Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κόπηκαν οι φοίνικες που κοσμούσαν το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας



ΦΩΤΟ: Απόστολος Δήμου

Σύμφωνα με πληροφορίες τους χτύπησε το Σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus)

       Χθες το πρωί οι περαστικοί γύρω από το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας ξαφνιάστηκαν από το μηχάνημα που πλησίασε το Κέντρο Υγείας, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια το κόψιμο σε δύο φοίνικες που κοσμούσαν τον περιβάλλοντα χώρο.
     Σύμφωνα με πληροφορίες τους φοίνικες τους χτύπησε το Σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus) και έπρεπε οπωσδήποτε να κοπούν καθώς το σκουλήκι τους είχε καταστρέψει, αλλά και να μην εξαπλωθεί επικίνδυνα σε όλη τη Βόνιτσα το κόκκινο σκαθάρι που πλήττει τους φοίνικες...........



Η μάστιγα είναι ξενόφερτη
    Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.
    Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.
    Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες (ένθετη αριστερά) ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.
     Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.
      Η αντιμετώπιση του σκαθαριού θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Μια εναλλακτική λύση στα εντομοκτόνα είναι η χρήση συσκευών μικροκυμάτων που θερμαίνουν το εσωτερικό του δέντρου και σκοτώνουν έτσι τις προνύμφες.


3 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους.
    Παρατηρήθηκε ότι οι φοίνικες κτυπιούνται από το κόκκινο σκαθάρι, όταν καθαριστούν από τα φύλλα τους. Αυτό το αντιληφθήκαμε στον φοίνικα της Κας Μασούρα, στους δύο φοίνικες της νέας παραλίας και σε έναν στη παλιά παραλία.
    Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει (τουλάχιστον στη Βόνιτσα) κτύπημα σκαθαριού σε φοίνικες που να έχουν μείνει "ακούρευτοι".
    Παρακαλώ για την ευρύτερη διαπίστωση, είναι σημαντικό να σώσουμε τους υπόλοιπους φοίνικες.

    Με εκτίμηση
    Ντίνος Στυλιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 2 χρόνια,παρόλα αυτά η παρέμβαση του δήμου είναι να κόβει τους άρρωστους φοίνικες,καμία ενέργεια πρόληψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΈΛΕΤΕ ΚΑΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο