Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Με λιακάδα το ψήσιμο του οβελία την Λαμπρή στην Χρυσοβίτσα



Κείμενο-Φωτο: Τζένη Παπαδημητρίου 

   Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος στην Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, στήθηκαν οι παραδοσιακές σούβλες και από νωρίς το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα ξεκίνησε το ψήσιμο του οβελία.
      Οι σούβλες από τα αρνιά και τα κοκορέτσια που ψήνονταν, μαζί με την μοναδική ηλιόλουστη ημέρα συνέθεσαν ένα μοναδικό τοπίο Πασχαλινής χαράς. 

Πασχαλινό αρνί: προετοιμασία και ψήσιμο 
      Ανήμερα του Πάσχα οι νοικοκύρηδες των σπιτιών αρχίζουν την προετοιμασία για το ψήσιμο των αρνιών ή κατσικιών. Σουβλίζουν το σφάγιο αλατοπιπερώνουν και αφού έχουν ανάψει την φωτιά αρχίζει το ψήσιμο είτε με το χέρι είτε με το μοτέρ. Δίπλα τοποθετούν την σούβλα με το κοκορέτσι ή το σπληνάντερο.......



Μαζεύονται δίπλα στην φωτιά και άλλος ψήνει το σφαχτό και το κοκορέτσι υπό τον ήχο δημοτικής μουσικής και άλλοι χορεύουν. Οι φίλοι έρχονται να πουν χρόνια πολλά και ο Χριστός Ανέστη και αφού τσουγκρίσουν τα αυγά εύχονται καλό ψήσιμο και γλεντάνε και χορεύουν μέχρι να ψηθεί το αρνί ή το κατσίκι πίνοντας τσίπουρο ή κρασί ή μπίρα και τρώγοντας κοκορέτσι και άλλα εδέσματα. Ο τρόπος ψησίματος διαφέρει άλλοι το ψήνουν μόνοι τους άλλοι με παρέες άλλοι τα δίνουν στις ταβέρνες και άλλοι τα ψήνουν με τον παλιό και παραδοσιακό τρόπο δηλ. απευθείας στο χώμα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ 
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο