Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σε επίπεδο φημολογίας οι χώροι για μετανάστες στην Αιτωλοακαρνανία

          Τις εγκαταστάσεις του ΙΧΘΥΚΑ στις εκβολές του Αχελώου, το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας, αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου περιλαμβάνει η φημολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τους πιθανούς χώρους που ενδεχομένως να αναζητήσει η κυβέρνηση για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε επίσημο, παρά μόνο μια φημολογία κυρίως μέσω δημοσιευμάτων.
       Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εξαγγελία της για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μεταφέρονται από τα νησιά οι αλλοδαποί που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, προκειμένου να ελέγχονται και να διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, το βέβαιο είναι πως θα προσκρούσει σε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντησή της με την Κεντρική Ένωση Δήμων η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, άκουσε τους περισσότερους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να λένε πως δεν θα ανεχθούν διάχυση του προβλήματος και σε περιοχές που μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε πολύ περιορισμένο βαθμό...........



     Μια τέτοια περιοχή είναι και η Αιτωλοακαρνανία, που οι μετανάστες «ενδιαφέρονται» μόνο για τα παράλιά της που οδηγούν στην Ιταλία. Σε πρώτη φάση, παρά την έκκληση της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους δήμους να υποδείξουν μικρούς και κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και χώρους για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, κανείς αυτοδιοικητικός δεν μοιάζει διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιες υποδείξεις. Αν το Υπουργείο ανακαλύψει τέτοιους χώρους, τότε θα επαναληφθούν οι αντιδράσεις.
       Σχετικά με τους χώρους που περιλαμβάνει η φημολογία θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας έχει πέσει στο τραπέζι το 2011 από την τότε κυβέρνηση, όμως ο σχεδιασμός ανετράπη από τις αντιδράσεις. Οι εγκαταστάσεις του ΙΧΘΥΚΑ στις εκβολές του Αχελώου, δεν περιλαμβάνουν χώρους για φιλοξενία ανθρώπων και εδώ και χρόνια έχουν εγκαταληφθεί και λεηλατηθεί, ωστόσο περιλαμβάνονται στη φημολογία μιας και πρόσφατα συνελήφθησαν εκεί πέντε διακινητές που προσπάθησαν να φυγαδεύσουν 54 λαθρομετανάστες προς την Ιταλία. Η φημολογία για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου, ίσως αποτελεί έκπληξη, όχι όμως αν σκεφθεί κανείς ότι εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις, ενώ το αεροδρόμιο προ πολλού φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της Αεροπορίας, αφού πέρυσι έκλεισε και το αεροπορικό απόσπασμα που υπήρχε.
      Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως μέχρι στιγμής το όλο θέμα είναι σε φάση διαβούλευσης με την αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει γίνει σαφές από την πλευρά της Κυβέρνησης το χρονοδιάγραμμα κσι οι πόροι του όλου σχεδίου. Πάντως οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, όπως εξάλλου είναι γνώστο οι δήμοι και οι περιφέρειες στερούνται κλειστών χώρων ακόμη και για τη στέγαση των δικών τους υπηρεσιών, διατείνονται πως δεν έχουν διαθέσιμους κλειστούς χώρους.
Δ.Π.

http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο