Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Όταν ο Γέροντας Παίσιος επισκέφτηκε τα Σκλάβαινα για να προσκυνήσει τα ιερά Λείψανα του Αγίου Βλασίου

  Ἀναφέρει ὁ κ. Ἀπόστολος Παπαχρήστου: «Τὴν εἰκοστὴ Μαΐου 1980 ὁ Γέροντας Παίσιος ἦρθε στὸ σπίτι μου στὸ Ἀγρίνιο, μὲ σκοπὸ νὰ μεταβεῖ στὰ Σκλάβαινα Ξυρομέρου καὶ νὰ προσκυνήσει τὰ ἱερὰ Λείψανα τοῦ Ἁγίου Βλασίου τοῦ ἐν Σκλαβαίνοις, μετὰ ἀπὸ ἀποκάλυψη τοῦ Ἁγίου στὸ Κελλί του. 
     Ἔμεινε ἕνα βράδυ στὸ σπίτι μας καὶ παρ’ ὅτι τοῦ στρώσαμε καθαρὰ λευκὰ σεντόνια, ὁ Γέροντας τὰ ἄφησε τελείως ἄθικτα. Ὅταν πῆγε στὰ Σκλάβαινα, προσκύνησε μὲ στρωτὲς μετάνοιες τὸν Ἅγιο καὶ δίδαξε ὅλους γύρω του».

     Ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Κατσαμπίρης είχε επανειλημμένως παρακαλέσει τον Γέροντα να προσευχηθεί για να του εμφανιστεί ο νεοφανής άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων. Επιθυμούσε να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του για να τον αγιογραφήσουν .
      Ήταν η 21η Ιανουαρίου 1980, Κυριακή του Ασώτου, προς Δευτέρα. Ο Γέροντας ενώ προσευχόταν το βράδυ στο Κελλί του με το κομποσχοίνι, βλέπει να παρουσιάζεται μπροστά του μέσα σε φως ένας Άγιος άγνωστος που φορούσε μανδύα καλογερικό (ηγουμένου). Δίπλα του στον τοίχο του Κελιού του, πάνω από την σόμπα φαίνονταν ερείπια Μοναστηριού. Αισθανόταν απερίγραπτη χαρά και αγαλλίαση και σκεφτόταν «ποιος Άγιος είναι». Τότε άκουσε φωνή από την Εκκλησία «Είναι ο άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα»...........



   Από ευγνωμοσύνη, για να ευχαριστήσει τον Άγιο για την τιμή που του έκανε, μετέβη στα Σκλάβαινα και προσκύνησε τα χαριτόβρυτα Λείψανα του. Ανταπέδωσε τρόπον τινά την επίσκεψη. Ο Γέροντας έδειξε μάλιστα από μακριά και το Μοναστήρι του Άγιου, επειδή νύχτωνε και δεν είχε χρόνο να πάει επί τόπου.
       Αναφέρει ο κ. Απόστολος Παπαχρήστου «Την εικοστή Μαΐου 1980 ο Γέροντας ήρθε σπίτι μου στο Αγρίνιο, με σκοπό να μεταβή στα Σκλάβαινα Ξηρομέρου και να προσκύνηση τα ιερά Λείψανα του αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις, μετά από αποκάλυψη του αγίου στο Κελλί του. Έμεινε ένα βράδυ στο σπίτι μας και παρ’ ότι του στρώσαμε καθαρά λεύκα σεντόνια, ο Γέροντας τα άφησε τελείως άθικτα. Όταν πήγε στα Σκλάβαινα, προσκύνησε με στρωτές μετάνοιες τον Άγιο και δίδαξε όλους γύρω του».

      Ακολούθως ο Γέροντας παρήγγειλε την εικόνα του αγίου Βλασίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Κορώπι Αττικής, αφού περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του Αγίου στην αγιογράφο μοναχή. Όταν έλαβε την εικόνα αναπαύτηκε διότι απέδιδε ακριβώς τον Άγιο. «Φαίνεται ότι η αδελφή είχε ευλάβεια και την έκανε με προσευχή και νηστεία», είπε.
    Κάθε έτος τιμούσε την μνήμη του αγίου Βλασίου με αγρυπνία μόνος του στο Κελλί. Τον εώρταζε, όχι στις 11 Φεβρουαρίου, που επικράτησε να εορτάζεται η μνήμη του, αλλά στις 19 Δεκεμβρίου, την ημέρα που μαρτύρησε.

Από το βιβλίο «ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ του ΑΓΙΟΡΕΊΤΟΥ» Ιερομονάχου Ισαάκ, Αγιον όρος 2004.

2 σχόλια:

  1. Νηστεία και προσευχή χρειάζεται ο νομός μας και ΤΙΠΟΤΕ άλλο.
    Α, ναι και προφητείες και ενοράσεις.
    Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

    Όλα τα άλλα(δουλειά, τεκμηρίωση , καλλιέργεια παιδείας, μη επανάληψη λαθών κ.λ.π) είναι περιττά.

    Οπότε καλά κάνετε και παραθέτετε τέτοιες πληροφορίες ανάμεσα σε ειδήσεις τύπου "η χρησιμότητα του αυνανισμού" και "πόσες φορές το "κάνουν" τα σύγχρονα ζευγάρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς ανώνυμο 2.00
    Το σχόλιό σου ειναι εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο της δημοσίευσης κ το μόνο που καταφέρνεις ειναι να δείξεις την απέχθεια σου προς Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και τίποτα άλλο η οποία μάλιστα αγγίζει τα όρια της προσβολής της πίστης μας. Άστο καλύτερα, μην καταπιανεσαι με θεματα που αγνοείς γιατι ποτε η ορθόδοξη χριστιανική πίστη δεν ηταν αντίθετη με αυτα που αναφέρεις, δηλαδη με την σκληρη δουλειά κ την καλλιέργεια, ίσα ίσα που την κηρύττει κιόλας. Νομίζω σου αφιέρωσα αρκετό από τον πολυτιμο χρόνο μου. Σε αφηνω να ασχοληθείς με την αγαπημένη σου "ενασχόληση" η οποία επισης ολοι καταλάβαμε από το σχόλιο σου, ποια μπορεί να ειναι.... με ρεγουλα φιλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο