Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Στο εδώλιο 58χρονος απο την Αμφιλοχία για εικονικά τιμολόγια – Τι υποστηρίζει

        Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας κάθισε 58χρονος από την Αμφιλοχία με την κατηγορία εμπλοκής σε υπόθεση διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8,5 εκατ. ευρώ και μεγάλης φοροδιαφυγής με κέντρο την Τριφυλία.

       Συγκεκριμένα, κατηγορείται για πλαστογραφία ενώ ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα τον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα – η οποία εμπορευόταν φρούτα και λαχανικά στη χονδρική.
      Τον Οκτώβριο του 2013 το Εφετείο Καλαμάτας καταδίκασε σε ισόβια δεσμά τους 3 από τους 5 τότε κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση, ενώ ένας Φιλιατρινός καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε 20 χρόνια κάθειρξη, καθώς μετάνιωσε και επέστρεψε τα χρήματα από την είσπραξη του ΦΠΑ στο Δημόσιο
     Αθώοι κρίθηκαν όλοι τους για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης -οπότε ο έτερος Φιλιατρινός κατηγορούμενος, που αντιμετώπιζε μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία, αθωώθηκε. Ενώ σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε πέρυσι τον Απρίλιο κατηγορούμενος από το Αίγιο..........



    Ο 58χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με τους καταδικασθέντες ή το ότι πλαστογράφησε τα 85 πλαστά τιμολόγια που του καταλογίζουν.

      Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάιο του 2012 μετά τη σύλληψη στο Καλό Νερό δύο Αθηναίων οι οποίοι έκοβαν τα τιμολόγια στα ονόματα αγροτών, τα οποία έβρισκαν από δύο Φιλιατρινούς. Οι δύο Αθηναίοι καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος από τη Θεσσαλονίκη έπαιρναν ως αμοιβή το 4% έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ. 
     Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι καταδικασθέντες, μαζί και ο κατηγορούμενος τουλάχιστον από την 1 Ιανουαρίου 2010 έως τις 25 Μαΐου 2012, έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια τα οποία χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν από την επιστροφή ΦΠΑ, ζημιώνοντας κάθε τόσο το Δημόσιο με ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ, στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας
     Τα πλαστά τιμολόγια τα υπέβαλλαν μαζί με σχετική αίτηση επιστροφής ΦΠΑ συνοδευόμενη από τα πλαστά παραστατικά, στους κατά τόπους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους, που τα διαβίβαζαν κατά περίπτωση στις ΔΟΥ Καλαμάτας και Φιλιατρών. Μάλιστα μόνο για το 2010 κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Δημόσιο με 843.460,89 ευρώ, ποσό προερχόμενο από την επιστροφή ΦΠΑ.

Είμαι θύμα δήλωσε ο 58χρονος κατηγορούμενος
    Στην απολογία του ο 58χρονος υποστήριξε ότι έπεσε θύμα απάτης, αναγκάστηκε να κλείσει τις επιχειρήσεις στη λαχαναγορά του Ρέντη και τον Αγιο Παντελεήμονα γιατί δεν τα έβγαζε πέρα – αλλά δεν έκλεισε τα βιβλία στην Εφορία γιατί δεν είχε να ξεχρεώσει.
     Επικαλέστηκε μια γνωριμία με την ξαδέρφη ενός από τους Αθηναίους καταδικασθέντες για την υπόθεση, η οποία τον έφερε σε επαφή με το ξάδερφό της. Παραδέχτηκε ότι έκοψε 10 τιμολόγια αλλά ισχυρίστηκε πως το έκανε ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τα 2.000 ευρώ που δικαιούτο τα κατέθεσε την ίδια κιόλας ώρα στο ΤΕΒΕ. 
      Μετά όπως επικαλέστηκε στην απολογία του, έχασε τα ίχνη όλων τους και συνάντησε ξανά τον έναν Αθηναίο στις φυλακές της Πάτρας, όπου μεταφέρθηκε όταν συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης από το ΑΤ Αμφιλοχίας τον περασμένο Απρίλιο. Όταν έμαθε πως αναζητείται από την αστυνομία ειδοποίησε δικηγόρο και παραδόθηκε. Μέχρι τότε ισχυρίστηκε δεν είχε λόγο να ψάξει αν είναι κατηγορούμενος γιατί δεν πήγε ποτέ το μυαλό του ότι έκανε κάτι παράνομο.
       Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε δε πως η μόνη εμπλοκή του στην όλη ιστορία ήταν αυτή η επιχείρηση που άνοιξε νόμιμα Αγ. Παντελεήμονα. Ο κατηγορούμενος έκοψε 10 φύλλα από το μπλοκ τιμολογίων της επιχείρησης, το οποίο θεώρησε στην Εφορία, και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ξέρει πού χρησιμοποιήθηκαν. Ο δικηγόρος του τόνισε ότι το προσδοκώμενο όφελος για τον εντολέα του είναι 118.000 ευρώ και πως δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία από κύκλωμα.
      Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου προσχηματικούς και πρότεινε την ενοχή του για την πλαστογραφία ως μέλους της ομάδας των ήδη καταδικασθέντων – ωστόσο πρότεινε την απαλλαγή του από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία για την οποία άλλωστε έχουν απαλλαχθεί και οι άλλοι 5 κατηγορούμενοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 και τον Απρίλιο του 2014
Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου  θα βγει η απόφαση για τον 58χρονο.

e-maistros.gr
http://www.agriniopress.gr/

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο