Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

«ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ», να ονομασθεί η Ιόνια οδός

«…Νάχετε τον σταυρό στο μέτωπο για να σας γνωρίζουν ότι είσθε Χριστιανοί…» 
Προφ. Άγιος Κοσμάς 

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

     Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του τόπου μας και κατ΄ επέκταση όλης  της Δυτικής Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε ότι εδώ και πολλούς αιώνες μεγάλοι Θρησκευτικοί και Πολιτικοί Ηγέτες ανέδειξαν με τις πράξεις των  τούτη τη γωνιά της όμορφης Ελλάδας μας. Όλη αυτή η περιοχή γνώρισε την πολυδιάστατη προσφορά του ευεργετισμού όπου  μεγάλες χορηγίες, υλικές και πνευματικές, υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση, τον πολιτισμό του Ελληνικού Γένους,  ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 
      Εάν όλοι εμείς τιμήσουμε το παρελθόν μας, μπορούμε με τις πράξεις μας να θωρακίσουμε το μέλλον μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλάμε για  Κληρικούς και λαϊκούς, Άγιο Κοσμά, Όσιο Ευγένιο,  για Χατζηκωσταίους, Ζωσιμάδες, Τρικούπηδες και άλλες μεγάλες προσωπικότητες.
     Αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε τη μνήμη του Μεγάλου Δασκάλου, του Θεόπνευστου προφήτη, Ισαποστόλου, διαφωτιστή του Γένους, τον προστάτη μας,  Άγιο και Ιερομάρτυρα,  Κοσμά τον Αιτωλό.....



   Ο Οσιολογιότατος Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, Αρχιμανδρίτης  Θεόκλητος Ράπτης μας γράφει: «…Δρόμος μακρύς, ο δρόμος του Ισαποστόλου. Τον περπάτησε με ζήλο. Αγάπησε το Θεό μ΄όλο του το είναι. Αγάπησε τους αδελφούς περισσότερο κι από τον εαυτό του. Όλα για το Χριστό. Όλα για τους αδελφούς του… Όπλο του σ΄αυτή την πορεία, ένας Σταυρός, ένα κομποσχοίνι και η ρομφαία του Θείου Λόγου… Μ΄αυτό το Λόγο ξερριζωτής και χαλαστής του κακού και φυτευτής του ωραίου και του αιώνιου, ο Προφήτης του Γένους… Ναι στα 65 του χρόνια ο δρόμος τελειώνει, στα μαρτυρικά βουνά της Βορείου Ηπείρου. Σ΄ένα μεγάλο δένδρο κρέμεται η αγχόνη του Ιερομάρτυρα. Από το Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, στο μεγάλο δένδρο στο Κολικόντασι…».

       Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και ευεργέτης του δουλωμένου  Έθνους  στις περιοδείες του δίδασκε Χριστιανισμό, φτάνοντας μέχρι τα απάτητα μέρη των κλεφτών. Οι τέσσερες  περιοδείες του ξεκινούν από το 1760 και τελειώνουν το 1779.  Αεικίνητος, ακούραστος,  γύρισε πολλά μέρη της Ελλάδας κηρύττοντας, διδάσκοντας, κτίζοντας εκκλησίες και σχολεία. 
      Ο Πατροκοσμάς έδρασε την εποχή που οι Τουρκαλβανοί έσφαζαν τον Ορθόδοξο κλήρο και παρά την απογοήτευση που υπήρχε στα 300 χρόνια σκλαβιάς μιλούσε για το ποθούμενο…  με ελπίδα,  μιλούσε για την απελευθέρωση και για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν η μεγάλη θρησκευτική προσωπικότητα του Γένους μας στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Κράτησε ψηλά τη Χριστιανική και Εθνική συνείδηση και προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.  
       Περπάτησε σε όλα τα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της  Άρτας, των Ιωαννίνων, της Βορείου Ηπείρου μέχρι το Κολικόντασι, με λίγα λόγια περπάτησε από την αρχή μέχρι το τέλος τον δρόμο πάνω στον οποίο  έχει χαραχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου η σημερινή Ιόνια Οδός και η οποία όπως κατά καιρούς ακούμε θα τελειώσει το 2017.  
      Το έργο Του υπήρξε πολυσχιδές και Εθνοσωτήριο. Ο λαός μας κατά καιρούς τίμησε με πολλούς τρόπους τον Άγιό του όπως,  ανέγερση Ιερών Ναών, ανδριάντων, προτομών, φορητών εικόνων, ονοματοθεσία σχολείων και οδών…   έτσι δίνουν την απάντηση σε κείνους που με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποχριστιανοποιήσουν την Πατρίδα μας, και να «παραδοθεί – υποχωρήσει» ο Ελληνικός Λαός απέναντι στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα των ημερών μας. 
        Πέρσι γιορτάσαμε με λαμπρότητα όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε όλη την  Ελλάδα τα τριακόσια χρόνια από τη γέννησή του. Φέτος ένα πλούσιο  πρόγραμμα   πολιτιστικών και Θρησκευτικών εκδηλώσεων συγκροτήθηκε από το Δήμο Θέρμου  για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Κοσμά.  Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, επίσης θα παρευρεθούν Αρχιερείς, Στρατιωτικοί, Πολιτικοί, Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη του Νομού μας και όχι μόνο.  
      Θαρρώ ότι ήρθε η ώρα μέσα από το βήμα των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων  παρόντων  των Ηγεσιών της Εκκλησίας μας και της Πολιτείας μας,  δηλαδή, Κλήρος και Λαός, πιστοί στις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας και πραγματικά ελεύθεροι,  μπορούμε να μεγαλώσουμε την αγάπη μας προς τον Άγιό μας «κτίζοντας – γράφοντας » για άλλη μια φορά πάνω σε μαρμάρινη  μεγάλη πλάκα «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ» στην αρχή της Ιόνιας Οδού και όπως ο ίδιος προφήτευσε λέγοντας: «…Νάχετε τον σταυρό στο μέτωπο για να σας γνωρίζουν ότι είσθε Χριστιανοί…».   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο