Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΦΑΡΜΑ ΦΑΡΜΑΚΗ-ΚΑΤΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ: Ένα πρότυπο της σύγχρονης ελληνικής κτηνοτροφίας

Η Φάρμα Φαρμάκη-Κάτρη στην Κατούνα είναι ίσως η μεγαλύτερη βιολογική μονάδα εκτροφής βοοειδών στην Ελλάδα

    Η σύγχρονη μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών των Φαρμάκη – Κάτρη στην Κατούνα (Ακτίου Βόνιτσας) είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι η σύγχρονη ελληνική κτηνοτροφία.
    Η Φάρμα Φαρμάκη-Κάτρη είναι ίσως η μεγαλύτερη βιολογική μονάδα εκτροφής βοοειδών στην Ελλάδα, με τον αριθμό των ζώων να φθάνει τα 330. Αφορμή για τη δημιουργία της στάθηκε, από τη μία, ο θαυμασμός του Γιάννη Φαρμάκη για την Κτηνιατρική όταν ήταν παιδί, και, από την άλλη, το γεγονός ότι η οικογένειά του ασχολείτο με την πάχυνση βοοειδών στο Αγρίνιο από το 1970. Τότε το κρέας της παραγωγής τους το διέθεταν στην αγορά του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας.
      Μεγαλώνοντας, ο παιδικός ενθουσιασμός του Γιάννη δεν κόπασε. Πήγε στην Ιταλία να σπουδάσει κτηνίατρος. Μετά από λίγο γύρισε στην Ελλάδα και με μεταγραφή βρέθηκε στην Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του, άνοιξε το δικό του κτηνιατρείο, στο Αγρίνιο. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μόνο 17 αγελάδες, συνέχιζε την πάχυνση των μοσχαριών.
        Στην πορεία εμφανίστηκε ο μετέπειτα συνέταιρός του, ο Γιάννης Κάτρης, που το 2002 -όταν σταμάτησε η καλλιέργεια καπνού στο Αγρίνιο- νοίκιασε ένα μεγάλο βοσκότοπο στην Κατούνα. Τότε ζήτησε τη βοήθεια του κτηνίατρου Γιάννη Φαρμάκη, για να αγοράσει τα κατάλληλα κοπάδια. Στην πορεία οι δύο οικογένειες - τρία αδέρφια οι Φαρμάκηδες και δύο οι Κάτρηδες- αποφάσισαν να συνεταιριστούν και να ενώσουν τα κοπάδια τους.......

 
    Πήγαν στη Γαλλία, για να φέρουν ζώα της ράτσας λιμουζίν, και μετά στην Τσεχία. Τη λιμουζίν την επέλεξαν γιατί δίνει καλής ποιότητας κρέας και τα μοσχαράκια γεννιούνται εύκολα. Ο Γιάννης Φαρμάκης κατά τη βράβευσή τους το 2009 από τον Γαστρονόμο τόνισε: «Η ελληνική κτηνοτροφία έχει ξεχάσει το βόειο κρέας, όμως θα μπορούσαμε κάλλιστα να το δούμε με νέο επιχειρηματικό μάτι».
       Αφορμή για να κάνουν τη φάρμα τους βιολογική, στάθηκε ο μεγάλος βοσκότοπος στην Κατούνα έκτασης 2.000 στρεμμάτων που μπορεί να καλύψει το 60% της διατροφής του κοπαδιού. Σε αυτό το απέραντο λιβάδι, βόσκουν ελεύθερα τα μοσχάρια από τη γέννησή τους μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής τους. Το ίδιο και οι εγκυμονούσες θηλυκές. Οσο για το υπόλοιπο συμπλήρωμα τροφής που χρειάζονται τα ζώα, το παράγουν οι ίδιοι -με πιστοποιημένα βιολογικό τρόπο- πετυχαίνοντας έτσι και μειωμένο κοστολόγιο. Σε γόνιμα χωράφια 400 στρεμμάτων κάνουν διπλή καλλιέργεια: το χειμώνα σπέρνουν βίκο, βρώμη και διάφορα λιμόνια φυτά, που το καλοκαίρι εναλλάσσονται με τις καλλιέργειες καλαμποκιού.
       Στο κοντινό Μαντηλάκι βρίσκεται ο στάβλος όπου γίνεται η διαχείριση των ζώων,  δηλαδή η πάχυνσή τους μέχρι τη στιγμή της σφαγής. Αυτό που προέχει για τους ιδιοκτήτες της φάρμας είναι η δυνατότητά τους να ελέγχουν, ανά πάσα στιγμή, όλα τα στάδια της εκτροφής. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια 100% κάθετη μονάδα που κατέληξε και στη δημιουργία ενός βιολογικού κρεοπωλείου στο Γέρακα Αττικής.

Βιολογικό μοσχάρι από τη φάρμα των αδερφών Φαρμάκη και Κάτρη θα βρείτε στα εξής σημεία στην Αθήνα: «Το βιολογικό Κρεοπωλείο», Λασιθίου 29 και Εθνικής Αντιστάσεως, Γέρακας, τηλ.: 210-66.54.260 και στο κρεοπωλείο Αννας Παριανού, Μαντζαγριωτάκη 50, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.18.100.

http://www.ypaithros.gr/

http://www.gastronomos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο