Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΥΡΙΚΟΥ-ΚΑΡΑΟΥΛΗ: ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ!


ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ 

Γράφει η: Σταματία Κυρίκου-Καραούλη 

      Στο ζοφερό κλίμα των ημερών, στο οποίο και ζούμε ο τόπος μας έχει ανάγκη να πιαστεί από κάτι ως ιδανικό που θα του δώσει την ελπίδα να πιστεύει σ΄ένα καλύτερο Αύριο.
     Φέτος όπως και πέρυσι οι Φιλολογικές Βραδιές τάραξαν τις Κυριακές του Δήμου μας, μέσα από τα θέματα και τις συζητήσεις μας που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο, την ιστορία, τον πολιτισμό μας μαζί με την ίδια τη κοινωνία και συνάμα τον Τόπο μας
    Η φετινή βραδιά ξεκίνησε με το θέμα των Πολιτιστικών Συλλόγων που η συμβολή τους  δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και επιτακτική. Πολιτιστικός Σύλλογος σημαίνει ομάδα ανθρώπων που στόχο έχουν τη συλλογικότητα
     Σκοπός της παρουσίας τους σ΄έναν τόπο φανερώνουν και ενδυναμώνουν την ιστορία μας, τα ήθη- έθιμα, τις παραδόσεις μας, ακόμα και τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής /πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως ταυτόχρονα και τη προστασία του φυσικού κάλλους ενός τόπου..........



      Ενώ η έννοια πολιτισμός μπορεί εύλογα να συσχετιστεί με τα παραπάνω στο σημείο αυτό, όμως σήμερα μπαίνει ο όρος ανάπτυξη ως μέσο επίτευξης και απόκτησης υλικών αγαθών. 
   Η εθιμοτυπία και η παράδοση προσπαθούν να διασφαλισθούν έχοντας ως στόχο την οικονομική ευημερία, κάτι που είναι λανθασμένος τρόπος σκέψης, μιας και ο πολιτισμός σχετίζεται με τον Άνθρωπο. Τέλος η παρέμβαση των Πολιτιστικών συλλόγων στο τρόπο εκμετάλλευσης και προώθησης του τουρισμού πρέπει να γίνεται με αυστηρότητα και έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί ο μονόδρομος εμπορευματοποίησης ως μόνος σκοπός της έννοιας πολιτισμός.

      Η συνέχεια τον ομιλιών έγινε παραδίδοντας τη σκυτάλη στον ορισμό της καρδιάς τόσο ως όργανο αισθήσεων, όσο και ως όργανο ζωής και επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού. Με τον όρο καλή καρδιά δεν εννοούμε μόνο το τρόπο σκέψης και συγχώρεσης κάθε ανθρώπινου σφάλματος ,αλλά εννοούμε και τρόπο "τροφής" , λειτουργίας αυτού του ζωτικού οργάνου που στόχο έχει τη συνέχιση της Ζωής όλων των όντων έλλογων και μη. "Τη καρδιά λένε οι ιατροί πρέπει να τη προσέχεις"... Να ζεις ήρεμα και χωρίς άγχος, να τη θρέφεις με βιταμίνες και όχι με λιπίδια..Έτσι γίνεται και με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη καρδιά πρέπει να τη θρέφεις με καλοσύνη και αλήθεια και όχι με κακία και μισαλλοδοξία, αν θες πραγματικά να ζήσεις!

    Επηρεασμένη από τα παραπάνω δεν είναι τυχαία η άποψη, πως το αποκορύφωμα της Φιλολογικής Κυριακής βρέθηκε στο θέμα" Ανθρώπινα Δικαιώματα".. Άνθρωπος , δημιούργημα Θεού και αγάπης. Πριν τη γέννηση του μέχρι τη στιγμή που γίνεται παιδί - άνδρας - γυναίκα έχει δικαιώματα βασισμένα στην ιερότητα της ζωής, της επιβίωσης, της παιδείας, της αξιοπρέπειας και αντίληψης. 
    Στις δύσκολες μέρες όμως, που ζούμε η έννοια άνθρωπος και αξιοπρέπεια έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η έννοια της διαφορετικότητας ονομάζεται ρατσισμός. Η έννοια της αντίληψης και της διαφορετικής γνώμης φασισμός. 
   Έχοντας δανειστεί τα ομηρικά λόγια για το τρόπο ζωής της Κίρκης, ο καθ. Νίκος Κολέζας σύγκρινε το πνεύμα της ορθής σκέψης με τον υλισμό και ατομισμό, που διέπει σήμερα τον άνθρωπο. Μήνυμα της βραδιάς είναι η αντίσταση στα φαύλα πολιτεύματα ,αντίσταση στην υποβάθμιση των αρχών, των εθών και των εθίμων μας. Η διόρθωση των βασικών μας στοιχείων είναι και η σωτηρία , ίσως του ανθρώπινου γένους.
      
      Η αυλαία της Κυριακής έκλεισε με τη σημασία της Ξένης γλώσσας και την πολυπολιτισμικότητα σε μια χώρα. Σε έναν κόσμο που οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, και νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών.
    Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους και την Παγκόσμια οικονομία. Η έννοια της πολυπολιτισμικότητας είναι μια επίκαιρη έννοια , καθώς και πρόβλημα για τη χώρα στην οποία ζούμε δεδομένου των δρώμενων που αντιμετωπίζουμε με τημετανάστευση λαών στην Ευρώπη. Η έννοια άνθρωπος δεν έχει χώρα προέλευσης. Μαζί του κουβαλά μια γλώσσα, μια κουλτούρα μια ζωή. Όταν όλοι οι άλλοι αποκαλούν κάποιον ξένο- αλλοδαπό για μας αυτό σημαίνει ήθη- έθιμα , παραδόσεις, διαφορετικότητα, σεβασμός, κουλτούρα-Άνθρωπος.Αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο προσπαθούμε να δώσουμε και που αρμόζει στον Τόπο μας. 

   Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την συμμετοχή σας
     Σε δύσκολους καιρούς, θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μας αν δε ζητούσαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Κέντρο Μέριμνας και τον δήμαρχο Ακτίου -Βόνιτσας που παρά τους χαλεπούς καιρούς συνεχίζει να δίνει το στίγμα και τη προσοχή του στην εκπλήρωση των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που απώτερος σκοπός τους είναι η εξύψωση του τόπου και των πολιτών μας.
     Θέλοντας να κλείσω με τις ευχαριστίες, παράκληση της ομάδας μας, είναι η αποπεράτωση του έργου "Πνευματικού Κέντρου".  






9 σχόλια:

  1. "....Πολιτιστικός Σύλλογος σημαίνει ομάδα ανθρώπων που στόχο έχουν τη συλλογικότητα.
    Σκοπός της παρουσίας τους σ΄έναν τόπο φανερώνουν και ενδυναμώνουν την ιστορία μας, τα ήθη- έθιμα, τις παραδόσεις μας, ακόμα και τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής /πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως ταυτόχρονα και τη προστασία του φυσικού κάλλους ενός τόπου..........
    Ενώ η έννοια πολιτισμός μπορεί εύλογα να συσχετιστεί με τα παραπάνω στο σημείο αυτό, όμως σήμερα μπαίνει ο όρος ανάπτυξη ως μέσο επίτευξης και απόκτησης υλικών αγαθών.
    Η εθιμοτυπία και η παράδοση προσπαθούν να διασφαλισθούν έχοντας ως στόχο την οικονομική ευημερία, κάτι που είναι λανθασμένος τρόπος σκέψης, μιας και ο πολιτισμός σχετίζεται με τον Άνθρωπο...."

    Όλο το παραπάνω κείμενο τίθεται σε τελείως λάθος βάση!!
    Από πότε ο πολιτισμός στοχεύει μόνο σε εθιμοτυπία και σε παράδοση;;
    O πολιτισμός είναι πάνω από όλα και πρωτοπορία.
    Όταν ο Όμηρος παράδειδε στην ανθρωπότητα τον Ιλιάδα και την Οδύσσεια δεν είχε κατά νού την παράδοση και την εθιμοτυπία.Το ίδιο και ο Πλάτωνας με τα έργα του , οι Επικουριοι φιλόσοφοι κ.λ.π.

    Ο πολιτισμός που προσκολλάται στην παράδοση και στην εθιμοτυπία είναι ένας νεκρός πολιτισμός.
    Και ευτυχώς που δεν προσκολάται διότι όλοι θα έπρεπε να ακούμε τσάμικα και όχι Χατζιδάκι , Θεοδοράκη , Ρεπέτικο κ.λ.π..
    Κατά ανάλογο τρόπο οι κινηματογραφικές ταινίες θα έπρεπε να αναφέρονται μόνο στον ...Τάσσο και στην Γκόλφω ....και όχι στο Ταξίδι στα Κύθηρα του Αγγελόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η άκριτη παραδοσιολατρεία απλώς άλλοθι του κρυπτο-συντηρητισμού. Τίποτα δεν έχει να κάνει ο κριτικός αναστοχασμός πάνω στη σχέση νέου-παλιού με τα αφελή λογύδρια που προσομοιάζουν μαθητική έκθεση της δεκαετίας του ΄50

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο ! στην Φιλολογο κ. Σταματια Κυρικου !
    Πολιτισμενος λογος ! ανθρωπινος !
    Μπραβο ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως απλος μελος της κοινωνιας μας !
    Θα ηθελα να ρωτησω την κ. Σταματια Κυρικου -Καραουλη !
    Να μας πει την γνωμη της και με βαση το παρον κειμενο-αναρτηση ! και εφοσον βεβαια δυναται , το εξης :
    - πιο πολιτικο κομμα απο τα υφισταμενα νομιμα πολιτικα κομματα και ως πολιτικοι εκφραστες της κοινωνιας μας πολιτικα κομματα , ειναι πιο κοντα στην εννοια και τον απολυτο σεβασμο της διαφορετικοτητας των ιδεων και των επιμερους αποψεων !
    Ευχαριστω !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι - Ξηρομερου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Γιαννέλη , το ερώτημα σας δεδομένου της σημερινής εποχής που ζούμε είναι αρκετά εύστοχο. Θεωρώ πως τα σημερινά κόμματα παρεκκλίνουν από αυτό που εμείς προσπαθούμε να ονομάσουμε ιδανικό (έτσι όπως το διδαχτήκαμε μέσα από τους αγώνες λευτεριάς και φιλοσοφικά έργα). Οι αρχές μας , τα πιστεύω μας, οι παραδόσεις μας, τα δικαιώματά μας , ο σεβασμός μας , η ιστορία μας ακόμη και η ίδια η γλώσσα μας φαίνεται να μη τους ενδιαφέρει. Θα μου πείτε ,αφού δε τους ενδιαφέρει πως εμείς να μη λειτουργούμε έτσι ατομικά υπερ του συμφέροντός μας . Θέλω να πιστεύω πως, ακόμη μέσα μας κάτι έχει μείνει από τον ένδοξο πολιτισμό μας. Ο τρόπος σκέψης των προγόνων μας είναι βασισμένος πάνω στις έννοιες δικαιώματα, τάξη, ευημερία, σεβασμός στο συνάνθρωπο , φιλοξενία κτλ. Μα σήμερα όμως κυριαρχεί ο φόβος, γιατί τα πολιτικά κόμματα μας έφτασαν σ΄ αυτό το σημείο της αβεβαιότητας και της αμφιβολίας. Δε ξέρω να σας πω αν κάποτε τα καταφέρουμε. Αυτό που πιστεύω εγώ , ωστόσο είναι πως αν δε παλέψουμε εμείς πρωτίστως μέσα από το ίδιο μας το σπίτι για τις αρχές και τις αξίες μας, τίποτα δε θ ΄ αλλάξει.
    Βλέπετε γύρω μας τι γίνεται, τις συνθήκες ζωής και ξάφνου όλοι αδιάφοροι. Ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες στα κόμματα ή σε άλλους φορείς , χωρίς να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Μακάρι να σας κάλυψα.
    Σταματία Κυρίκου Καραούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Πολλές φορές χαίρομαι όταν κάτι που πιστεύω υψηλό, έρχεται να μου δείξει πως δεν είμαι πρωτότυπος. Η πρωτοτυπία είναι μια νεανική διασκέδαση που πρέπει κάποτε να μείνει πίσω."
    Γ. Σεφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστω ! την συμπατριωτισσα μας , Κυρια Σταματια Κυρικου-Καραουλη !
    για την αποψη της στο θεμα που ετεθει , οσον αφορα την αντιληψη και την νοοτροπια που επικρατει στο εσωτερικο γενικα , των πολιτικων κομματων και με πολυ εξαιρετικες -ισως - εξαιρεσεις στον γενικο κανονα.
    και νομιζω οτι ολοι μας συμφωνουμε ! σε κατι σωστο που ειπωθηκε απο την κ. Κυρικου ! οτι , εαν εμεις ως ατομα - ξεχωριστα ο καθενας μας- δε'ν αλλαξουμε τον εαυτο μας εστω και σταδιακα προς το καλυτερο και ολοι μας γνωριζουμε τι' ειναι καλο και τι' ειναι καλυτερο ! δε'ν προκειται ποτε, να ανακαμψουμε ως ατομα και αρα και' ως κοινωνια !
    Οι δασκαλοι των σχολειων , το γνωριζουν πολυ καλα αυτο.
    Σε μια ταξη μαθητων , εαν ο καθε μαθητης βελτιωνει σταδιακα την σχολικη του επιδοση στα μαθηματα , τοτε αυτη η βελτιωση , θα μεταφερεται συνολικα μεσα στην ταξη ! θα αυξανεται δηλαδη σταδιακα και ο μεσος ορος επιδοσης συνολικα της ταξης !
    Ακριβως το ιδιο ειναι και συμβαινει και σε ολες τις μορφες και επιπεδα οργανωσης της κοινωνιας ! φορεις πολιτικοι , πολιτιστικοι και ακομα μπορει να συμβει και με αλλες βεβαια προυποθεσεις και σε οικονομικες μορφες οργανωσης , δηλαδη σε οικονομικες επιχειρησεις.
    καλημερα σε ολους μας !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι - Ξηρομερου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιδανικο !
    Μιας πολιτισμενης και δημοκρατικης κοινωνιας ! ειναι :
    η δωρεαν προσχολικη αγωγη και παιδεια ! για ολα τα μικρα παιδια !
    και σε ολες τις κοινοτητες του Ξηρομερου ! και τα χωρια !
    Αρχοντοχωρι - Ξηρομερου !
    Αιτωλοακαρνανιας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..ΒΡΕ ΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ..... ΜΗΝ ΔΗΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ Η ΚΑΠΟΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΚΟΚΡΗΤΙΚΑΡΕΤΕ.....ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ.ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΗΘΗΤΕ ΜΕ ΕΠΙΕΙΚΙΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο