Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κάλαμος: Το καταπράσινο πανέμορφο νησάκι απέναντι από το Μύτικα

      Το νησάκι Κάλαμος (στην αρχαιότητα λεγόταν Κάρνος) βρίσκεται στα Ν.Α. της νήσου Λευκάδας στην οποία και υπάγεται, πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία και συνδυάζει το πολύ πράσινο με σκιερές, καθαρές παραλίες και απίστευτα νερά.
      Η φύση είναι ξεχωριστή και το περιβάλλον γυρίζουν τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, ο ομώνυμος οικισμός του Καλάμου που έχει περίπου 600 κατοίκους και ο οικισμός της Επισκοπής όπου ζουν περίπου 100 κάτοικοι.Ο Κάλαμος έχει έκταση περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι μια κορυφογραμμή βουνού, πάνω από τη θάλασσα......



     Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι 745 μέτρα ύψος.Το πευκοδάσος που καλύπτει τη βόρεια και ανατολική πλευρά του Kαλάμου ανήκει στα πιο σπάνια και είναι πυκνό, καταπράσινο ενώ φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών. Aντίστοιχο πευκοδάσος υπάρχει μόνο στις Σποράδες.
       Πλησίον του οικισμού της Επισκοπής βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου το επονομαζόμενο Καστρομονάστηρο, από το οποίο σώζονται μερικά τμήματα των ψηλών πέτρινων τειχών που διακρίνονται για τις όμορφες εσωτερικές καμάρες οι οποίες μετατρέπονται εξωτερικά σε πολεμίστρες. Στο κάστρο αυτό αναφέρεται ότι θαΦτηκε η μητέρα του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Καραϊσκάκη. Κύρια αποστολή του κάστρου ήταν ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στο θαλάσσιο στενό Καλάμου - Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.
     Το βότσαλο, τα πεντακάθαρα νερά και η πρόσβαση από τη θάλασσα, είναι το χαρακτηριστικό των παραλιών του νησιού με κυριότερες από αυτές, την Μυρτιά κοντά στο λιμάνι, το Ασπρογυάλι, την Αγραπιδιά, τους Πεύκους και το Κεφάλι. Στη δυτική πλευρά είναι ο Κέδρος, το Αλεξάκι, οι Κήποι και ο Τράχηλος.
      Οι Ενετοί που χαρτογράφησαν την περιοχή έδωσαν την ονομασία Πόρτο Λεόνε, σε έναν γραφικό και όμορφο όρμο που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού.








lefkadanews.gr
http://www.cityvoice.gr/

1 σχόλιο:

  1. Κατά μία άλλη εκδοχή το λιμάνι ονομάστηκε Πόρτο Λεονε από τα ομωνυμα λιοντάρια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά τη μεταφορά τους στον Πειραιά, δωρεά νομίζω των Μαρσεγιεζων, το πλοίο που τα μετέφερε αγκυροβολησε στο λιμάνι αυτό μέχρι να κοπασει η τρικυμια. Και έτσι πήρε το όνομά του από τα περίφημα λιοντάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο