Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καταγγελία Σχολικής Συμβούλου από τoν Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
ΒΟΝΙΤΣΑ  300-02 
Τηλ. 6988068439
Email: syllogosd.nvonitsas@yahoo.gr

ΒΟΝΙΤΣΑ  31/3/2016
αρ.πρωτ.3

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

      Το  Δ.Σ. του  Συλλόγου  Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας καταγγέλλει ομόφωνα την Σχολική Σύμβουλο της 9ης  Εκπ/κής  Περιφέρειας Αιτ/νίας  κ. Αγγελική  Πάσχου, για  τον αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό  τρόπο με τον  οποίο αντιμετωπίζει πολλούς εκπαιδευτικούς μέλη  του συλλόγου, από  την  αρχή  σχεδόν  της  θητείας της.
     Παρά  τις  γραπτές  και προφορικές  διαμαρτυρίες μας, όλο αυτό  το  διάστημα, η κατάσταση  παραμένει  ίδια.
      Παρ’ όλο που  η συγκεκριμένη σχολική  σύμβουλος είχε δείξει  τον τρόπο με τον οποίο  αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του σχολείου και  ειδικά  την περίοδο του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών με την τιμωρητική αξιολόγηση, θέλαμε να πιστεύουμε ότι η στάση της θα διαφοροποιηθεί μετά το πάγωμα του Π.Δ.152.......



    Όμως αντί, έστω και αργά, να υπερασπιστεί τον κατοχυρωμένο και  θεσμοθετημένο ρόλο του Σχολικού Συμβούλου - Επιστημονικού καθοδηγητή και εμψυχωτή των εκπαιδευτικών, έχει επιλέξει και υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια το ρόλο ενός νέου τύπου «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ».
      Σε σχολεία που θεωρεί ότι έχει  το περιθώριο, έχει καταφέρει να σπείρει το φόβο και να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς. Η λογική του «μόνο με τον δικό μου τρόπο μπορούν να γίνουν  τα πράγματα», η τακτική των παρατηρήσεων, με αυστηρό και έντονο ύφος,  μπροστά στους μαθητές και οι καυγάδες με όποιον τολμήσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στον τρόπο της, ακόμη και μπροστά στο σύλλογο διδασκόντων, ισοπεδώνει τους δασκάλους κι έχει φέρει τα πράγματα  σε σημείο έκρηξης.
      Και όλα αυτά τη στιγμή που οι νομοθετικές διατάξεις και το καθηκοντολόγιο του Σχολικού Συμβούλου, ορίζουν ότι ο ρόλος του είναι «η συνεχής φροντίδα και υποχρέωση για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών» καθώς και «η δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος επικοινωνίας, οργάνωσης και συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων».
      Δεν μπορεί ο σχολικός σύμβουλος, που είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος στα παιδαγωγικά  θέματα να συμπεριφέρεται με τόσο αυταρχικό τρόπο.
     Δεν  μπορεί ο σχολικός σύμβουλος, λειτουργός της δημόσιας εκπαίδευσης, αντί να εμψυχώνει και να ενθαρρύνει τους λίγους και απόλυτα αναγκαίους εκπαιδευτικούς που έχουν μείνει στην εκπαίδευση, να ισοπεδώνει αξιοπρέπειες και να δημιουργεί  σχέσεις με «παιδιά» και «αποπαίδια».
     Ο θεσμός του σχολικού συμβούλου αποτέλεσε κατάκτηση του κλάδου των εκπαιδευτικών, θεσπίστηκε με το νόμο 1304/82, με τον οποίο καταργήθηκε ο θεσμός του Επιθεωρητή, που αστυνόμευε  το έργο του εκπαιδευτικού και μετέτρεπε τη σχολική μονάδα σε αυταρχική δομή ελέγχου.
     Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η ίδια η ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ το Δημόσιο και Δωρεάν παρεχόμενο αγαθό της Παιδείας.

      Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να ενημερώνονται από καλύτερη θέση σ’ ότι έχει να κάνει με τα δικαιώματα  και τις υποχρεώσεις τους, ώστε συλλογικά και έγκαιρα να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας είτε από συμβούλους είτε  από οποιαδήποτε στελέχη της εκπαίδευσης.
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΥΛΩΝΙΔΗΣ   ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΝΤΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο