Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Koλοβός: «Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε, ερχόμαστε να ανατρέψουμε»

          Ένα από τα ιστορικά στελέχη στο χώρο της Αριστεράς και του συνδικαλισμού με αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά στα κοινά, είναι ο εκπαιδευτικός Γιάννης Κολοβός που κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Έχει διατελέσει σε όλα τα κομματικά όργανα του κόμματος, καθώς και στα όργανα της Β'  ΕΛΜΕ , ενώ σήμερα είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
    Ο Γιάννης Κολοβός μιλά στο «Γ» για το διακύβευμα των εκλογών, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την πιθανότητα συνεργασιών, όπου και εκφράζει την αισιοδοξία του για αυτοδυναμία, τις δέσμευσης της Θεσσαλονίκης και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την δική του υποψηφιότητα.

      «Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο οι εκλογές που ανατρέπουν καταστάσεις και πολιτικές είναι οι αγώνες των εργαζομένων, είναι η πραγματική συμμετοχή του λαού και του κόσμου αλλά αυτές οι εκλογές έχουν πραγματικά ένα σοβαρό διακύβευμα. 
   Και το λέω υπό την έννοια ότι στις εκλογές, εκτός από τις εκλογές του ’12 τι διακυβεύονταν; Μία διαχείριση στην εναλλαγή της εξουσίας. Υπήρχε ένας σταθερός δικομματισμός με κόμματα περίπου στο 40%, κάποιοι χαλίφηδες προσδοκούσαν να πιάσουν τις θέσεις των άλλων χαλίφηδων χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει – δεν λέω ότι δεν υπήρχαν και διαφορές – σημαντική διαφορά στις πολιτικές. 
     Τώρα δεν παίζεται αυτό. Τουλάχιστον από την πλευρά μας, τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάμε σε αυτές τις εκλογές να διαχειριστούμε μια σάπια κατάσταση.......



       Ένα σάπιο και δοκιμασμένο πολιτικό σύστημα που έχει συγκεκριμένες ευθύνες για τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, πάμε να ανατρέψουμε πολιτικές. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε τον παγκόσμιο χάρτη και το τι ακριβώς συμβαίνει με την Ευρώπη σήμερα και τους συσχετισμούς που υπάρχουν, αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία γιατί ο δρόμος δε είναι ούτε ίσος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα και άνθη, είναι ανηφορικός και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και από εμάς και ευθύνη να ανατρέψουμε καταστάσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων που σήμερα ολοένα και φτωχοποιούνται. Υπό αυτή την έννοια δεν πάμε να διαχειριστούμε κατάσταση πάμε να ανατρέψουμε πολιτικές. 
      Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε και με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που εξαγγείλαμε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, θέλουμε πολύ περισσότερα ούτε βέβαια είναι μια παροχολογία, είναι αυτό που στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορούμε.", σημειώνει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής, ως προς το διακύβευμα των εκλογών.

-Πως σχολιάζετε την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «ακατάσχετη παροχολογία» και πως οι προτάσεις του «οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό»;

      Εγώ γνωρίζω το εξής, αυτή τη στιγμή αν μιλήσουμε λίγο πολιτικά σοβαρά και να εξετάσουμε τα προγράμματα, υπάρχουν δύο κόσμοι, δύο προγράμματα. Ποιο είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ.; Το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι αυτό που εφάρμοσε μετά βέβαια τα Ζάππεια με τις κυβιστήσεις που έκανε ο Σαμαράς, αυτό που σήμερα μέσω του mail Χαρδούβελη – Σαμαρά, λέω εγώ, εντείνει τα μνημόνια, εντείνει τις περικοπές, γνωρίζουμε και όχι επειδή το δημοσίευσαν αλλά επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι το ανακάλυψαν, είναι το μοναδικό πρόγραμμα που υπάρχει. Και επειδή δεν υπάρχει επιχείρημα βεβαίως κάθε φορά θα εφεύρουμε την καταστροφολογία, θα πέσουν ακρίδες από τον ουρανό να μας φάνε, να σας θυμίσω γιατί εμείς είμαστε παλιότεροι ότι πάντα για την Αριστερά λέγανε μακριά από τους Αριστερούς, τους κομμουνιστές γιατί θα σας πάρουμε τα σπίτια. Τα σπίτια όμως σήμερα τα παίρνουν οι τραπεζίτες, ήδη οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονται, ήδη άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους και μάλιστα τα χάνουν με έναν τρόπο με υπογραφή από ξένα φαντς, έρχονται και τους φτωχοποιούν πολύ περισσότερο από ότι είναι. Ήδη ακόμα και το ΕΚΑΣ των πιο φτωχών ανθρώπων το καταργούν, ακόμα και το ΦΠΑ ακόμα και σε τουριστικές περιοχές αυξάνεται. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με την ανασφάλεια που υπάρχει, με την ανεργία που υπάρχει με την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, με τις περικοπές στα γνωστά θύματα μισθωτούς και συνταξιούχους, με την αγροτική πολιτική που είναι ανύπαρκτη που σήμερα αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ, όταν το 1985 ήταν στο 17% του ΑΕΠ δεν υπάρχει λύση. 

-«Ευλογημένη» η  Αιτωλοακαρνανία αλλά…

      Σε αυτές τις εκλογές δεν μπορούν να υπάρχουν οάσεις. Η Αιτωλοακαρνανία είναι σε μια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που με το σχέδιο Καλλικράτης εγώ θα έλεγα επειδή είμαι και περιφερειακός σύμβουλος ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε σ’ αυτή. Τα συμφέροντά μας είναι αλλού, αλλά πέρα από αυτό είμαστε από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν, που ήταν βέβαια για όλο τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα όμως έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία γιατί και οι πολιτικοί  μας μέχρι τώρα και αυτοί που εκλέγαμε δεν ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για τη λύση των προβλημάτων. Ένα θα σας πω, δεν ξέρω αν στην Ευρώπη, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές και θυμάμαι τα χωριά του Θέρμου, του ορεινού Θέρμου που δεν έχουν οδικό δίκτυο. Σήμερα το 2015, 15 χωριά του Θέρμου έχουν χωματόδρομο, ή μάλλον δεν έχουν δρόμο έχουν λακκούβες με λίγο δρόμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Μιας περιοχής βέβαια που καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ευλογημένη, αλλά παραμένει να είναι ευλογημένη και τίποτα παραπέρα. 


-Υπάρχει ενδεχόμενο να πάμε σε δεύτερες εκλογές; Έχει τελικά την δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την αυτοδυναμία , θα επιδιώξει συνεργασίες και με ποιούς;

       Θα είναι καταστροφικό να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και κανένας δεν μπορεί σήμερα να το θέλει. Όταν ξεκίνησα αυτόν τον προεκλογικό αγώνα παρότι δεν περίμενα τις εκλογές για να βγω στην κοινωνία, μιας και είμαι συνέχεια στο δρόμο και γνωρίζω τα πράγματα, ειδικά διαπίστωσα το τελευταίο διάστημα – και δεν είμαι από τους ανθρώπους που πετάω στα σύννεφα ή χαρακτηρίζομαι από την υπεραισιοδοξία μου-, ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οτιδήποτε άλλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αλαζονικά εμείς θα είμαστε αυτοδύναμοι, δεν επιδιώκουμε μόνο αυτό. Στις σημερινές συνθήκες όμως για να ασκήσουμε μια πολιτική δύσκολή, η αυτοδυναμία θα ήταν κάτι που έδινε περισσότερα αποτελέσματα χωρίς αυτό να σημαίνει πως εάν  την κατακτήσουμε δεν θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, κινήματα ανθρώπους, συλλογικότητες που εν πάση περιπτώσει θα είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία ή με κόμματα που μπορούμε με ένα μίνιμουμ να συμφωνήσουμε. Είναι πολύ νωρίς γιατί αυτές οι εκλογές, και δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημα, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει και ποιο θα είναι το σκηνικό και σε αυτό το μικρό διάστημα και μετά από δέκα μέρες. Θεωρούμε βεβαίως και το λέμε με ειλικρίνεια ότι από ανθρώπους, από συλλογικότητες που εφάρμοσαν αυτές τις μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία. 

-Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα ακολουθηθεί κατά γράμμα; Υπάρχουν σήμερα και αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τους φόρους τους, περιμένοντας να κυβερνήσετε.

      Αυτό είναι αυτονόητο και αυτό που λέω και εγώ ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν αύριο βουλευτής σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απεύχομαι και φοβάμαι είναι μια λογική ανάθεσης. Δηλαδή θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο οποιοδήποτε, πρόσωπο ή κόμμα που θα μας λύσει τα προβλήματα. Λογικές ανάθεσης αν θέλετε και στην ιδεολογία της Αριστεράς δεν υπάρχουν.  Αν δεν υπάρχει συμμετοχή του κόσμου, αν δεν υπάρχει βεβαίως αξιοκρατία, να μην υπάρχει αδικία, ε τότε τα πράγματα είναι πιθανόν να πάνε καλύτερα. Εμείς λέμε λοιπόν ότι είναι παράλογο σήμερα να κόβουμε μισθούς, συντάξεις και να αυξάνουμε φορολογία να βάζουμε τους αγρότες να πληρώνουν φορολογία από το πρώτο ευρώ. Εμείς στο πρόγραμμά μας, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ένα μετριοπαθές και κοστολογημένο πρόγραμμα λέμε ότι θα υπάρχει ένα αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Βεβαίως πρέπει να πούμε και το λέμε, ότι αυτό το έκτρωμα που το ονόμασαν ΕΝΦΙΑ στην ουσία μπαίνει συνεταίρος στην μικρή περιουσία του οποιουδήποτε φτωχού. Είναι ένας φόρος που δεν μπορεί και έχει καμία λογική, θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για αυτό το φόρο υποχρεωτικά πρέπει να καταργηθεί και να βρεθεί ένας τρόπος να αντικατασταθεί ένα έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τώρα πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι, οι φτωχοί αυτού που δεν μπορούν να αντιδράσουν, μεγάλα συμφέροντα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξεφεύγουν. Εδώ είναι το ζητούμενο, εδώ είναι το διακύβευμα εδώ είναι και το κίνητρο που πρέπει να έχει ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσει να τα πάρει και από κάποιους άλλους και όχι από αυτούς που τα παίρνουν όλοι οι προηγούμενοι.


-Έχετε τη δυνατότητα σε μια αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στελεχώσετε και να λειτουργήσετε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την κρατική μηχανή;

    Η αλήθεια είναι ότι ωριμάσαμε βίαια. Ένα κόμμα του 4% που όπως σήμερα ευελπιστούμε να είναι 40% για να κατακτήσουμε την αυτοδυναμία, από κει και πέρα όλοι εμείς που είμαστε στην Αριστερά έχουμε και την κατάρτιση, τη θέληση αλλά κυρίως τη διάθεση, να σας πω και προσωπικά που ελάχιστες φορές το κάνω, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε πολιτικό επαγγελματία, ούτε έναν άνθρωπο, που οι περισσότεροι, εγώ λέω όλοι που μπήκαμε στην πολιτική για να κάνουμε καριέρα. Είναι μια λογική καθήκοντος από μία ιδεολογία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

-Χρόνια παρουσίας στο χώρο της Αριστεράς κα του συνδικαλισμού. Από τότε που περνάγατε βράδια αγωνίας μέχρι να δείτε εάν ο Συνασπισμός θα μπει ή δεν θα μπει στη Βουλή. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε και πάλι ενεργά και μάλιστα ως υποψήφιος βουλευτής;

      Σας είπα και προηγούμενα ότι δεν βλέπω την πολιτική ως καριέρα. Είμαι έτοιμος να πάω να κολλάω αφίσες από το πρωί μέχρι το βράδυ και το έχω κάνει.  Όπου υπηρέτησα το έκανα όχι από κάποια εύνοια, αλλά  πάντα με εκλογές σε όλα τα επίπεδα, από απλό μέλος ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός μου, δεν έχω καμία πρεμούρα και το λέω ευθαρσώς να γίνω βουλευτής για να γίνω «βολευτής»  για την καρέκλα, θεωρώ όπως το καθήκον σαν αριστερό ήταν να πάω να κολλάω αφίσες έτσι και από αυτή τη θέση όσο μπορώ να βοηθήσω το κόμμα μου, το χώρο μου, να βοηθήσουμε όλοι μαζί συλλογικά την ελληνική κοινωνία να ανταπεξέλθει. Και στο κάτω – κάτω της γραφής εγώ δεν περίμενα όπως είπατε τότε που ήμασταν στο 2,5% με 3% μπαίνουμε ή δεν μπαίνουμε στη Βουλή δεν περίμενα σήμερα να φτάσω στα 58 μου να έρθουν έτσι τα πράγματα να πιάσω καμιά καρέκλα βουλευτή. Ήμουν τότε, έτυχαν έτσι τα πράγματα και θεωρώ ότι μπορώ και από τη θέση του βουλευτή, του κυβερνητικού όπως θέλω και εύχομαι και όπως θεωρώ και αν θέλετε και σίγουρο, αύριο να δώσω τις μάχες που έχω συνηθίσει να δίνω. Και βεβαίως για την Αιτωλοακαρνανία, γιατί εδώ ζω, εδώ εργάζομαι, εδώ είμαι τόσα χρόνια αυτή γνωρίζω και αγαπώ.

Εφημερίδα «Γεγονός»
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο