Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Οι πενθήμερες εκδρομές… ο μεγάλος φόβος του γονιού!

Γράφει ο: Χρήστος Γέρ. Σιάσος
Καθηγητής 

      Το θέμα μιας σχολικής εκδρομής είναι πάντα επίκαιρο, προβληματίζει το Δάσκαλο, το Καθηγητή, το γονιό. Το Υπουργείο Παιδείας, ως συνήθως, λέει ότι δεν είναι υποχρεωτικές όμως, συνιστά στην εκπαιδευτική κοινότητα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και στα πλαίσια που προάγουν το μορφωτικό έργο του Σχολείου να συμμετέχει στις εκδρομές. Με το σκεπτικό αυτό οι δύο κοινότητες, εκπαιδευτική και μαθητική, καταρτίζουν το πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε αξιοθέατα, Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής που ζητούν οι μαθητές να πάνε την εκδρομή τους, μονοήμερη ή πολυήμερη, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. 
      Η μάχη που δίνεται μεταξύ γονιών – μαθητών – καθηγητών είναι άνιση. Ο φόβος του γονιού είναι ένας, «μήπως μπλέξει το παιδί, τόσα ακούμε για τις εκδρομές, τις «ξέφρενες» διασκεδάσεις και τις νύχτες στα ξενοδοχεία… και δεν ξέρουν τι να κάνουν, αγωνία, άγχος, από την πλευρά του παιδιού ακούγεται ένα ατράνταχτο σύνολο επιχειρημάτων «δεν μου έχετε εμπιστοσύνη, έχετε μείνει στην εποχή σας, υπάρχει χάσμα γενεών…». Καλός σαν θεσμός η πενθήμερη, δυστυχώς παρεκκλίνει τους στόχους  του προγράμματος του Σχολείου, ελάχιστοι δάσκαλοι, καθηγητές συνοδεύουν τα παιδιά και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια…



      Οι πενθήμερες Σχολικές εκδρομές έχουν συγκεκριμένους προορισμούς, έχουν κατευθυνόμενα δρομολόγια από επιχειρηματίες, κάθε χρόνο ο τζίρος ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Υπουργείο κάθε χρόνο μειώνεται και ο αριθμός συμμετοχής των μαθητών.    
         Όμως, πέντε ημέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, χορού και ξεσαλώματος, φιλίας και έρωτα, και όλα αυτά υπό τη σκιά των πανελλαδικών εξετάσεων που σε λίγες ημέρες έρχονται. 
     Η πενθήμερη εκδρομή στην Ρόδο σηματοδότησε το τέλος της μαθητικής διαδρομής, το πέρασμα στην ενηλικίωση μου λέει κάποιος μαθητής και ένας άλλος, ένα βράδυ φύγαμε από το ξενοδοχείο και πήγαμε σε άλλο που ήταν τα κορίτσια, μεθύσαμε δεν ξέραμε τι κάναμε και μας πήρε ο ύπνος… όταν οι καθηγητές μας μας ανακάλυψαν, μας τιμώρησαν… και ο άλλος, κάποιοι κοιμήθηκαν και κάποιοι άλλοι περιφερόμασταν από δωμάτιο σε δωμάτιο,  τον  τάδε τον βρήκαμε μεθυσμένο στο κρεβάτι του και έτσι απερίσκεπτα του κατεβάσαμε το εσώρουχο έπειτα τραβήξαμε και φωτογραφίες… φοβηθήκαμε τις συνέπειες… οι καθηγητές μας, μας έβρισαν και για τις πράξεις μας, ζητήσαμε συγνώμη από το συμμαθητή μας που υπέστη τα παραπάνω αλλά και από τους γονείς του που τυχαίνει να είναι άνθρωποι της εκκλησίας… 
        Θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός που δεν σηκώνει σχολιασμό γιατί πρέπει να πούμε πολλά και για όλους τους παράγοντες της εκδρομής. Ας τα ακούσουν όμως οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους πενθήμερες εκδρομές για ….Πολιτισμό και Περιβάλλον και γυρίζουν μεθυσμένα, μαστουρωμένα… Δυστυχώς σε τέτοιες εκδρομές δεν είναι καθόλου σπάνια και τα φαινόμενα της σεξουαλικής κατάχρησης μέχρι και κακοποίησης. Όμως μένουν αξέχαστες σε κάποιες περιπτώσεις, τραυματίζουν τον ψυχισμό των παιδιών και από ανέμελες γίνονται εφιαλτικές. Ανεπιθύμητα συμβάντα υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Από την άλλη όψη του νομίσματος είναι και τα ατυχήματα που συμβαίνουν είτε στους δρόμους με τα πούλμαν, ας θυμηθούμε τα Τέμπη, είτε τις απόπειρες αυτοκτονίας αγοριών και κοριτσιών κατά την περίοδο αυτή, όλα είναι μετρίσιμα και για την οικογένεια και για το Σχολείο και γενικότερα για την κοινωνία. 
       Σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ας ευχηθούμε όλοι μας, οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να έχουν καλή επιτυχία και με ηρεμία να προσέλθουν στις αίθουσες των γραπτών εξετάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση η εκκλησία χρόνια τώρα έχει καθιερώσει μία Κυριακή πριν από τις εξετάσεις να τελεί ειδική παράκληση για όλους τους εξεταζόμενους μαθητές. 
     Παιδιά η πενθήμερη εκδρομή πέρασε, την κάθε ανάμνησή σας να την αφήσετε για το καλοκαίρι, τώρα ήρθε η ώρα των εξετάσεων, σας ευχόμαστε ολόψυχα, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. 

Χρήστος Γέρ. Σιάσος 
Καθηγητής  

2 σχόλια:

  1. K.καθηγητά υπερβάλλετε...Γενικεύετε καταστάσεις και αναφέρεστε σε ακραίες συμπεριφορές.Ευτυχώς δεν είναι έτσι όπως τα λέτε.Δυστυχώς πάντα υπάρχουν έκτροπα αλλά δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.Και φυσικά οι 5 ή οι 4 μέρες μιας εκδρομής δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.Άλλοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία.Κι εμείς κι άλλοι εκατοντάδες, πήγαμε εκδρομή,περάσαμε τέλεια και μπήκαμε με την πρώτη στο πανεπιστήμιο.Γιατί πολύ απλά διαβάζαμε όλη τη χρονιά...Αν υπάρχει μέτρο παντού, όλα χρειάζονται.Οι απαγορεύσεις και το απόλυτο της γνώμης,είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε θα πάμε εκδρομή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο