Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου

Στην κήρυξη-οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στους λόφους «Πόρτα» και «Άκολη», της Τ.Κ. Μπαμπίνης του Δήμου Ξηρομέρου, προχώρησε με απόφασή του το Υπ. Πολιτισμού και Παιδείας πριν λίγες μέρες. Όπως αναφέρεται σε αυτήν η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου έγινε «για λόγους προστασίας της οχυρωμένης αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων, τα οποία αναπτύσσονται στις πλαγιές των δύο λόφων, όπως και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο λόφο της Πόρτας, που χρονολογείται τη μεταβυζαντινή περίοδο.»....
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αφορά ένα παντελώς ανεκμετάλλευτό και άγνωστο σε πολλούς αρχαιολογικό χώρο, απόφαση που οποωσδήποτε είναι το πρώτο βήμα για μια μελλοντική αξιοποίηση.
Λίγα λόγια για την ιστορία του χώρου:
Ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αστακό κοντά στο χωριό Μπαμπίνη συναντούμε τα ερείπια των αρχαίων Φοιτειών πάνω στο ύψωμα Πόρτα. Η πόλη προστατεύονταν από ισχυρά τείχη και η μεγάλη ΒΔ πύλη, γνωστή ως «Πόρτα», έδωσε το όνομα στην τοποθεσία. Σώζονται αρκετά τμήματα των τειχών, πύλες, θεμελιώσεις κτιρίων, βάσεις αγαλμάτων και σε πολύ καλή κατάσταση μεγάλη υδατοδεξαμενή αρίστης τέχνης. Η προσπέλαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο από τη Μπαμπίνη.
Μέσα στον περίβολο του αρχαίου κάστρου της περιοχής σώζεται ο Ναός του ΑγίουΓεωργίου, καθολικό της ομώνυμης Μονής. Είναι από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά ναοδομικά δείγματα του Ξηρομέρου, συνδυασμός τρίκλιτης βασιλικής με εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι επτάπλευροι χοροί αγιορείτικου τύπου. Γύρω στον περίβολο σώζονται υπολείμματα των προσκτισμάτων της Μονής που μαρτυρούν την μεγάλη άνθιση της. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται του 1726. Στον βόρειο τοίχο του ναού σώζονται δύο αγιογραφίες (Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος ο Νέος εν Βουνένοις) του τέλους του 16ου ή των αρχών του 17ου αιώνα, που μας οδηγούν σε πιθανή χρονολόγηση του μοναστηρίου την ίδια περίοδο.
agrinioculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο