εσυ κομματικοποιησες Περιφερεια κ Δημους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1 χιλιόμετρο άσφαλτο στον Αετό,το κοστολογούν 1,3 εκατ/ρια ,και μετά μου λέτε για τα λεφτά για το χωράφι στην Κατούνα για τον βιολογικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλό παλιό ΠΑΣΟΚ είναι έδω, το 1981 δεν τελείωσε τρώμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμπλεξε με το παλιο βαθυ πασοκ νεκταριε,που δεν εχει καταλάβει πως το φαγοποτι τελειωσε γιαυτους,βεβαια συνεχιζεται για τα παλια πεινασμενα πασοκια οχι τα χορτασμενα.ξερεις νεκταριε παιδι μου τι εστι γαλουνης;30 χρονια επαγγελμα προεδρος κ δημαρχος,θα τον παρομοιαζα δε και σαν λιβα καθοτι καιει και αυτος τα παντα απο απου περνα.Συνεχιζε καθαρος εσυ και μεις απο δω κρίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπράβο νεκταριε πολυ καλα τους τα λες! ντροπη για 5 χιλιομετρα δρομο τοσα λεφτα. Αλλα τι περιμενεις απο γαλούνη και αποστολάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θ α συμφωνήσω απόλυτα με τον αγνωστο 9.45μ.μ.Εσύ Νεκτάριε,συνέχισε να κάνεις τη δουλει'α σου
    η Νέμεσςις δεν θ,αργίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΛΟΥΝΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ?? ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Φαρμάκη η παρέμβασή σας είναι όαση μέσα στην ξεφτίλα της πολιτικής (και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου οι εκπρόσωποί της κάνουν κάθε τι δυνατό για να επιβεβαιώσουν το μέγεθος της πολιτικής τους αλητείας). Ένα ερώτημα. Δεν ψήφισε ολόκληρη αντιπολίτευση (κανένας για την ακρίβεια). Γιατί στοχοποιούν εσένα? Τι "πολιτικό συμβόλαιο" εκτελείται σε βάρος σου? Εκτός κι αν τούς ενοχλεί το ότι μπήκε δυναμικά η νέα γενιά και ξέρει να διαβάζει κι αλλιώς τα γράμματα. Κοινώς επειδή τούς ξεμπρόστιασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο