Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΠΑΝΟΣ ΧΟΛΗΣ: Μήπως έχουμε το νερό που μας αξίζει;

του Παναγιώτη Ηλ. Χολή

   Με αφορμή  άλλη μια ανακοίνωση του Δήμου για να μας καθησυχάσει για την ποιότητα και την επάρκεια των νερών στο Δήμο μας, ως απλό μέλος και δημότης του Δήμου, θέλω να πω πως καλό θα ήταν η Δημοτική Αρχή, μέσω του κυρίου Λιβάνη ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος να μας ενημερώσει για την ποιότητα του νερού, με τη δημοσίευση των αναλύσεων του πανεπιστημίου για κάθε χωριό χωριστά και όχι τηλεγραφικά όπως το κάνει στην ανάρτησης της. Να δούμε τις αναλύσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία σε σύγκριση και με τους προηγούμενους έλεγχους που έγιναν, θα μας δώσουν την δυνατότητα να συγκρίνουμε και να καταλάβουμε τι νερά μας προσφέρουν για κατανάλωση, όχι σε μόνιμη βάση, αλλά την συγκεκριμένη στιγμή των αναλύσεων.
     Να το προχωρήσω και ποιο πέρα. Δεν αισθάνεται την ανάγκη και χρέος απέναντι στους Δημότες, η Δημοτική Αρχή, να μας ενημερώσει για την όλη κατάσταση της ύδρευσης και της ποιότητας των νερών, σε μια δημόσια συζήτηση την οποία και θα οργανώσει; Γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και ποιος θα μας πει αν προτίθεται να το κάνει και πότε; Επίσης μήπως μπορεί να μας ενημερώσει αν έχει κάποιο σχέδιο –πρόγραμμα προς εξέλιξη για την οριστική λύση των προβλημάτων ύδρευσης στο Δήμο; Αν επί παραδείγματι έχει κάποιες μελέτες προς ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα που τρέχουν αυτή την εποχή η κάποιο παραπλήσιο σχεδιασμό η πως σκέπτεται να λύσει το θέμα στο Αρχοντοχώρι που δεν έχουν νερό, στην Αλυζία, στο Καραϊσκάκη κλπ......



   Όλα αυτά θα ήταν χρήσιμα να τα γνωρίζαμε εμείς οι δημότες, δεν είμαι σίγουρος όμως αν επιθυμεί να τα γνωρίζουμε η δημοτική Αρχή.
      Το θέμα του νερού στο Δήμο μας είναι υψίστης προτεραιότητας και λυπάμαι που δεν χρήζει τις ανάλογης αντιμετώπισης για την οριστική επίλυση του. Λυπάμαι επίσης και απορώ συγχρόνως, που κανείς πολίτης και κανείς φορέας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων μεμονωμένων πολιτών και της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ, του Δήμου, δεν κινητοποιήθηκε η δεν έδειξε την ανάλογη δραστηριότητα και ευαισθητοποίηση σε αυτό το χρόνιο και φλέγων θέμα που καθορίζει εν τέλει και την ασφαλή υγεία των πολιτών και τον βαθμό του πολιτισμού μας. 
       Μήπως τελικά η δημοτική αρχή κινείτε ανάλογα με τις αντιδράσεις των δημοτών, οι δημότες ανάλογα με τις σχέσεις τους με τη δημοτική Αρχή και τα προβλήματα στο πόσιμο νερό του Δήμου κινούνται ανάλογα με τις αντιδράσεις των δυο πρώτων; 
     Δυστυχώς μόνο ένα σοβαρό επεισόδιο, το οποίο απεύχομαι, που θα βάλει  σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου, από εμάς, ίσως ταρακουνήσει τη δημοτική Αρχή και τους όποιους υπεύθυνους, και καταλάβουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να παίζουν με την υγεία των ανθρώπων. 
    Τότε ίσως καταλάβει και η τοπική κοινωνία (δημότες και φορείς) ότι είναι τεράστια πολυτέλεια να κάνει ότι δεν την ενδιαφέρει το νερό που πίνει και το νερό που της προσφέρουν στα παιδιά της. Τότε ίσως καταλάβει ότι η μόνιμη αποχή της από τα προβλήματα της καθημερινότητας, κοστίζει και σε πολλές περίπτωσης κοστίζει και πολύ ακριβά.       Ένα κόστος που θα πληρώσει η ίδια, είτε σε χρήμα είτε σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής- κάτι που ήδη συμβαίνει σήμερα- είτε σε ανεπανόρθωτες βλάβες της υγείας της, το οποίο επαναλαμβάνω απεύχομαι αλλά το ότι το απεύχομαι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να συμβεί.
    Ένας τόπος, μια κοινωνία για να πάει μπροστά χρειάζεται σίγουρα μια υγιή φωτισμένη και με όραμα ηγεσία καθώς και συνεργάσιμους, διεκδικητικούς και δραστήριους πολίτες. Το άλυτο επί δεκαετίας πρόβλημα του πόσιμου νερού δείχνει φανερά την έλλειψη και των δυο αυτών απαιτούμενων. Με τα παραπάνω, πραγματικά δεδομένα ισχύουν τα εξής: «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», για την δημοτική αρχή, και «κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει» για την κοινωνία μας. 

ΥΓ1. Το νερό του χωριού μου (Βασιλόπουλο) ήταν και συνεχίζει να είναι καλό και ασφαλές και τα όποια μικροπροβλήματα είχαν να κάνουν, μόνο,  με τη μη σωστή χλωρίωση  η οποία, με διαβεβαίωση του προέδρου, σήμερα χλωριώνετε σωστά και αυτόματα.

ΥΓ2. Δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ, στη περίπτωση που το χωριό μου δεν είχε επαρκές νερό  η είχε ακατάλληλο νερό, να σιωπήσω. Θα εξαντλούσα κάθε νόμιμη προσπάθεια και κάθε δυνατότητα μαζί με τους συγχωριανούς μου για την εδώ και τώρα επίλυση των προβλημάτων και θα τα καταφέρναμε. Το γιατί δεν το κάνουν οι συμπολίτες μου από τα Δ.Δ που έχουν το πρόβλημα είναι κάτι που με την απλή λογική που διαθέτω δεν μπορώ να το απαντήσω.

ΥΓ3. Θέμα να μας βάλει σε σκέψεις. Κάθε χρόνο ο Δήμος Ξηρομέρου δαπανά από τον προϋπολογισμό του 500.000-600.000€ για επισκευές βλαβών των δικτύων, δηλαδή 2-2.500.000,00€ την τετραετία, χωρίς να λύνετε το πρόβλημα…!!! Μήπως τελικά οι επισκευές βλαβών είναι μια καλή επιχείρηση που συμφέρει να υπάρχουν.!!!

Παναγιώτης Ηλ. Χολής 

3 σχόλια:

  1. Εχουμε την δημοτικη αρχη που μας αξιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ζόρι δεν είναι εκεί εμείς τους έχουμε σε αυτοί την θέση.

      Διαγραφή
  2. Μην λες εμεις,εγω ουτς θα τους ψηφιζα ουτε θα τους ψηφισω,ουτε δουλεια στα ψαρια ηθελα ουτε πενταμηνο.στο.δημο ουτς στο πλατυγιαλι ουτε πενηνταρικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο