Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πολιτιστικά «Μαύρα μεσάνυχτα» στην Κατούνα!

      Ένας φίλος από την Κατούνα, μας έστειλε επιστολή, που μιλάει για στασιμότητα και  παρακμή των εκδηλώσεων πολιτισμού στην Κατούνα από το δήμο Ακτίου Βόνιτσας και μας γράφει: 

       Η Κατούνα είναι το χωριό όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι εκδηλώσεις του Κέντρου Μέριμνας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας με τίτλο «Θερινά Ραντεβού», (όπως φαίνεται την Κατούνα την έστησαν στο Ραντεβού) περιορίζονται μόνο στην έδρα του Δήμου τη Βόνιτσα, λίγες στην Πάλαιρο και κάτι «πατοσόρια» τα έστειλαν στην Κατούνα. 
      Ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας βγήκε από νωρίς να διαφημίσει τα «Θερινά Ραντεβού», προσπάθησε να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για το «καλό μας», η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, αφού έφερε το μαρασμό, την εγκατάλειψη και την απαξίωση. 

Οι παρακάτω εκδηλώσεις ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ (άραγε γιατί;): 
-3/07 ΚΑΤΟΥΝΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΕΥΒΟΙΩΤΗ. ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ. ΩΡΑ 21:30 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.
-17-18-19/07 ΚΑΤΟΥΝΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΚ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΟΥΝΑΣ).
-07/08 ΚΑΤΟΥΝΑ: ΖΑΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ THE ARTIST SHOW 21:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ.
-08/08 ΚΑΤΟΥΝΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK". ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΕ  ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥ Β. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΤΟΥΝΑΣ)

      Το περίφημο ενδιαφέρον του Πρόεδρου του Κέντρου Μέριμνας για την Κατούνα, μεταφράστηκε σε εικόνα της παρακμής, εγκατάλειψη του πολιτισμού, εγκατάλειψη της τέχνης, εγκατάλειψη των αξιών, σε έναν χώρο που κάποτε έσφυζε από ζωή.....




     Η κοροϊδία όμως δεν σταματά εδώ: Γκρέμισαν και το σιντριβάνι στην Πλατεία κατακαλόκαιρο και άφησαν τουλάχιστον για ένα μήνα τους μαγαζάτορες να «τρώγονται» μεταξύ τους για τα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας και εδώ η δημοτική αρχή φάνηκε ανήμπορη να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους.
      Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο γεγονός στην Κατούνα την έδρα της ενότητας Μεδεώνος, να απαξιώνονται οι εκδηλώσεις πολιτισμού. Αντί να σηκώνουν ψηλά το πολιτισμό στην Κατούνα, τον απαξίωσαν και όχι μόνο αυτό, αλλά δε βλέπουν και το γεγονός ότι η ανάδειξή τους αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας.

      Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κατούνα είχαμε για πολλά χρόνια σπάνιες πατριδοτοπικές εκδηλώσεις, παραδόσεις (επι εποχής Βαγγέλη Κουτιβή αλλά και της Αφροδίτης Μπουμπούλη) που φτιάχτηκαν με μεράκι και από την αγάπη του κόσμου. Κάποιοι πρωταγωνίστησαν και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα μαζί τους, όμως δημιούργησαν Λαϊκή παράδοση μέσα από τις εκδηλώσεις.

        Μαύρα μεσάνυχτα  θα έχουμε φέτος στην Κατούνα. Θα μας λείψει  η λάμψη και η καλαισθησία των παλαιοτέρων εκδηλώσεων μας.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Καληνύχτα Κατούνα….

ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΗΣ

12 σχόλια:

  1. Λετε οτι ο Κουτιβης έφερε στην Κατουνα εκδηλώσεις πολιτισμού.. ..
    Που είναι τωρα ο Κουτιβης;
    Αυτος με παθος στήριξε τον Αποστολακη , με αποτέλεσμα να τον βάλει στο κεντρο μεριμνας του δήμου.. .δεν μπόρεσε να κανει κατι για την Κατουνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πω τώρα για αυτά που διαβαζω...οι ίδιοι οι κατουνιωτες κατηγορουσαν τον Κουτιβη για τις εκδηλώσεις που έκανε και λεγανε διάφορα εναντιον του....και τωρα είναι αυτοί που τον εκθιαζουν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενω η γιορτη της τσιπουρας ειναι πολιτισμος κατα την Αποστολακειο θεωρια.Οπως και η προβατινα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΒΗ.ΚΑΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ.ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΕΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΣΑΣ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ ξέχασαν που πέφτει η κατούνα,άφαντοι όλοι!ο δήμαρχος έχει κανα 6μηνο να ανηφορίσει.οι δημοτικοί σύμβουλοι (όλοι) γιατί είναι απομακρυσμένοι από τον κόσμο;δεν υπάρχουν χρήματα,να το δεχτούμε..αλλά αυτή η απαξίωση δεν δικαιολογείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο πολιτιστικός σύλλογος αραχιαίο μεδεωνα δεν έκανε ποτέ εκδηλώσεις προς ωφελος του δήμου. Είναι καθαρά σύλλογος που λειτουργεί με την συμμετοχή μόνο των δημοτών. Λόγω του ότι προεδρεύει η κυρία μπουμπουλη φρόντισε ο κύριος στουπας και οι ομοιοι του να τον απορριψουν από κάποιες επιτροπές. Εδώ φυσικά πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον κατουνιωτη κύριο στουπα και τους συναδέλφους του. Φρόντισαν τον περασμένο χειμώνα να αντιγράψουν και τις εκδηλώσεις του με φυσικά παταγωδώς μεγάλη αποτυχία. Δεν σας έχουμε ανάγκη κύριοι του δημαρχειου. Αποτύχατε. Καληνύχτα σας. Μέλος του συλλόγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέντε καρέκλες, ένα συντριβάνι, πενταμηνα που δεν δουλεύουν. Είναι σπίτι τους, είναι διακοπές και κατά τα άλλα πληρώνονται. Αυτοί είστε κύριοι της κατουνας. Μηδενικό το έργο σας. Άχρηστοι παντελώς. Κατασπαληση του χρήματος των δημοτών δεξιά και αριστερά και μόνο λόγια, λόγια, λόγια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΜΕ 8000 ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΠΙΚΑΛΛΟΥΝΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΚΛΑΦΟΥΝΑ ΤΩΡΑ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μας αρέσει η ντόπια γιορτή της προβατίνας , που τραβάει τόσους επισκέπτες. Δεν μας αρέσει η γιορτή της τσιπούρας αλλά τρέχουμε στη γιορτή της σαρδέλας στη Πρέβεζα. Δεν μας αρέσουν οι εκδηλώσεις με τα άλογα που φέρνουν τόσο κόσμο από όλη την Ελλάδα. Κι αυτές οι εκδηλώσεις με τους παραδοσιακούς χορούς ; Που ακούστηκε το 2015 να ορεύουμε ακόμα τσάμικο και καλαματιανό…. Ξέρω , ξέρω . Μια και δεν υπάρχουν προτάσεις, φαντάζομαι σας αρέσει να σας αφήσουν στην ησυχία της φραπεδιάς σας και στην ακινησία. Να σταλίζεστε στον ίσκιο στη παραλία. Έτσι, έτσι . ΝΑ ΣΤΑΛΙΖΕΣΤΕ όπως τα πρόβατα (για να γίνω κατανοητός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΜ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ .....ΗΔΗ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να αναβιώσουν το έθιμο της Τσιγκολελέτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο