Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σύσκεψη με Δημάρχους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

        Στη σημερινή σύσκεψη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Θέρμου Αντώνης Πριόνας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (Στράτου) Παναγιώτης Στούπας, γενικοί γραμματείς και διευθυντές των Δήμων, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

      Οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ζητήθηκαν από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, χθες στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μεσολόγγι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην οποία συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Υπηρεσιών.
       «Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να συντονίσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερών Αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται σε μία από τα κάτω – προς τα πάνω προσέγγιση, ως επιστέγασμα των αποφάσεων και των πολιτικών που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Δήμων και ΦοΔΣΑ και όχι στην επιβολή του από την Περιφέρεια. Και αυτό ζητάμε από εσάς. Τη συνεργασία σας ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαβούλευση σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Υφαντής.....



    Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά σημείωσε: «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δε θα συγχρηματοδοτηθεί κανένα έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αφού αποτελεί αιρεσιμότητα. Δεν ξεχνάμε ωστόσο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνδεδεμένη με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας αποτελεί βασικό τομέα ευθύνης» και πρόσθεσε συγκεκριμένα: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε το δύσκολο έργο συντονισμού όλων των φορέων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, της σύνθεσης των δικών σας προτάσεων και λύσεων, αλλά και την τεχνική βοήθεια όπου και όποτε χρειαστεί, ώστε να επιλύσει διαφορές και να ολοκληρώσει έτσι την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ».  
       Στη σημερινή σύσκεψη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Θέρμου Αντώνης Πριόνας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (Στράτου) Παναγιώτης Στούπας, γενικοί γραμματείς και διευθυντές των Δήμων, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

2 σχόλια:

  1. "Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να συντονίσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερών Αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται σε μία από τα κάτω – προς τα πάνω προσέγγιση...."
    Με άλλα λόγια Πάλαιρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άφρονες πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην Αιτ/να τέσσερις ΧΥΤΑ.
    Χωρίς να ρωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες.Παρουσιάστηκε αυτή η πολιτική σαν μέγα επίτευγμα.
    Στο χώρο του πρώην Δήμου Κεκροπίας-Παλαίρου δημιουργήθηκε μια χωματερή πολιτείας(αυτή τη στιγμή ,αυτή είναι η πραγματικότητα)σε μια αποθέωση της ανατροπής της λογικής. Σε μία είσοδο της Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα από δύο κόλπους ,στους πρόποδες των Ακαρνανικών, πλησίον των πηγών ύδρευσης, στη περιοχή Παλαίρου-Πογωνιάς ,αιχμή του δόρατος του τουρισμού, κάποιοι δημιούργησαν το λεγόμενο ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας( και όχι Παλαίρου).
    Κάποια στιγμή άρχισαν να μεταφέρονται σκουπίδια χωρίς καν να λειτουργούν οι βασικές του υποδομές. Αυτό που γίνεται ,είναι μία μερική κάλυψη με χώμα των σκουπιδιών και τίποτε άλλο.
    Προς κάθε κατεύθυνση διαμηνύουμε κατηγορηματικά.
    1) Στο στολίδι της φύσης που γεννηθήκαμε πέραν των ορίων της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας( Δήμοι Ακτίου Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας) σκουπίδια δεν θα δεχτούμε. Ο τόπος μας χωματερή πολυτελείας μεγάλου μέρους της Δυτικής Ελλάδας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.
    2)Άμεσα να ολοκληρωθούν οι βασικές λειτουργίες ΄(βιολογικός του ΧΥΤΑ κλπ),η Ανακύκλωση στους τρείς Δήμους, ο δρόμος προσέγγισης, η περιμετρική δενδροφύτευση και όσα προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους.
    3) Να ενημερωθούν οι Δημότες στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο στη Πάλαιρο τι ισχύει αυτή τη στιγμή.
    Τι παρέλαβε η τωρινή Δημοτική Αρχή. Γιατί παρέλαβε χρέος για τη λειτουργία του δήθεν ΧΥΤΑ της τάξης των 500.000 ευρώ, γιατί άρχισε να λειτουργεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, ποιές πιέσεις και από πού ασκούνται για να έλθουν σκουπίδια ακόμα πέραν του Ρίου, τη Λευκάδα και δεν ξέρω από που αλλού.
    3)Κάποιοι που για λόγους μικροπολιτικούς είχαν αυτοανακηρυχθεί υποκριτικά επαναστάτες(λεωφορεία, κινητοποιήσεις στο Μεσολόγγι και μεγάλα λόγια)στη διάρκεια κατασκευής σιώπησαν και τώρα προβάλουν το επιχείρημα του κόστους.
    Δεν εννοώ μόνο τη προηγούμενη δημοτική Αρχή αλλά και τη τωρινή.
    4)Έπρεπε να γίνει ένας σωστός ΧΥΤΑ στη Αιτ/να , το εργοστάσιο επεξεργασίας και να γίνουν οι οδικοί άξονες . Βέβαια ευθύνη δεν έχουν μόνο οι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες αλλά και οι βουλευτές κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων.
    Δήμαρχε κ Αποστολάκη
    Ο τόπος μας χωματερή πολυτελείας δεν θα γίνει. Οι νομοί που δεν έκαναν ΧΥΤΑ δεν ήταν βλάκες.
    Κάτι ήξεραν.
    Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου -Βόνιτσας σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Μην δεχθείτε να γίνεται άβουλοι και μοιραίοι τη κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας.
    Συνδημότες , το περιβάλλον ανήκει στις επόμενες γενιές.
    Το δανειστήκαμε από αυτές για να το διαχειριστούμε.Έχουμε χρέος να το προστατεύουμε.
    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο