Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δείτε πως ήταν η προτομή του ήρωα του 1821 Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, ΠΡΙΝ βρεθεί πεταμένη στα μπάζα! (Από το Αρχείο του Ν. Μήτση)

Μνήμες – Μια φωτογραφία μια εποχή!!!
Η Φωτο τραβήχτηκε περίπου το 1980, πριν 36 χρόνια….

     Το ανασκάλεμα των προσωπικών αρχείων του ιστορικού ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση, έφερε στο φως μια φωτογραφία, ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται η επιβλητική προτομή του πρωτοκαπετάνιου του Ξηρομέρου, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, του Αητού της Ακαρνανίας, του δοξασμένου ήρωα του 1821, που ήταν τοποθετημένη στην παραλία της Βόνιτσας.  
     Εντυπωσιάζει η φωτογραφία που δείχνει την προτομή του Βαρνακιώτη, η οποία είχε τοποθετηθεί στη παραλία της Βόνιτσας το 1982, πάνω σε μια  μία γρανιτένια πέτρα με ένθετη την ανάγλυφη μορφή του ήρωα του 21 από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας, η οποία όμως δυστυχώς έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και πρόσφατα βρέθηκε πεταμένη στα… μπάζα!!  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Την έκταση της καταστροφής αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πριν και το μετά της προτομής του Βαρνακιώτη:
Η σύγκριση των εικόνων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τη επιβλητική προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές…

        Σημειώνει στο σημείωμα που μας έστειλε ο ιστορικός συγγραφέας Νίκος Θ. Μήτσης: «Όταν δημοσιεύτηκε το θέμα που αφορούσε το «γλυπτό» με τον Βαρνακιώτη, προσπάθησα να βρω την φωτογραφία που είχα απ΄ το  ηρώο αυτό που ήταν στημένο στην παραλία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.......

 
     Αυτές τις μέρες ξεσκαρτάροντας το αρχείο μου, την βρήκα την φωτογραφία που είναι του 1980 και όπως βλέπεις η παραλία  έχει «τριτοκοσμική» σε σχέση με σήμερα εικόνα.
      Η τοποθεσία που εγώ θυμάμαι την σκαλισμένη αυτή πέτρα με την φανταστική χαραγμένη εικόνα του ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ   ήταν στην παραλία τουλάχιστον ως το 1995-1998 που το έβλεπα,  ιδίοις  όμμασι  - όταν, ως Νομαρχιακός Σύμβουλος επισκεπτόμουν συχνά πυκνά τη Βόνιτσα, ενώ τώρα ομολογώ  έχω να πάω απ΄ την  παρουσίαση του βιβλίου μου το καλοκαίρι του 2009. 
      Πλέον, οι ελπίδες όλων για να «λάμψει» ξανά η  προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, στρέφονται στη δημοτική αρχή η οποία ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα κάνει πάντα ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη».

     Κλείνοντας να πούμε ότι κατανοώντας πως ο Δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσεως που βιώνει η πατρίδα μας, θεωρούμε όμως πως επιβάλλεται να ανακαινισθεί και να τοποθετηθεί ξανά ως ελάχιστο δείγμα τιμής στον Αρχιστράτηγο της Δυτικής Στερεάς, στο δοξασμένο ήρωα του 1821, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη.

Η Προτομή αποτελούσε δωρεά από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας 

Η επιβλητική  προτομή του ήρωα του 1821 Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, ΠΡΙΝ βρεθεί πεταμένη στα μπάζα! (Από το Αρχείο του Ν. Μήτση)

7 σχόλια:

  1. δε ξέρω γιατί τη χαρακτηρίζετε επιβλητική,μάλλον γιατί δεν την έχετε δει και κρίνετε από τη φωτογραφία. Όσοι τη θυμούνται θα σας πουν ότι ήταν η επιτομή του κιτσ! Με τον ήρωα δεν έχω κανένα πρόβλημα,θα μπορούσε το καδράκι του να στηθεί κάπου αλλού κι όχι πάνω στο άθλιο αγκωνάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι από του τελευταίους που θα υποστηρίξουν ότι οι εκπρόσωποι της τωρινής αλλά και παλιότερης δημοτικής αρχή Βόνιτσας και περιχώρων έχουν την παραμικρή σχέση με οποιοδήποτε δείγμα πολιτιστικής αισθητικής(βλέπε γιορτές αλόγου κ.λ.π.)

    Ομως εν τη αγνοία τους έπραξαν απολύτως σωστά μετακινώντας την άθλια πέτρα από το νταμάρι...στα αζήτητα.
    Το μόνο λάθος τους είναι που δεν αφαίρεσαν από την πρώτη στιγμή το ανάγλυφο της μορφής του Βαρνακιώτη από το κοτρόνι και να το αναρτήσουν σε κάποιο επιτύμβιο μαρμαρο ορθωγωνίου ίσως σχήματος.

    Αφου δεν ήταν ικανοί να κάνουν αυτό (μαρμαρινη επιτύμβια στήλη) πολύ ορθά και απομακρύνθηκε η κοτρώνα.

    Από αισθητική και γνώσεις ιστορίας ο σύλογος εκδρομέων Ελλάδας ...ας μην το συζητήσουμε καλύτερα!!
    Ο Βαρνακιώτης θα έπρεπε ως μνημείο να τοποθετηθεί στο Αγρίνιο ίσως , ή στον Αετό αλλά όχι στην Βόνιτσα. Ας αφήσουμε στην ακρη ότι ήταν αμφιλεγόμενος ήρωας της επανάστασης ( προσωπικός φίλος του Ομέρ Βρυώνη που δεν ενθάρρυνε στην αρχή την ελληνική επανάσταση.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 7/6/2016 , 7.55 μμ
    Τα γνωρίζεις και έχεις γνώση για όλα. Τελικά τι χρώμα χαρτί υγείας θα πάρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τοποθετηθεί στην γενετειρά του στο ΒΑΡΝΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγωνιστές του 21, ήταν άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αγράμματοι, και όλοι με αδυναμίες και ελαττώματα. Αν ήταν άγιοι θα είχαμε σήμερα απείρως περισσότερα μοναστήρια, αλλά δεν θα είχαμε απελευθερωθεί από τους Τούρκους. Αναμφισβήτητα ο ιστορικός απολογισμός του Βαρνακιώτη, χωρίς να αγνοείται η 4ετής απουσία του από την επανάσταση, αντικειμενικά βγάζει θετικό τελικό πρόσημο. Και μπορούσε και θα είχε προσφέρει πολύ περισσότερα, με κορυφαία θέση στην ιστορία, αν δεν είχε την ατυχία η μέχρι τότε πανάξια πρωτοκαθεδρία του στον απελευθερωτικό αγώνα να διασταυρωθεί με την έλευση και τις μεγάλες φιλοδοξίες ενός αδίστακτου Μαυροκορδάτου. Η δε μεροληπτική αφήγηση του Τρικούπη, γυναικάδελφου του Μαυροκορδάτου, που στηρίχτηκαν και οι μεταγενέστεροι ιστορικοί, σκίασε την υστεροφημία του. Αν όμως κρίνουμε ανάλογα και τους άλλους πρωταγωνιστές του 21, τότε τουλάχιστον το 90% από τις πλατείες και τους δρόμους θα πρέπει να αλλάξουν ονόματα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Βαρνακιώτη στην απελευθέρωση -και- της Βόνιτσας, που οφείλει να τον τιμήσει ανάλογα. Και αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
    ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ.
    ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
    ΚΑΙ Η ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΩΣΟΡΙΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ
    ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΣΘΗΚΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΙΝ 1-2 ΜΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ
    ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
    ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
    ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
    ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
    ΒΟΝΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ 3.32μ.μ με τ΄ αναφερόμενά σας. "Καπάκια" και τζιριτζάτζελα έκαναν πάρα πολλοί Οπλαρχηγοί του ΄21 και άλλοι μεταγενέστερα αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης και που κάποιο εξ αυτών έπραξαν βιαιότητες , ωμότητες και ειδεχθή εγκλήματα [ π.χ η άλωση της Τριπόλεως στις 23 Σεπτ. 1821 απ΄ τον Κολοκοτρώνη , η πυρπόληση του στόλου στις 1 Αυγ. 1831 στον Πόρο από τον Μιαούλη , η δολοφονία του Ανδρούτσου στις 5 Ιουνίου 1825 από το πρωτοπαλίκαρό του τον Γιάννη τον Γκούρα κ.λπ ] τα οποία δυστυχώς δεν μας τα δίδαξαν και οι περισσότεροι τα μάθαμε σχεδόν αφού πενηνταρίσαμε και βάλε..
    Τα χρόνια εκείνα χαρακτηρίζονται και από μια θλιβερή διαμάχη για το ποιος θα λεηλατήσει , ποιος θα αρπάξει περισσότερα , ποιος θα εγκαθιδρύσει το δικό του βιλαέτι - καπετανάτο ...Στιγματίστηκε ο αγώνας του ΄21 και με δυο σπαρακτικούς εμφυλίους πολέμους που οι περί πολλού αγωνιστές του ΄21 π.χ Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης , Τζαβέλλας και πάρα πολλοί μα πάρα πολλοί Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί έβαψαν με το σπαθί τους με αδελφικό αίμα . Το τι ζητούσαν οι Ρουμελιώτες στην Πελοπόννησο ένας θεός ξέρει... Ζητούσαν απ΄ τους ξωμάχους του Μοριά αυγό στη σούβλα και το πλιατσικολόγι πήγαινε γόνα... Οι συνομωσίες , οι αλληλοϋποβλέπεις , τα ανοσιουργήματα δυστυχώς , τότε , δεν είχαν τελειωμό.
    Επί του πρακτέου τώρα . Ως Ξηρομερίτες και Ακαρνάνες δεν έχουμε κάνει τίποτα όχι μόνον για τον Βαρνακιώτη που ήταν σημαντικότατη μορφή και , απελευθέρωσε τη Βόνιτσα ( 15 Μαρτίου 1829) , την Αιτωλοακαρνανία και παρέλαβε αναίμακτα το Μεσολόγγι στις 3 Μαΐου 1829 , αλλά για κανέναν μεγάλο και σημαντικό οπλαρχηγό από τον τόπο μας δεν έχουμε κάνει τίποτα όπως π.χ Γριβογιώργος Ανδρέας ( Κωνωπίνα )στρατηγός που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι, Κωνσταντής Βέρρης ( Μύτικας) στρατηγός που επέζησε του αγώνα φτάνοντας στον βαθμό του υποστράτηγου, Στάθης Κατσικογιάννης ( Ζαβέρδα)στρατηγός, Αποστολάκης Κουσουρής ( Βάρνακας) στρατηγός που του έκοψε το κεφάλι ο Γεώργιος Τσόγκας και το έστειλε πεσκέσι στον πασά της Πρέβεζας Μπεκήρ Τζογαδόρο, Γεώργιος Τσόγκας (Βόνιτσα) στρατηγός, Δήμο Τσέλιος ( Ζάβιτσα) στρατηγός που εξορίστηκε 7 χρόνια στη Λευκάδα απ΄ τον Όθωνα επειδή πρωταγωνίστησε το 1836 στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά της Βαυαροκρατίας , Γαλάνης Μεγαπάνος ( Μαχαλάς) στρατηγός , Νικόλαος Τσέλιος ( Αστακός ) αντιστράτηγος και 3 φορές δήμαρχος Αστακού αλλά και 3 φορές αιρετός βουλευτής ( 1851-1859), Φιόρος Μαυρομμάτης (Κατούνα) στρατηγός που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι το 1826, Κώστας Γεροθανάσης (Πρόδρομος) Χιλίαρχος που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (1826),Γιαννάκης Σουλτάνης (Μοναστηράκι) στρατηγός που σκοτώθηκε το 1826 στη Δόμβραινα , Κωνσταντής Βαλιανάκης (Αετός)χιλίαρχος στα 1821 αλλά και 10 χρόνια δήμαρχο Εχίνου ( Κατούνας) κ.λπ κ.λπ κ.λπ .
    Τίποτα δεν έχουμε κάνει γιαυτούς που προαναφέρονται αλλά και για άλλους ήρωες του 1821 απ΄ την Ακαρνανία γενικότερα . Ενώ δίπλα μας οι φίλοι μας οι Βαλτινοί τους ήρωες τους π.χ Γιαννάκη Στράτο, Ανδρέα Ισκο ,Ανδρέα Καραίσκο , Γιαννάκη Ράγκο κ.λπ τους έχουν τιμήσει δεόντως αναφέροντάς τους με οδούς και πλατείες .
    Εμείς οι Ξηρομερίτες μόνον τον Θεόδωρο Γρίβα έχουμε τιμήσει και κανέναν άλλον. Γιατί άραγες ; Μήπως ήρθε η ώρα οι φορείς του τόπου υπό την αιγίδα και την αρωγή των δημοτικών αρχών να βάλουν τα πράγματα στην ιστορική θέση που τους αρμόζει ;
    Συν Αθηνά και χείρα κίνει έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ιδού η Ρόδος λοιπόν ιδού και το πήδημα.
    Νίκος Θεοδ. Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο