Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αγρίνιο: Τα δάση στην αγκαλιά των εθελοντών!

24ωρη «ασπίδα» στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής
Σαν τα μάτια τους προσέχουν το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου οι Πυροσβέστες και οι πυροφύλακες του Δήμου Αγρινίου
Το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί εδώ και δεκαετίες για το Αγρίνιο, πηγή ζωής και πνεύμονα πρασίνου. Ωστόσο, αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση, αφού εκτός του «καθαρού» δασυλλίου σε μέρος του καταγράφεται οικιστική ανάπτυξη, υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και ποικιλία στην βλάστησή του, με πεύκα, από τα οποία η φωτιά επεκτείνεται εύκολα και γρήγορα.....


Χριστόφορος Μπόκας Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορο Μπόκα, η Υπηρεσία «εκλαμβάνει» ως δασύλλιο όλη την περιοχή που εκτείνεται από τον παλαιό Άγιο Χριστόφορο, τους Αγίους Πάντες, την Αγία Μαρίνα και το Πυργί, για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την πόλη και για τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, το δασύλλιο. Όπως τόνισε στη «Σ» ο κ. Μπόκας, «στο δασύλλιο υπάρχουν καθημερινά και καθ όλη την διάρκεια του 24ωρου πυκνές περιπολίες ενώ επίσης ελέγχεται από παρατηρητήριο, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής. Έχουμε ως πρώτο μέλημα μας την όσο το δυνατόν καλύτερη περιφρούρηση του δασυλλίου. Αν βέβαια υπάρξει κάποιο συμβάν εντός της εμβέλειας του, αλλά και περιμετρικά απ’ αυτό, κινητοποιείται μεγάλη δύναμη της υπηρεσίας μας, ανεξαρτήτως του σήματος που θα δοθεί, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό και να μην κινδυνέψει στο ελάχιστο, το πράσινο στολίδι του Αγρινίου» ο οποίος συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους περιπατητές, και τους κατοίκους της περιοχής που εποπτεύουν διαρκώς το δασύλλιο, το οποίο στη συνείδηση των Αγρινιωτών είναι κάτι ιδιαίτερο και φυλάσσεται απ’ αυτούς ως κόρη οφθαλμού».
Από την πλευρά του ο Δήμος Αγρινίου έχει αναπτύξει ένα δίκτυο – πλέγμα πυρασφάλειας σε όλη την έκταση του Δήμου και στο πλαίσιο αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου. Όπως αναφέρει στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης, εντός του νομοθετικού πλαισίου της πολιτικής προστασίας ο Δήμος είναι σε πλήρη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχει βοηθητικό ρόλο όσον αφορά στην πρόληψη και στην καταστολή με υδροφόρα, που βρίσκεται επί 24ωρου βάσεως σε ετοιμότητα, προκειμένου όπου ζητηθεί να παρέμβει.

Νίκος Γκρίζης Αντιδήμαρχος Αγρινίου
«Ο Δήμος Αγρινίου έχει προσλάβει δέκα άτομα – πυροφύλακες για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και άλλους δέκα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, όπως στο αλσύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου, στην Αγία Μαρίνα και στους δύο εθελοντικούς σταθμούς, της Παραβόλας και της Γαβαλούς και συμμετέχουν στο πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία» ανέφερε ο κ. Γκρίζης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «ο Δήμος έχει προβεί και προβαίνει καθημερινά σε καθαρισμούς αγροτικών δρόμων προκειμένου να είναι προσβάσιμοι από τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς, στην συντήρηση τέτοιων δρόμων και γενικώς φροντίζει με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, δεδομένου πως για την πυροπροστασία τα χρήματα που καταβλήθηκαν από την πολιτεία είναι της τάξεως των 144.000 ευρώ. Είναι μικρό το ποσό για να συντηρηθούν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι, να κοπούν τα χορτάρια σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο, όμως ο Δήμος Αγρινίου έχει αναλάβει και επιπλέον πρωτοβουλία, που δεν είναι στην αρμοδιότητά του, να καθαρίζει δηλαδή τα εθνικά και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με τα δικά του μηχανήματα και τα μισθωμένα τρακτέρ που έχει. Για παράδειγμα τον δρόμο Αγρινίου – Καρπενησίου, μέχρι τα όρια του Δήμου τον καθαρίζει ο Δήμος, και τον δρόμο Αγρίνιο – Αγγελόκαστρο που επίσης είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας τον καθαρίζουν τα μηχανήματά μας. Στόχος μας είναι να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική Υπηρεσία παντού, οι οδηγοί να έχουν ορατότητα και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς».
Ακόμη, σημαντικό είναι οι πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, τόσο εντός πόλεως, όσο και εκτός. Είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τα καθαρίζουν, ενώ όπως τόνισε ο κ. Γκρίζης εντός των ημερών ο Δήμος θα προβεί στην αποστολή ειδοποιητηρίων σε περιοχές που υπάρχουν οικόπεδα και εφόσον δεν καθαριστούν θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα σύμφωνα με την νομοθεσία για την πολιτική προστασία.
Η «Σ» ήρθε σε επαφή με κάποιους εκ των ανθρώπων που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό καθήκον και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους εθελοντές πυροσβέστες, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πρόληψη, και έχουν παρέμβει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αποφασίστηκα και με θετικά αποτελέσματα. Καθημερινά εκτελούν 24ωρες βάρδιες, ώστε όλοι οι δημότες του Αγρινίου να είναι και να νιώθουν ασφαλείς, αφού κανένα περιστατικό που έχει καταγραφεί δεν έχει απειλήσει το δασύλλιο ή άλλες περιοχές που είναι στην άμεση επιτήρηση και ευθύνη τους τα τελευταία χρόνια.

Ηλίας Χασόγιας
Ο Ηλίας Χασόγιας επισήμανε πως «το βασικότερο όλων για μάς είναι το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου. Είναι πνεύμονας ζωής της πόλης, συγκρατεί τα βρόχινα νερά και προσφέρει οξυγόνο. Αποτελεί «πινελιά’ πρασίνου στην πόλη μας. Από εκεί και πέρα, επιτηρούμε όλη την περιοχή και αν παρατηρήσουμε καπνό ή κάτι ύποπτο ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα καθήκοντα αυτά τα έχουμε αναλάβει για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο και αναφέρουμε στην Πυροσβεστική κάθε τι, ώστε να προστατέψουμε το πράσινο της πόλης μας και να είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας. Η περιοχή είναι δασώδης και σε περίπτωση φωτιάς θα σήμαινε καταστροφή».

Χριστόφορος Νέστωρας
Ο Χριστόφορος Νέστωρας σημείωσε ότι «το κυριότερο αντικείμενο μας είναι το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου και όλο το κομμάτι μέχρι και την Αγία Μαρίνα. Αποτελεί «κόκκινο συναγερμό» για εμάς όλη η περιοχή αυτή, γιατί υπάρχουν στην κοινωνία μας πυρομανείς, οικοπεδοφάγοι, απρόσεκτοι συμπολίτες μας, που εύκολα μπορεί να προκαλέσουν φωτιά. Φέτος, δεν έχουμε εντοπίσει κάτι ύποπτο, αλλά πέρσι στο εσωτερικό του δασυλλίου είχαμε διαπιστώσει περίεργες κινήσεις και προλαβαίναμε την πυρκαγιά που ξέσπαγε. Ο κόσμος έχει συνηθίσει τους πυροφύλακες και το θεωρούν καλή κίνηση καθώς νιώθουν επιπλέον ασφάλεια. Ξέρουν ότι πάντα υπάρχουν δύο πυροφύλακες  που προσέχουν την περιοχή σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Κων/νος Χονδρός
sinidisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο