Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Η πανήγυρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρα του Αγίου, Μέγα Δένδρο Θέρμου



Την ιερά μνήμη του μεγάλου Εφόρου και πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια από χθες η Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην γενέτειρα του Αγίου στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.
Τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις τιμά και λαμπρύνει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος......

Σήμερα το πρωί τελέσθηκαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής η ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο αγάπες που είχε ο Άγιος Κοσμάς, την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς την πατρίδα, όπως φαίνεται μέσα από το κήρυγμά του κι από τις διδαχές του. Επίσης μίλησε για τον αγώνα που έκανε ο Άγιος για την ίδρυση σχολείων. «Σε όλες τις περιοδείες του παρότρυνε τους ανθρώπους να χτίσουν σχολεία για να διδάσκεται η παιδεία στην οποία πίστευε ο ίδιος, μια παιδεία με κέντρο τον Θεό. Ο Άγιος μιλούσε για τα γράμματα του Θεού, τα ιερά γράμματα που συνδέονται με την πίστη. Αυτή η παιδεία, έλεγε, θα μας πει τί είναι Θεός, τί είναι οικογένεια, τί είναι άνθρωπος, τί είναι πίστη».
Ο Μακαριώτατος, κάνοντας αναφορά στην συνάντηση της Ενώσεως Αθέων με τον Υπουργό Παιδείας, κατά την οποία ζήτησαν να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία, θύμισε την γνωστή ρήση του Αγίου Κοσμά ότι το κακό θα έρθει από τους γραμματισμένους. «Όταν έλεγε αυτό τι να εννοούσε άραγε ο Άγιος Κοσμάς. Ποιοι είναι οι γραμματισμένοι;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Η ανθρώπινη σοφία όταν συνδέεται με την άνωθεν σοφία τότε γίνεται το θαύμα, τότε είναι το τέλειο. Όταν όμως η μία δεν συνδέεται με την άλλη τότε δημιουργείται το πρόβλημα. Αυτό εννοούσε ο Άγιος και αυτού του είδους την παιδεία δεν την ήθελε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας: «Θα μπορούσε ο Υπουργός να πει στους Αθέους: Έχουμε σύνταγμα, και το σύνταγμα πρέπει να προστατεύει όλους τους ανθρώπους. Όσοι γονείς δεν θέλουν να παρακολουθούν τα παιδιά τους θρησκευτικά, να απαλλαγούν και να το κάνουν με τον νόμιμο τρόπο. Με ποιο θράσος έρχεστε εσείς και λέτε να καταργηθούν όλα τα θρησκευτικά, να καταργηθεί η προσευχή, να κατέβουν τα θρησκευτικά σύμβολα, να κλείσουν οι εκκλησίες και τόσα άλλα;».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι: «Βλέποντας αυτό τον κόσμο να περιμένει με υπομονή για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο του Αγίου αναρωτιόμουν: ποιος τους ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους αν θέλουν να καταργηθούν τα θρησκευτικά, να κλείσουν οι εκκλησίες. Το σύνταγμα λέει ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική. Αν θέλουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά να ρωτήσουν τον κόσμο. Και είναι μια ευκαιρία αυτή την περίοδο που πάμε για εκλογές καθένας και κάθε κόμμα να πάρει θέση στα θέματα αυτά».
Επεσήμανε μάλιστα την προσωπική ευθύνη όλων μας, λέγοντας ότι θα πρέπει ο καθένας να αναρωτηθεί «Τι αγαπάω περισσότερο την πατρίδα ή το κόμμα; Αν αγαπάω το κόμμα δεν είμαι άξιος της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά».
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την παρουσία του, η οποία ήταν «όντως ιδιαιτέρα και μεγάλη ευλογία, ιδιαιτέρα προσφορά». Τονίζοντας ότι «ο πιστός, ο ευσεβής, ο αγωνιστής λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας σήμερα, ενισχύθηκε, ενδυναμώθηκε, στηρίχθηκε, θερμάνθηκε πνευματικά περισσότερο. Δέχθηκε την ευλογία σας, την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Δέχθηκε τα πνευματοφόρα μηνύματά σας. Γνώρισε και αγάπησε περισσότερο τον μεγάλο πολιούχο και προστάτη του Άγιο Κοσμά.
Δεν φιλοφρονούμε, ούτε υπερβάλλουμε Μακαριώτατε. Όλοι οι χριστιανοί μας, οι οποίοι κατέκλυσαν τον χώρο της Ιεράς αυτής Μονής, αλλά και όλοι όσοι σας άκουσαν σήμερα και σας είδαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Αχελώος», τους οποίους και ευχαριστούμε, στερέωσαν μέσα τους την απόφασι να γνωρίσουν περισσότερο τον Άγιο Κοσμά, να ακούσουν και να ζήσουν τις Διδαχές του, να αγωνισθούν να διατηρήσουν και να ομολογήσουν τις αιώνιες αλήθειες για τις οποίες αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε ο Άγιος Κοσμάς, να κρατήσουν ανόθευτη την ελληνοχριστιανική ταυτότητα του Γένους μας, την οποία θέλουν πολλοί να νοθεύσουν και να καταργήσουν ακόμη.
Σας παρακαλούμε να εύχεσθε νε μείνουμε πιστοί στη φωνή του Αγίου Κοσμά. Να μην αλλοιώσουμε ποτέ την καθαρά φωνή του. Να μεταλαμπαδεύσουμε κι εμείς στις νεώτερες γενιές το μεγάλο του λόγο «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται».
Κι εμείς ταπεινά και υιικά ευχόμαστε να σας χαρίζη ο Κύριος πολλά πολλά έτη για να πηδαλιουχήτε το σκάφος της Εκκλησίας, να μας διδάσκετε, να μας οδηγήτε στο δρόμο που μας έδειξε ο Άγιος Κοσμάς».
Ο Μητροπολίτης Αἰτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς την ημέρα αυτή της εορτής του Αγίου Κοσμά άγει τα ονομαστήριά του. Γι’ αυτό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ευχήθηκε «για τα σεπτά ονομαστήρια χρόνια πολλά, ευλογημένα και δημιουργικά, ώστε να ποιμένετε με υγεία αυτόν τον ευλογημένο λαό και τόπο της Αιτωλ/νίας, την ευλογημένη αυτή επαρχία του Αγίου Κοσμά». 
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, μετέβησαν στο χωριό Μέγα Δένδρο όπου τέλεσαν ειδική δέηση στο χώρο που σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά.
 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

 της  Ιεράς  Μητροπόλεως



















1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο