Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Φθηνότερα διόδια στο Άκτιο για τις τοπικές κοινωνίες

Γράφει ο: Νώντας Νικάκης 

       Στη θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου), καθώς και στην καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια, που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
   Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητόδρομους.

Φθηνότερα διόδια στο Άκτιο 
      Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη για την καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια που θα εξυπηρετούν πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια, θα πρέπει άμεσα εντός της εβδομάδος με πρωτοβουλία των τριών ΔΗΜΆΡΧΩΝ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΟΣ - ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ να προγραμματισθεί συνάντηση με την παρουσία όλων των φορέων, συλλόγων, εργαζόμενων ειδικότερα εκπαιδευτικών που είναι και οι περισσότεροι, Ο.Τ.Α, Νοσοκομειακών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Αγροτών, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να απαιτήσουμε φθηνότερα διόδια......


      Δεν αντέχει άλλο ο λαός μας και πρέπει οι προτάσεις μας δια μέσω των Δημάρχων  να προωθηθούν στη κεντρική εξουσία γιατί τα διόδια επιβαρύνουν  με κόστος τις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών, τη μεταφορά, τις τιμές και την εμπορία των προϊόντων μας, την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό της περιοχής και του Δήμου μας.
      Να τονίσω ότι είναι σε όλους γνωστό ότι οι τρεις όμορες περιοχές Βόνιτσας, Λευκάδος και Πρεβέζης αποτελούν ενιαία ενότητα γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική με κοινό χαρακτηριστικό το νοσοκομείο Πρέβεζας το οποίο εξυπηρετεί πολίτες από τις γύρω  περιοχές.
     Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να λύσουμε το πρόβλημα τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να  προβεί σε βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές στο τιμολογιακό καθεστώς των διοδίων.
      Σας υπενθυμίζω ότι και άλλη φορά έχω αναφερθεί στο καθεστώς των διοδίων, πχ: στην γειτονική Ιταλία  με Ελβετία, Αυστρία και τέως Γιουγκοσλαβια δηλαδή την δωρεάν διέλευση των τοπικών κοινωνιών αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί  διότι δυστυχώς στη χώρα μας μέσα από τα ΔΙΟΔΙΑ  και τη ΔΕΗ εφαρμόζουν την φορολογική πολιτική τους. 
      Αναφέρω αυτό γιατί  χθες βρέθηκα στη Λευκάδα και είδα μια ουρά έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ που έφτανε μέχρι το κτίριο του δικαστικού μεγάρου. Απο περιέργεια ρώτησα τι συμβαίνει ρε παιδιά και είναι τόσος κόσμος και μου είπαν όλοι: "Είμαστε εδώ γιατί έχουμε απορία για το νέο χαράτσι που λέγεται «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» και αφορούν χρεώσεις που πληρώνει ο καταναλωτής για το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, για τα φωτοβολταϊκά, για τους ρύπους της παραγωγής ενέργειας, για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα)".
      Παρακαλώ όλους  τους φίλους αναγνώστες να προωθήσουν το δημοσίευμα ειδικότερα στους δημάρχους για μεθόδευση των ενεργειών.

Ας δούμε και την  ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο για τα διόδια: 
Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής και κοινωνικό τιμολόγιο εξετάζει η κυβέρνηση για τα διόδια
     Η θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου) και η καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια, που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια, είναι στα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
     Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητόδρομους.
      Στη συνάντηση συζητήθηκε, ακόμα, η κατάργηση του νόμου Βορίδη-Ρέππα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία».
Έγινε, επίσης, λόγος, για την αναγκαιότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, όπως είχε περιγράφει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης (Νοέμβριος 2013).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο