Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

KATOUNAKOUPEPE BLOG: Εναντίον της απόφασης για την κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας


«Ποτέ μην γκρεμίζεις ένα φράχτη προτού μάθεις γιατί τον έβαλαν εκεί»
Robert Frost,  Αμερικανός ποιητής

            Χθες γνωστοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την κατάργηση κάποιων αστυνομικών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει, δυστυχώς και την Κατούνα αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας.

            Η παραπάνω είδηση περιπλανούταν πάνω από τα κεφάλια μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός «άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις»! Με αφορμή τα ανωτέρω, εκφράζονται λίγες σκέψεις απόρροια της έκπληξης, που δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται τόσο σπουδαίες αποφάσεις. 

Για να υπάρχουν τόσα χρόνια τα Αστυνομικά Τμήματα αυτά σημαίνει πως ήταν απαραίτητα και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της περιοχής τους. Ποιά λοιπόν είναι τα κριτήρια όπου ελήφθησαν υπόψη, ώστε να αποφασισθεί η κατάργησή τους; Μήπως στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, που καταβάλλονται για την συντήρηση τους, αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να βάλουν λουκέτο στο δίκαιο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια; Και ποιοί είναι αυτοί που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις;  Άνθρωποι οι οποίοι σε ένα, δύο ή το πολύ πέντε χρόνια θα είναι συνταξιούχοι και θα έχουν στο βιογραφικό τους τη συνεισφορά τους στην υποβάθμιση και εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών; Έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες και το βάρος των αποφάσεών τους; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πράξεις τους. «Επλήσθηναν ανοίας» (Λουκ. 6,11)..................



Ποιά στατιστικά έβαλαν κάτω για να μελετήσουν; Γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (μεγάλη ορεινή έκταση, ακατάλληλο σε πολλά σημεία οδικό δίκτυο που δυσκολεύει την άμεση πρόσβαση σε διάφορες περιοχές κ.α.); Τις ανάγκες της (Σχολεία, ΕΛ.ΤΑ, Τράπεζα, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετς κ.α., τα οποία έχουν ανάγκη αστυνόμευσης); Ή μήπως ενθαρρύνονται από την παταγώδη αποτυχία του καλλικρατικού μοντέλου στην τοπική αυτοδιοίκηση και επιθυμούν και την εφαρμογή του στα θέματα ασφαλείας; Μάλλον είναι σουρεαλιστές…δεν εξηγείται διαφορετικά!

Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ξηρομέρου, και δεν εννοώ τον ομώνυμο Δήμο, διαχρονικά παρουσιάζει υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην ελληνική επικράτεια όπου εξακολουθεί να διαπράττεται το αδίκημα της ζωοκλοπής (χαρακτηριζόμενο από τον νομοθέτη ως κακούργημα). Όταν διαθέτεις τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά ψάχνεις να βρεις λύσεις και όχι να δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα. Η λογική λέει ότι κλείνεις ένα αστυνομικό τμήμα, όταν μια περιοχή δεν χρίζει αστυνόμευσης ή μπορεί να αστυνομευθεί με τις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσουν οι προτεινόμενοι σχεδιασμοί. Με τη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ωθούμαστε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η κατάργηση αστυνομικών τμημάτων; Βεβαίως, δεν είμαστε υπέρ της αστυνομοκρατίας και παρακολούθησης των πάντων, αλλά η παρούσα πνευματική, ηθική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για ενέργειες που αποδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. 

Στη περίπτωση του Α.Τ. Κατούνας δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να αναφέρει ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης«Στήσανε ένα σχέδιο οι γραφειοκράτες της Αθήνας από τα γραφεία τους, που ούτε καν ξέρουν την περιοχή μας και την πραγματικότητα που έχει ένα πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο που φτιάχτηκε πριν δεκαετίες… Μας παρουσιάζετε στοιχεία που δεν είναι πραγματικά και τα αμφισβητώ για παραβατικότητα εγκληματικότητα και κλοπές, είναι εκατό φορές παραπάνω απ' ότι αναφέρετε εσείς, οι περισσότερες κλοπές-διαρρήξεις-ζωοκλοπές και άλλες παραβατικότητες δεν δηλώνονται στην αστυνομία για ευνόητους λόγους άρα τα χαρτιά σας δεν ισχύουν…Για να φύγει το περιπολικό από την Πλαγιά να πάει στον Αετό  θέλει 2 ώρες, ποια άμεση επέμβαση και άμεση δράση θα υπάρχει;» (πηγή:  http://www.katounanews.blogspot.gr/2015/11/blog-post_303.html).
Είναι απορίας άξιο τί αποτέλεσε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας τους! 

Αφού η πρώτη φάση του σχεδίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία θα έρθει η ώρα της δεύτερης και τελευταίας, όπου θα ληφθεί η πολιτική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είναι πατριώτης μας και γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.  
Άμοιροι ευθυνών φυσικά δεν είναι και οι τοπικοί βουλευτές της Κυβερνήσεως, οι οποίοι είτε δεν εκδήλωσαν κάποια επίσημη αντίδραση, είτε αρκέστηκαν σε μια σύντομη αναφορά στο θέμα για να τηρηθούν τα προσχήματα. Δεν θα έπρεπε να εκφέρουν γνώμη και να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της εκλογικής τους περιφέρειας; Ποιός θα τους υπερασπιστεί αν όχι αυτοί; Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι κύριοι βουλευτές ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις αδικείται και καταδικάζεται μια ολόκληρη περιοχή; Η «Αριστερά» που διαχρονικά αντιπαλεύεται την αδικία σε βάρος των αδυνάτων και των εγκαταλελειμμένων πολιτών, ποιον θα υπερασπιστεί τώρα; Όμως, ποια «Αριστερά» και παραμύθια; Αυτή που παίρνει τα πλέον αντιλαϊκά και εθνοκτόνα μέτρα της σύγχρονης Ιστορίας, θα ασχοληθεί με το αν έχει η Κατούνα αστυνομικό τμήμα και αν η γιαγιά στο Αρχοντοχώρι θα ξαναδεί ποτέ περιπολικό από κοντά;

Η πικρή αλήθεια είναι, ότι από τη στιγμή όπου εφαρμόστηκε ο καλλικρατικός θεσμός, όλη η τοπική αυτοδιοίκηση στενάζει. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Μεδεώνα. Εδώ, όμως, βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική λαίλαπα, που προκαλείται από την αδιαφορία, τις πράξεις και παραλήψεις των ασκούντων την επιστήμη της πολιτικής. Έφυγε η έδρα του Δήμου, υποβαθμίστηκε εντέχνως μια περιοχή σε τοπικό διαμέρισμα, τουλάχιστον μην καταστρέφετε τα είδη υπάρχοντα, αφού δεν είστε ικανοί να φτιάξετε κάτι νέο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για το Κέντρο Υγείας Κατούνας, το οποίο υπολειτουργεί έως τη μέρα που θα βάλουν και σε αυτό λουκέτο. Θεός φυλάξει!

 Έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση για τη κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) να δραστηριοποιηθούν ώστε να υπάρξει μια κοινή και δυναμική αντίδραση. Δεν είναι ώρα ούτε για διχασμούς, ούτε για εγωισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων για προβολή. Μόνο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση. Ανευθυνότητες και γελοιότητες του τύπου καταλήψεις κ.τ.λ. (γιατί δυστυχώς ακούστηκαν και αυτά) δεν είναι επί του παρόντος. Όσοι είναι ικανοί να βοηθήσουν τον τόπο τους, μόνο μέσα από την ενότητα θα το καταφέρουν, γιατί αυτή καταργεί την έπαρση και τις φιλοδοξίες. Ευχόμαστε οι αρμόδιοι να αποφασίσουν με σύνεση και να μην συμβάλλουν στη παρακμή της περιοχής μας.  

Κατούνα Κου πε πε

http://katounakoupepe.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο