Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αρχαία ευρήματα σε χώρα που δεν θέλει άλλα…

   " Δεν είναι τυχαίο ότι στο Αγρίνιο έχουμε πανεπιστημιακό τμήμα που συνδέει την αρχαιολογία με τις τεχνολογίες και κανένας δεν έχει φροντίσει να δουλέψει ένα σοβαρό σχέδιο που θα συνδυάζει την αναπαράσταση των τρομακτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατά καιρούς, με μουσειακές επενδύσεις από Δημόσιο και ιδιώτες ή με ένα ολοκληρωμένο πακέτο τουριστικής πρακτόρευσης που θα περιελάμβανε επισκέψεις και περιηγήσεις σε Άκτιο, Ναύπακτο, Κοκκάλια, Μεσολόγγι, Στράτο, Οινιάδες.
      Τα παιδιά στα μέρη μας για την Κλεοπάτρα ξέρουν ότι είχε μεγάλη μύτη, τους Γαλάτες τους ξέρουν σαν καλά παιδιά (κι αντιστασιακά, πάνω απ’ όλα) από τον Αστερίξ, ενώ για την Έξοδο, τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή  τον εποικισμό της Νικόπολης ξέρουν ό,τι περισσεύει από το διδακτικό πρόγραμμα, αν και εφόσον δεν έχει καταλήψεις ".
Έχουμε ότι μας αξίζει, χωρίς αμφιβολία....
         

     Στην περιοχή μας έχει γίνει η Ναυμαχία που αποφάσισε το πού σταματάει οριστικά η ναυτική επιρροή της Ανατολής και του Ισλάμ και μέχρι που θέτει τα όρια ο Χριστιανικός κόσμος. 
     Στην περιοχή μας έχει γίνει μια άλλη Ναυμαχία που αποφάσισε ότι τελειώνει ο Ελληνικός κόσμος και έρχεται οριστικά η ώρα του Ρωμαϊκού κόσμου για αιώνες. 
    Στην περιοχή μας έχει γίνει μια Έξοδος από μια πολιορκημένη πόλη που έκανε τον δυτικό κόσμο να μεταστραφεί απέναντι στην Ανατολή και να αποφασίσει να νεκραναστήσει έναν από τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. 
     Στην ευρύτερη περιοχή μας ηττήθηκε από τους Αιτωλούς οριστικά ο λαός-ακρίδα που λεγόταν Γαλάτες, ένας από τους λίγους παγκοσμίως που σκότωνε για να σκοτώνει και δεν άφηνε τίποτε ζωντανό στο διάβα του, ο οποίος αν δεν είχε ανακοπεί στα μέρη μας ο αρχαίος κόσμος θα είχε πάρει άλλη μορφή. 
     Στην περιοχή μας ένας πολιτισμός ξερίζωσε τους ντόπιους και ερήμωσε τα χωριά και τις πόλεις για να εποικήσει μια άλλη περιοχή.........



      Όλα τα παραπάνω τα σκεφτόμουν καθώς έβλεπα τις νέες αστειότητες με την Αμφίπολη και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας στα δίκτυα που θα ήθελαν τόσο απελπισμένα η Αμφίπολη να ήταν ένα σκηνικό του Σαμαρά! Τόση λύσσα μόνο από Έλληνα προς Έλληνα μπορείς να τη δεις. Και τόση προσβολή, απαξία, χλευασμό. Η αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ έδειξε το μεσαίο δάχτυλο μιας κυρίας για να μας εξηγήσει τι πιστεύει για την παλαβομάρα μας. Κάποια άλλη αρχαιολόγος σήμερα αντικρούει τις πρόσφατες ανακοινώσεις με επιχειρήματα. Αυτό είναι άλλο και η κακιασμένη χλεύη είναι άλλο…
         Οι μασκαράτες του Καμμένου στη Σαλαμίνα εξηγούν το μίσος των παιδιών για την Ιστορία αυτού του τόπου, για τις συνεχείς καταλήψεις, για το γεγονός ότι κανένας δεν έχει σκεφτεί ότι με τόση Ιστορία και γράμματα θα έπρεπε να παράγει πλούτο η Ελλάδα από τα πανεπιστήμιά της. Ναι, να τα εμπορεύεται, κανονικά και με το νόμο. Εμείς από την άλλη ασχολούμαστε με την σχέση Αλεξάνδρου-Ηφαιστίωνα μπας και την φέρουμε στα μέτρα του χαβαλέ. Και το παράξενο σε αυτό είναι ότι πρωτοστατούν κάτι απίθανοι προοδευτικάνοι, που κατά τα λοιπά είναι με τους ανοιχτούς ορίζοντες και με την αυτοδιάθεση του ανθρώπου. Όχι, αν πρόκειται για θέμα που μπορεί να φέρει αίγλη στη χώρα που μισούν θανάσιμα. Εκεί ξεκατινιάζονται, ερμηνεύοντας τον τότε κόσμο με τα μεταχριστιανικά ή τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Δεν τους πειράζουν οι σημερινοί μαζικοί βιασμοί αγοριών που είναι θεσμός σε κάποιες φατρίες στο Αφγανιστάν γιατί εκεί είναι πολυπολιτισμός. Αλλά για τον Αλέξανδρο έχουν πολύ κράξιμο κι ας μην ξέρουν τίποτε άλλο για την περίπτωσή του. Πως έζησε, πως πέθανε, τι είπε.
        Δεν είναι τυχαίο ότι στο Αγρίνιο έχουμε πανεπιστημιακό τμήμα που συνδέει την αρχαιολογία με τις τεχνολογίες και κανένας δεν έχει φροντίσει να δουλέψει ένα σοβαρό σχέδιο που θα συνδυάζει την αναπαράσταση των τρομακτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατά καιρούς, με μουσειακές επενδύσεις από Δημόσιο και ιδιώτες ή με ένα ολοκληρωμένο πακέτο τουριστικής πρακτόρευσης που θα περιελάμβανε επισκέψεις και περιηγήσεις σε Άκτιο, Ναύπακτο, Κοκκάλια, Μεσολόγγι, Στράτο, Οινιάδες.
        Τα παιδιά στα μέρη μας για την Κλεοπάτρα ξέρουν ότι είχε μεγάλη μύτη, τους Γαλάτες τους ξέρουν σαν καλά παιδιά (κι αντιστασιακά, πάνω απ’ όλα)από τον Αστερίξ, ενώ για την Έξοδο, τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή  τον εποικισμό της Νικόπολης ξέρουν ό,τι περισσεύει από το διδακτικό πρόγραμμα, αν και εφόσον δεν έχει καταλήψεις.
Έχουμε ότι μας αξίζει, χωρίς αμφιβολία.

Γ. Συμψηρής
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο