Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Με κατάμεστη αίθουσα η παρουσίαση των βιβλίων της Δέσποινας Καλέζου στη Λευκάδα




«Μεγάλες στιγμές» για την Δέσποινα Καλέζου

   Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου για να χωρέσει την κοσμοσυρροή που συγκεντρώθηκε την Τέταρτη 17 Αυγούστου στην παρουσίαση των βιβλίων της Δέσποινας Καλέζου. Και πώς να μην υπάρξει κοσμοσυρροή όταν πολλές γενιές συγκεντρώθηκαν να μιλήσουν και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των βιβλίων της Δέσποινας Καλέζου.
   Η καθηγήτριά της από τη Βόνιτσα, συνάδελφοί της εκπαιδευτικοί και μαθήτριες από ώριμες γυναίκες μέχρι πολύ νεότερες ηλικίες, παρακολούθησαν την παρουσίαση των βιβλίων της: «Μικρές και Μεγάλες Στιγμές» και «Η Αλαζονεία της Δύναμης»......



   Η ίδια ήταν χαρούμενη αλλά και συγκινημένη, παρότι υπήρξε «μαχόμενη» εκπαιδευτικός και έχει κερδίσει πολλούς τίτλους τιμής για την προσφορά της στο Σχολείο και στην εκπαίδευση, έχοντας μια συνεχή προσφορά στην σχολική έδρα. Εκεί που πρωτίστως είναι η θέση και κρίνεται η αξία του εκπαιδευτικού.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης. Για τα βιβλία μίλησαν:
  • Για το βιβλίο «Μικρές και Μεγάλες Στιγμές»:Λιβιτσάνου – Ντάνου Κατερίνα, φιλόλογος, συγγραφέας Αγγελική Κόγκα, φιλόλογος
  • Για το βιβλίο «Η Αλαζονεία της Δύναμης»: Βεργίνης Ξενοφών, καθηγητής Οικονομικών, πρώην Βουλευτής, Διοικητής ΟΓΑ, Μαλακάση – Παλιογιάννη Λίνα, φιλόλογος
  • Την εκδήλωση συντόνισε η Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, δρ, φιλολογίας, πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Λευκάδας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της κ. Καλέζου που έκλεισαν και την εκδήλωση.

Είναι τραγικό και παράλογο να διαπιστώνουμε καθημερινά και ολοένα να συνειδητοποιούμε πιο βαθειά ότι τίποτα δεν αλλάζει στην ανθρώπινη ιστορία. Ό,τι συνέβαινε 2.500 χρόνια πριν, το ίδιο εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα. Πόλεμος τότε για οικονομικά συμφέροντα, πόλεμος και σήμερα για τους ίδιους λόγους, όσο και αν προσπαθούν να τους κρύψουν κάτω από δήθεν ευγενή κίνητρα και σκοπούς.
Και πάντα θύματα οι μικροί και ανίσχυροι λαοί, που κατέχουν όμως μια σημαίνουσα στρατηγική και οικονομική θέση για τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Οι αιτίες και οι σκοποί ήταν πάντα οι ίδιοι, η ικανοποίηση της απληστίας του ισχυρού. Και μετέρχονται κάθε ανίερο μέσο να την πετύχουν, κάθε μορφή επέμβασης με τελευταία τον οικονομικό πόλεμο. Στραγγαλίζουν τους λαούς με όποια μορφή βίας είναι πιο αποτελεσματική. Και γινόμαστε καθημερινά θεατές του τρομερού σκηνικού που στήσανε σε ευρύτερο και στενότερο πλαίσιο. Η ψυχή όμως πονά και υποφέρει γι’ αυτά που η λογική αδυνατεί να ερμηνεύσει.
Η πρόοδος που σημείωσε ο άνθρωπος, η θεαματική του επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξή του δεν του ημέρωσε την ψυχή, αλλά τον κατέστησε υπερόπτη και αλαζόνα. Πίστεψε ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα λατρεύοντας την ύλη και απεμπόλησε κάθε ηθική αξία. Όταν όμως διασπάται η αρμονία συνύπαρξης ύλης και πνεύματος και επικρατεί η ύλη, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτή η ασχήμια που καθημερινά διαπιστώνουμε.
Βιώνουμε μια τρομερή κρίση σε όλα τα επίπεδα, πολιτική, ηθική, οικονομική, θεσμική, πολιτισμική. Από τον άνθρωπο εξαρτάται αν θα κατορθώσει να βγει από αυτήν την κατάσταση,
Τα νιάτα, η νέα γενιά, που της υποθηκεύσαμε το μέλλον, τα όνειρα, περιμένει το δικό μας χέρι να πιαστεί και να βαδίσουμε μαζί αυτό τον δύσκολο σημερινό δρόμο….
















ΠΗΓΗ: http://aromalefkadas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο