Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Γιορτάστηκε ο Άγιος Νικόδημος στον Άγιο Νικόλαο Κατούνας

      Με ξεχωριστή κατάνυξη  γιορτάστηκε στον συνοικισμό Άγιο Νικόλαο Κατούνας, η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. 
         Επ' ονόματι του Αγίου υπάρχει Ναός στον συνοικισμό του Αγίου Νικολάου όπου την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και την Κυριόνυμον ημέρα Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
       Στις ακολουθίες προεξήρχε o Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, μετά του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου και τη συμμετοχή κατοίκων του Αγίου Νικολάου και των γύρω χωριών.....



    Η Εκκλησία μας στις 14 Ιουλίου τιμά τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.
      Ο Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στην Νάξο το έτος 1749 από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, σπούδασε στην περίφημη ευαγγελική σχολή της Σμύρνης εκτός από τη Θεολογική επιστήμη σπούδασε φιλοσοφικές, οικονομικές, ιατρικές, αστρονομικές και στρατιωτικές επιστήμες. Είχε προικιστεί από τον πανάγαθο Θεό με σπάνια χαρίσματα.
        Το έτος 1775 εισήλθε στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους όπου εκάρη μοναχός. Ακτημοσύνη, παρθενία και υπακοή είναι τα μεγέθη τα οποία έφθασε και εβίωσε σε πληρότητα. Έγραψε πολλά έργα όπως: Αόρατος πόλεμος, πνευματικά γυμνάσματα, συναξαριστής κ.α. Εκοιμήθει Οσιακά την τετάρτη 14 Ιουλίου του έτους 1809 σε ηλικία 60 ετών στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Νικόδημος υπήρξε ο κορυφαίος εκφραστής του Οσιακού βίου και η θύρα που οδηγεί στην Ορθόδοξη πνευματικότητα. 

http://agiosathanasioskatounas.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο