Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Λαϊκή Συνέλευση Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου



    Η Χρυσοβίτσα είναι το μοναδικό χωριό του Δήμου Ξηρομέρου, στο οποίο ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Χρόνης, συγκάλεσε Λαϊκή Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρο 85 του Ν. 3852/10 (Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ). 

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Από το πρακτικό συνέλευσης κατοίκων (Λαϊκής Συνέλευσης) Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας της 12ης Αυγούστου 2015.
    Στην Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου σήμερα την 12η, του μήνα Αυγούστου, του έτους 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.00΄ συνεκλήθη από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας συνέλευση κατοίκων (Λαϊκή Συνέλευση) στην κεντρική πλατεία του χωριού βάσει του άρθρου 85 του Ν.3852/2010 και απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Χρυσοβίτσας.
     Στην Λαϊκή Συνέλευση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Χρόνης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ηρακλής Ζορμπάς και κα. Γεωργίτσα Μούρκα. Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λαινάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κώστας Γεωργούλας και κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προδρόμου κ. Τάκης Παπούλιας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της Χρυσοβίτσας που προσκλήθηκαν και κάτοικοι του χωριού.
        Στην συνέχεια προτάθηκαν για Πρόεδρος η κα. Πάνου Ουρανία και για Γραμματέας της Λαϊκής Συνέλευσης η κα. Βάσω Γιαννακού-Χρόνη που τις αποδέχθηκαν ομόφωνα από την Λαϊκή Συνέλευση.
ΒΙΝΤΕΟ 



ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 
ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ 12/8/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ κου Ε. ΓΑΛΟΥΝΗ
       Ο Δήμος έχει άριστη συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους πολίτες και φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητάς τους. Υπό το πρίσμα αυτό, το Μάρτιο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου ενέκρινε στον προϋπολογισμό του κονδύλια που αφορούν:
α)-στην ύδρευση: Συντήρηση δικτύου Σ.Υ.Κ.Ξ., συνεχή παροχή νερού στη Χρυσοβίτσα, επισκευή του χλωριωτή στη δεξαμενή και μελέτη για σύνδεση με το σύστημα ύδρευσης Βλυζιανών για μεταφορά πόσιμου νερού.
β)-στην οδοποιία: Ανακατασκευή των επαρχιακών δρόμων στις δύο εισόδους του χωριού και ανακατασκευή του χώρου της κεντρικής πλατείας του χωριού...............




γ)-στη λειτουργία του Τ.Ο.Ε.Β.: Οικονομική στήριξη του Δήμου για την επαναλειτουργία του Οργανισμού.
δ)-στη συντήρηση του τοπικού δημοτικού καταστήματος για στέγαση τοπικών υπηρεσιών, συλλόγων και πιθανή αξιοποίησή του ως μουσείο.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κου Γ. ΧΡΟΝΗ
          Τονίζω την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του Τ.Ο.Ε.Β. και της άμεσης λύσης για την άρδευση του κάμπου της Χρυσοβίτσας. Επιπλέον, θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν λύσεις και στα υπόλοιπα θέματα. Ωστόσο, η δημιουργία του μουσείου κρίνεται λιγότερο σημαντική συγκριτικά με άλλα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών της Χρυσοβίτσας. 
     Ο πρόεδρος Γιάννης Χρόνης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Λαινά για την άψογη συνεργασία και τη στήριξή τους για την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινότητας. 
   Παράλληλα ευχαρίστησε με θερμά λόγια την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, κα Χριστίνα Σταρακά για την άμεση ανταπόκριση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου του χωριού. Επίσης αναφέρθηκε και ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Παππά προϊστάμενο Τεχνικών υπηρεσιών, τους υπεύθυνους μηχανολογικού εξοπλισμού κ. Μπάνη Κωνσταντίνο, κ. Καππέ Δημήτριο και κ. Παγανιά Παναγιώτη και τους: τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννη Λύτρα και τον Αντιπεριφερειαρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Υφαντή.
      Τέλος ο πρόεδρος είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους που δίνουν πάντα ένα ηχηρό παρόν στις ανοικτές συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις εθελοντικές δράσεις, για τη στήριξή τους και τη συμπαράστασή τους.  

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ από τους δημοτικούς συμβούλους Γ. Ζορμπά και Κ. Γεωργούλα.

ΟΜΙΛΙΑ Τ. ΣΑΒΒΑ, προέδρου Συλλόγου «Τα Κόροντα», και κατάθεση εγγράφου στο Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στα οκτώ υπομνήματα που έχουν κατατεθεί από το Σύλλογο «Τα Κόροντα» σχετικά με τα προβλήματα του χωριού και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν (το έγγραφο παρατίθεται στα πρακτικά της Συνέλευσης).
ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΖΟΡΜΠΑ, προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας.

ΟΜΙΛΙΑ προέδρου Α.Ε. Χρυσοβίτσας με κύριο αίτημα την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του χωριού.

ΟΜΙΛΙΑ Τ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ, προέδρου τοπικής κοινότητας Προδρόμου Ξηρομέρου.

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ σχετικά με την προστασία της δημόσιας περιουσίας, του βελανιδοδάσους και του Κάστρου από αρχαιοκάπηλους.

ΟΜΙΛΙΑ Α. Σαββα, προέδρου Εφετών: αναφορά στα οκτώ υπομνήματα του Συλλόγου «Τα Κόροντα» σχετικά με τα αδέσποτα γελάδια, την επαναλειτουργία του Τ.Ο.Ε.Β., το θέμα της ύδρευσης και το άνοιγμα αγροτικών δρόμων.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ του Δημάρχου Ξηρομέρου κου Ε. Γαλούνη με σχετικές απαντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν και την υπόσχεση επίλυσης των προβλημάτων. 


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1.-Κατάθεση εγγράφου από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κο Γ. Χρόνη για το σύνολο των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί από 1/9/2014 έως 31/7/2015.
2.-Προβολή σχετικού βίντεο.
3.-Ομιλία-παρέμβαση του προέδρου πάνω στις δράσεις του κοινοτικού συμβουλίου, ολοκληρωμένες, τρέχουσες και μελλοντικές. Υπογράμμιση της αναγκαιότητας διεξαγωγής ανοικτών συνελεύσεων των κατοίκων της Κοινότητας για συνεχή ενημέρωσή τους.
4.-Παρέμβαση Α. Σάββα σχετικά με πέντε υπομνήματα που κατατέθηκαν στο Δήμο και κοινοποιήθηκαν στον πρόεδρο της Κοινότητας. Αίτημα για παρουσία του ίδιου του προέδρου σε κάθε επαφή με τις Δημοτικές Αρχές.
Απάντηση Γ. Χρόνη: Η επαφή με τις Δημοτικές Αρχές μπορεί να γίνεται όχι μόνο με την παρουσία του προέδρου αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Τοπικού Συμβουλίου (Ηρακλής Ζορμπάς, Γεωργίτσα Μούρκα).

ΘΕΜΑ: Τ.Ο.Ε.Β.
Γ. Χρόνης: Αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για το χωριό και θα δώσω προσωπική μάχη για την επαναλειτουργία του αντιμετωπίζοντας κάθε διαφωνία.
Γ. Ζορμπάς: Για τον Τ.Ο.Ε.Β. έχω κάνει προσωπικό αγώνα.
Αλ. Σάββας: Απαιτείται η εκλογή νέου συμβουλίου διοίκησης του Τ.Ο.Ε.Β. και να ενδιαφερθούν οι κάτοικοι για τη συμμετοχή τους στο συμβούλιο.
Γ. Χρόνης: Έχω αφιερώσει χρόνο για να βρω όλα τα πρώην μέλη του Οργανισμού με στόχο την επαναλειτουργία του και προωθώ την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για να μην απαιτείται υψηλό κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια.
Παρέμβαση Ν. Στελιάτου, πρώην γραμματέα Τ.Ο.Ε.Β.: Οι ομαδικές παραιτήσεις τεσσάρων τακτικών μελών του Τ.Ο.Ε.Β. έχουν οδηγήσει στην εμπλοκή της λειτουργίας του και την αδυναμία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή νέας διοίκησης.
Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Κ. Λαϊνάς: Οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. πρέπει να κατατεθούν στο Δήμο για να θεωρηθούν νόμιμες και να ασκηθεί έλεγχος από το Δήμο για την οικονομική διαχείριση και το κενό των ισολογισμών του Τ.Ο.Ε.Β. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο μέσα από αρχαιρεσίες.
Αλ. Σάββας: Δεν απαιτείται οικονομικός έλεγχος γιατί και άλλα Τ.Ο.Ε.Β. έχουν χρέη. Προτείνω να υπάρξει νέα διοίκηση και επαναλειτουργία μέχρι τη διεξαγωγή ελέγχου.
Ν. Στελιάτος: Δεν θα δεχτεί κανείς να αναλάβει τη διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. πριν διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος.
Κ. Λαϊνάς: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν δεν προηγηθούν οι επίσημες και νόμιμες παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. στο Δήμο.
Παρέμβαση του προέδρου του Τ.Ο.Ε.Β., Γεράσιμου Σάββα: Έχω τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. και θα τις καταθέσω προσωπικά στο Δήμο.
Ν. Στελιάτος: Αφού κατατεθούν επισήμως οι παραιτήσεις στο Δήμο, πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνέλευσης περί Τ.Ο.Ε.Β.
Κ. Λαϊνάς: Υπάρχει πολιτική βούληση του Δήμου για την επαναλειτουργία του Τ.Ο.Ε.Β. και πρόσκληση αντιπροσώπων.

ΘΕΜΑ: ΥΔΡΕΥΣΗ
Γ. Χρόνης: Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα διακοπών στην παροχή νερού στις κατοικίες της Χρυσοβίτσας. Στο συμβούλιο της 27/5/2015 αποφασίστηκε η αναζήτηση νέων πηγών υδροδότησης του χωριού είτε με νέα γεώτρηση είτε με σύνδεση με τον αγωγό ύδρευσης των Βλυζιανών. Η απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 3/2015 έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο.
Παρέμβαση Γεράσιμου Χρόνη: Ερώτημα σχετικά με το αν είναι πόσιμο το νερό των Βλυζιανών.
Κ. Τσόμπος: Υπάρχουν υποψίες μήπως η ανάμειξη του νερού των Βλυζιανών με το νερό της γεώτρησης το κάνει ακατάλληλο για πόση.
Κ. Λαϊνάς: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αναλάβει να κάνει αναλύσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Γ. Χρόνης: Έχουμε επισκευάσει τις ζημιές του δικτύου και έχουμε χλωριώσει τη δεξαμενή, εξασφαλίζοντας την καλή ποιότητα του νερού. Επιπλέον, μπορούμε να αποφύγουμε την ανάμειξη του νερού της γεώτρησης με το δίκτυο Σ.Υ.Κ.Ξ.
Πάτερ Φώτιος: Προτείνω το διαχωρισμό των δύο συστημάτων ύδρευσης και την κατασκευή νέας δεξαμενής για το πόσιμο νερό.
Γερ. Χρόνης: Να ανοιχτούν οι βρύσες δημόσιας χρήσης του παλαιού δικτύου Σ.Υ.Κ.Ξ.
Κ. Τσόμπος: Προτείνω και την αλλαγή σωληνώσεων της ύδρευσης γιατί είναι παλιές και φθαρμένες.
Κ. Λαϊνάς: Ό,τι και να γίνει, το βασικό είναι τα ζώα να μην έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης.

ΘΕΜΑ: ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
Γ. Χρόνης: Είμαστε στην τελική ευθεία της αποπεράτωσης του έργου. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου ενέκρινε ποσό 12.600 €. Έχω κάνει σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια και περιμένω απάντηση μετά τις 20/8/15. Ο δρόμος έχει σκαφτεί σε μήκος 30 μέτρων συνολικά και θα ανακατασκευαστεί σε συγκεκριμένα σημεία με πλέγμα, τσιμέντο και άσφαλτο.
Π. Λαζαρόπουλος: Πρέπει να γίνει ολική επανακατασκευή και διαπλάτυνση σε όλο το μήκος του δρόμου και όχι μερική επιδιόρθωσή του.
Αλ. Σάββας: Ο δρόμος έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σοβαρότερα ο Δήμος γιατί υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές ζημιές στα διερχόμενα οχήματα.
Κ. Λαϊνάς: Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, το Δήμο και την Περιφέρεια. Υπάρχει μελέτη μηχανικού μέχρι του ποσού των 12.600 € που αφορά στην επιδιόρθωση του δρόμου. Δυστυχώς, τα οικονομικά του Δήμου δεν επαρκούν για ολική ανακατασκευή αλλά θα αντιμετωπίσουμε κάθε νέα ανάγκη που θα υπάρξει.
Αλ. Σάββας: Δεν μπορώ να δεχτώ αυτή τη μεταχείριση.

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
Γ. Χρόνης: Υπάρχουν δύο λύσεις: να κατασκευαστεί περιφερειακός δρόμος είτε από την κάτω είτε από την πάνω μεριά του χωριού. Προτείνεται η επιλογή τής πάνω πλευράς, όπου ο δρόμος είναι ήδη χαραγμένος.
Ο Κ. Λύτρας, υπεύθυνος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ζήτησε μια μελέτη για τη σταδιακή προώθηση του έργου και ο κος Δ. Κίσσας, τοπογράφος μηχανικός, υποσχέθηκε να εκπονήσει τη σχετική μελέτη άνευ κόστους. Είμαστε σε αναμονή.

ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γ. Χρόνης: Είναι χρήσιμο να υπάρξει επίσκεψη αγροτικού γιατρού στη Χρυσοβίτσα και αν γίνει δεύτερη αίθουσα στο κοινοτικό κατάστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό. Ωστόσο, ούτε το κράτος ούτε άλλος φορέας μπορεί να υποχρεώσει αγροτικό γιατρό να επισκέπτεται την κοινότητα Χρυσοβίτσας για να συνταγογραφεί.

ΘΕΜΑ: ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Γ. Χρόνης: Η κατάσταση είναι απαράδεκτη γιατί πετάγονται σκουπίδια παντού, ιδίως στην περιοχή Κοντοπάλιουρα. Πρέπει να φροντίζουμε όλοι τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού μας και τα σκουπίδια να πετιούνται μόνο όπου έχουν τοποθετηθεί κάδοι. Βεβαίως, οι κάδοι δεν πρέπει να απομακρύνονται από τη θέση τους, ούτε να χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων.
Π. Λαζαρόπουλος: Να λειτουργήσει ο νόμος και να τιμωρούνται όποιοι παίρνουν τους κάδους.
Αλ. Σάββας: Όλα είναι ζήτημα αγωγής αλλά ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στέλνοντας αυτοκίνητα που θα έχουν πρόσβαση σε δρόμους μέσα στο χωριό για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ορίζοντας συγκεκριμένες μέρες διέλευσης του απορριμματοφόρου και καθαρίζοντας συχνότερα τους κάδους για να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης. Τέλος, να υπάρξει πρόβλεψη για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων όπως ηλεκτρικές συσκευές.
Κοντοπάνος: Υπάρχει κάποιο μέλημα από το Δήμο (εννοούσε «μέριμνα» από τις Δημοτικές Αρχές).
Κ. Λαϊνάς: Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται δύο φορές εβδομαδιαίως και για τα ογκώδη αντικείμενα μπορείτε να ειδοποιείτε το Δήμο. Υπάρχει πλυντήριο κάδων και έχει γίνει πλύση/καθαρισμός των κάδων τρεις φορές από το Πάσχα.
Γερ. Χρόνης: Πρόταση να μπουν τρεις κάδοι στη Γύρα και τρεις στη Λούτσα.
Κ. Λαϊνάς: Οι κάδοι κλέβονται.

ΘΕΜΑ: ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Γ. Χρόνης: Είναι γνωστό ότι οι συγχωριανοί Χ. Σαμαράς, Σταμ. Σάββας και Αρισ. Σάββας ένωσαν τις αποχετεύσεις τους με τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε καθώς σκεπάστηκε ο χώρος της αποχέτευσης. Καλώ όλους να μιλήσουν ανοικτά για αυτό το θέμα.
Τ. Παπούλιας: Εγώ ανέλαβα το έργο αυτό και μπορώ να καταθέσω φωτογραφίες που πιστοποιούν την επίλυση του προβλήματος.
Π. Λαζαρόπουλος: Εγώ έθιξα το πρόβλημα αλλά όχι επί προσωπικού, μόνο ως ζήτημα υγιεινής το οποίο αν δεν υφίσταται πλέον, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε άλλο.
Κ. Τσόμπος: Να αναλάβει το θέμα το υγειονομικό.
Γ. Χρόνης: Ας μιλήσουμε για τα όμβρια ύδατα. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε το ποσό των 150.000 για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες. Ο Δήμος προσφέρει 10.000 € για αντιπλημμυρικά έργα στον κεντρικό δρόμο της Χρυσοβίτσας για να πάψει η ροή υδάτων. Να σημειώσω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ο σύμβουλος Κ. Γεωργούλας μειοψήφησε για το έργο αυτό και τώρα είναι απών για να εξηγήσει το λόγο της άρνησής του για αυτό το έργο.
Αλ. Σάββας: Μην αφήνεις αιχμές, πρόεδρε. 
Γ. Χρόνης: Ο κ. Γεωργούλας ψήφισε «όχι» με τη δικαιολογία ότι έχει κατ’ ιδίαν άποψη για το θέμα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νερά να πηγαίνουν οπουδήποτε και ο Δήμος συμφωνεί με αυτό, γι’ αυτό ανέλαβε να κάνει μελέτη ανάλογη.
Γ. Γκόλιας: Πού θα πάνε τα όμβρια; Ο αγωγός δεν θα περνάει δίπλα στον αγωγό πόσιμου νερού; Πρώτα θα βρεθεί ο χώρος που θα καταλήγουν τα νερά που πλημμυρίζουν το δρόμο και μετά θα γίνει το έργο. Ζητήστε αποζημίωση.
Θαν. Μελεούνης (ετών 17): Τα νερά στο δρόμο έχουν αφρούς οπότε είναι επικίνδυνα.
Γ. Χρόνης: Με δύο φρεάτια λύνουμε το θέμα στην Κούλια. Το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα.
Π. Λαζαρόπουλος: Συμφωνώ με τον Θ. Μελεούνη (ομιλητή ετών 17).
Ιφιγ. Μελεούνη: Τα νερά στο δρόμο αποτελούν λύματα ιδιωτών.
Βασ. Γκόλια: Τα νερά πρέπει να οδηγηθούν σε κοινοτικά οικόπεδα και όχι σε ιδιοκτησίες γης.
Γ. Χρόνης: Σε βόθρο θα πάνε τα νερά, ποτέ σε χωράφι ιδιώτη.
Ηλ. Αυδής: Όλα τα σπίτια υποχρεούνται να ενώσουν τους νεροχύτες της κουζίνας με την αποχέτευσή τους. Συμφωνώ για το έργο των ομβρίων.
Αλ. Σάββας: Χρειάζεται συνολική μελέτη για τα όμβρια ύδατα. Μπορεί να εκτελεστεί σταδιακά αλλά η μελέτη πρέπει να γίνει εξ αρχής ολοκληρωμένα. Ασφαλώς, στους αγωγούς ομβρίων υδάτων δεν πρέπει να πέφτουν οικιακά λύματα ούτε να υπάρχουν σπίτια χωρίς αποχέτευση. Τέλος, ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για την εκκένωση των οικιακών αποχετεύσεων με δημοτικό βυτιοφόρο και χαμηλό κόστος.
Κ. Λαϊνάς: Το ποσό των 10.000 € είναι ένα επαρκές ποσό για να γίνει το έργο στη Χρυσοβίτσα και να σταματήσει να καταστρέφεται η άσφαλτος. Ο κος Γεωργούλας δεν ψήφισε υπέρ γιατί είπε ότι δε γνωρίζει το θέμα.
Κ. Τσόμπος: Μπορεί να σταματήσει το έργο επειδή ο κ. Γεωργούλας δεν ψήφισε υπέρ;
Κ. Λαϊνάς: Όχι, έχει ήδη ψηφιστεί από το λοιπό δημοτικό συμβούλιο.
Γ. Χρόνης: Άρα συμφωνούμε ότι θα προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αφού υπάρχει και η συγκατάθεση των κατοίκων της κοινότητας.

ΘΕΜΑ: ΚΑΣΤΡΟ «ΚΟΡΟΝΤΑ»
Γ. Χρόνης: Είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη αξιοποίησης του Κάστρου. Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων ζήτησε να οριοθετηθεί η περιοχή του Κάστρου και να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, να γίνουν μονοπάτια περιπάτου με κατάλληλο φωτισμό. Βεβαίως, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων (μαντριά).
Π. Λαζαρόπουλος: Το θέμα του Κάστρου «καίει» την περιοχή. Ο Δήμος πρέπει να επιμείνει.
Μ. Κοντοπάνος: Αν γίνει κάτι, θα ωφεληθεί το χωριό και θα τύχει προσοχής από την Περιφέρεια.
Αλ. Σάββας: Έχουμε στείλει υπόμνημα για την αναγνώριση του Κάστρου ως μνημείου για να πάρουμε το ποσό που αντιστοιχεί. Έγινε πρόσφατα στην Μπαμπίνη. Το μονοπάτι είναι απαραίτητο για την ομαλή πρόσβαση επισκεπτών. Για όλα αυτά χρειάζεται η συνεργασία του Δήμου.
Τζ. Παπαδημητρίου: Η οριοθέτηση του Κάστρου σημαίνει και δέσμευση των παρακείμενων ιδιοκτησιών;
Γ. Χρόνης: Ναι, δεσμεύονται.
Τζ. Παπαδημητρίου: Υπάρχουν συμβόλαια ιδιωτών.
Κ. Τσόμπος: Υπάρχει τουριστική υποδομή για να δεχτεί τα πούλμαν με τους επισκέπτες;
Παρέμβαση πάτερ Φώτιου Χατζή και αποχώρησή του για λόγους υγείας.

ΘΕΜΑ: ΝΗΡΕΑΣ
Γ. Χρόνης: Τα φορτηγά της εταιρείας «Νηρέας» καταστρέφουν τους δρόμους αλλά να σκεφτούμε ότι υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη αφού εκεί δουλεύουν αρκετοί νέοι κάτοικοι του χωριού.
Π. Λαζαρόπουλος: Μια επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί με περιορισμούς και όχι ασύδοτα. Ας ξοδέψει κάποιο ποσό η εταιρεία για τις φθορές που προκαλούνται από τα οχήματά του.

ΘΕΜΑ: Α.Ε. ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ (Α.Ε.Χ.)
Γ. Χρόνης: Έχει σταλεί επιστολή από τον πρόεδρο της Α.Ε.Χ. με την οποία ζητείται ο καθαρισμός μπαζών στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και η κατασκευή τουαλέτας, καθώς θεωρείται προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ομάδας στην ανώτερη κατηγορία που ανήκει πλέον. Ζητάω βοήθεια από τον κο αντιδήμαρχο.
Κ. Λαϊνάς: Θα υπάρξει βοήθεια από το Δήμο.
Αλ. Σάββας: Φέτος, η ομάδα ανέβηκε κατηγορία και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερα έξοδα. Προσοχή μην αποκλειστούμε για λόγους όπως η μη ύπαρξη τουαλέτας.

ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Γ. Χρόνης: Το χωριό μας αποτελείται κυρίως από κτηνοτρόφους, γι’ αυτό πρέπει να ανοιχτούν αγροτικοί δρόμοι, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις ιδιοκτησίες γης. Η Δημοτική Αρχή συμφωνεί με αυτό αλλά χρειάζεται καλή θέληση από όλους για να παραχωρηθεί χώρος για το άνοιγμα των δρόμων.
Π. Λαζαρόπουλος: Αφού υπήρχαν δρόμοι για τα γαϊδούρια, πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να περνούν σήμερα οχήματα.

ΘΕΜΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Γ. Χρόνης: Πρόταση για λαογραφικό μουσείο και πρόταση για μουσείο καπνού. Δύο μουσεία για ένα χωριό είναι πολλά. Εγώ θα φροντίσω για την ύπαρξη ενιαίου χώρου στέγασης των δύο συλλόγων αρκεί να υπάρξει συμφωνία των δύο συλλόγων και κοινή πρόταση.
Ο Π. Λαζαρόπουλος έγραψε στην εφημερίδα «Χρυσοβιτσιάνικα Νέα»: «το ύστερο δεν γίνεται πρώτο», γιατί ως τοπικό συμβούλιο πήραμε την απόφαση (αρ. πρωτ. 1/2015) να παραχωρήσουμε στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο αίθουσα του Σχολείου για την ίδρυση Μουσείου Καπνού. Αν οι δύο Σύλλογοι του χωριού δεν συμφωνήσουν, εγώ θα προτείνω την ίδρυση κοινοτικού μουσείου με μηδενικό κόστος. Να μην προκαλούμε την κοινωνία δαπανώντας υπέρογκα ποσά 100.000 € και πλέον. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος ζήτησε χώρο του κοινοτικού καταστήματος για ίδρυση βιβλιοθήκης, η Α.Ε.Χ. ζήτησε στέγη και εγώ ζητάω μια κοινή πρόταση από όλους για να τη φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Π. Λαζαρόπουλος: Η ιδέα για το μουσείο υπάρχει εδώ και 8 χρόνια. Εγώ και ένας άλλος συγχωριανός έχουμε φυλάξει αντικείμενα προς έκθεση σε αυτό αλλά χρειάζεται η αποδοχή και συνεργασία όλων.
Γ. Χρόνης: Σε εμένα ως πρόεδρο δεν έχει έρθει σχετικό αίτημα.
Π. Λαζαρόπουλος: Γιατί σου ήρθε αίτημα για τον αγωγό των ομβρίων; Εσύ έπρεπε να επιληφθείς.
Γ. Χρόνης: Η αποχέτευση είναι ανάγκη, όχι αίτημα.
Θαν. Μελεούνης (ετών 17): Πού ανήκει η στρατώνα; Ανήκει στην εκκλησία.
Π. Λαζαρόπουλος: Εγώ τη ζήτησα από το Μητροπολίτη.
Αλ. Σάββας: Ο Σύλλογος «Τα Κόροντα» βλέπει το μουσείο στα Αγράμπελα και ζηλεύει. Επί χρόνια έκανε ενέργειες για κάτι αντίστοιχο στη Χρυσοβίτσα. Έχουμε ήδη προσκομίσει μελέτη-δωρεά του Δημήτρη Κίσσα. Στο σχολείο δεν μπορεί να στεγαστεί μουσείο και δεν μπορούν να γίνουν δύο μουσεία. Το μουσείο θα έχει το συμβούλιό του. Ας λύσουμε το πρόβλημα χωρίς κόντρες και ας γίνουμε όλοι αρωγοί.
Γ. Χρόνης: Ξαναλέω ότι δεν έχει έρθει αίτημα. Το 1981 γράφτηκε στα «Χρυσοβιτσιάνικα Νέα» ότι το μουσείο μπορεί να στεγαστεί στο κοινοτικό γραφείο. Γιατί τώρα δεν μπορεί; Μίκρυνε το κτήριο; Είναι προκλητικό να ζητάμε 100.000 € για ανέγερση μουσείου. Και γιατί κάποιοι ζητούν κατασκευή δευτέρου ορόφου αντί για επέκταση που είναι οικονομικότερη;
Κ. Λαϊνάς: Γιατί επιλέγετε εσείς τη θέση του μουσείου; Έπρεπε να φέρετε την πρόταση στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου.
Αλ. Σάββας: Του την κοινοποίησα.
Γ. Χρόνης: Δεν έστειλες αίτημα στο τοπικό συμβούλιο αλλά στο Δήμο.
Παν. Σαμαράς: Εμάς μας ενδιαφέρει το Τ.Ο.Ε.Β. και όχι το μουσείο.
Π. Λαζαρόπουλος: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Γ. Χρόνης: Εγώ παραχωρώ την αίθουσα του κοινοτικού γραφείου για στέγαση μουσείου.
Π. Λαζαρόπουλος: Δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει επέκταση δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα.

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Γ. Χρόνης: Ο σύνδεσμος «Τα Κόροντα» με μια επιστολή του ανακοίνωσε ότι δεν θα διοργανώσει φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς του χωριού και ζήτησε τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Εγώ δηλώνω πως δεν έφτασε σχετικό αίτημα στο τοπικό συμβούλιο Χρυσοβίτσας.
Αλ. Σάββας: Το συζητήσαμε στην προηγούμενη συνέλευση της ποδοσφαιρικής ομάδας. Έδωσαν σε κάποιον τη σχετική επιστολή να σου την παραδώσει.
Γ. Χρόνης: Δεν έφτασε ποτέ σε μένα αυτή η επιστολή εκ των προτέρων. Μου τη δώσατε στη συνέλευση που αναφέρετε αλλά εκεί δεν μπορούσα να απαντήσω.
Αλ. Σάββας: Ωστόσο έλαβες γνώση.
Γ. Χρόνης: Νομίζω ότι δεν έχετε το θάρρος να φέρετε θέμα στο τοπικό συμβούλιο. Μας αγνοείτε διακριτικά. Απευθύνεστε στο Δήμο. Οι ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Χ. είπαν ότι πάρθηκαν 300 € από την ομάδα από το Σύλλογο «Τα Κόροντα» όταν αυτός υπέστη οικονομική ζημία μετά τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα οποία επιστράφηκαν το Νοέμβριο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας υπευθύνων ομάδας με το Σύλλογο.
Αλ. Σάββας: Είναι συκοφαντία αυτό και θα τη συζητήσουμε αλλού. Να ενδιαφερθείς για την ομάδα.
Γ. Χρόνης: Έχω δείξει το ενδιαφέρον μου ακόμα και με δωρεές που έχω κάνει στην ομάδα. Κλείνω το θέμα, δεν μου δώσατε επιστολή.

ΘΕΜΑ: ΠΗΓΑΔΙΑ
Γ. Χρόνης: Μάθαμε για καταγγελία αγνώστου στον αρχαιοφύλακα για την ανακατασκευή των πηγαδιών.
Αλ. Σάββας: Έγινε αλλοίωση των πηγαδιών στο Σορόκι και στο Πέρα Πηγάδι. Ο Τσιόπος (αρχαιοφύλακας Βασιλόπουλου) δεν επιβεβαιώνει αν υπάρχει καταγγελία. Η καταγγελία έγινε στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Γ. Χρόνης: Αν υπάρχει, να τη φέρεις.
Αλ. Σάββας: Η καταγγελία δεν έχει ισχύ γιατί δεν υπήρξε αλλοίωση. Θα βρω ποιος το έκανε.
Γ. Χρόνης: Δεν μου αρέσει να υπάρχει μομφή εις βάρος μας.
Αλ. Σάββας: Δεν ενήργησε αυτεπάγγελτα ο Τσιόπος. Άλλος του έδωσε τα στοιχεία.
Και για το πηγάδι στο Πανώριο, να πούμε ότι έχει φραχτεί έως μισό μέτρο πριν. Να ζητήσεις από την ιδιοκτήτρια να μετακινήσει το φράχτη εκεί που πρέπει να είναι.
Γ. Χρόνης: Ο αρχαιοφύλακας Τσιόπος είδε το πηγάδι και είπε ότι δεν υπάρχει καταγγελία από το χωριό. Μίλησα και με το Σαμαντά.
Αλ. Σάββας: Μην ανακατεύεις το Σαμαντά. Αν βρω την καταγγελία, θα την αναρτήσω δημόσια.
Γ. Χρόνης: Να το κάνεις. Κυρίες και κύριοι, τελειώσαμε τα θέματά μας, σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας. Καλή σας νύχτα.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο